Ţara unde cutremurele sunt detectate înainte să se producăCea mai pregătită ţară din lume atunci când vine vorba de cutremure este Japonia. Aceată ţară este zguduită zilnic de mişcări ale pământului. După cutremurul din Kobe din 1995, când 6.300 de oameni au murit, japonezii au pus bazele complexului Earth-Defense, cel mai mare şi mai sofisticat simulator de cutremure, unde se fac teste de rezistentă pentru diverse tipuri de construcţii.

Țara unde cutremurele sunt detectate inainte sa se produca
Țara unde cutremurele sunt detectate înainte să se producă

Simulatorul este o platformă controlată de un uriaş mecanism hidraulic, care poate suporta structuri de până la 1.200 de tone în timpul testelor, notează capital.ro.

Clădirile se pot crăpa, se pot înclina, dar nu trebuie să cadă. Doar aşa pot fi salvate cât mai multe vieţi. Zgârie-norii sunt proiectaţi astfel încât să se clatine, dar nu să se prăbuşească în timpul unui seism. Clădirile trebuie să aibă fundaţii masive, îngropate adânc, dar şi mecanisme de absorbţie a şocurilor. O altă metodă anti-cutremur: baza construcţiei să fie proiectată în aşa fel încât să se poată mişca semi-independent de restul structurii. Efectul: tremurul imprimat de mişcarea telurică este redus. Un exemplu de astfel de construcţie este Turnul Sky Tree, din Tokyo, de 634 de metri. Este cea mai înaltă construcţie din Japonia şi e rezistentă la cutremure foarte puternice. Structura turnului poate absorbi 50 la sută din energia eliberată de un seism.

Avem peste patru mii de puncte de control în tot arhipelagul. Putem măsura magnitudinea unui cutremur într-o secundă şi apoi să trimitem imediat informaţia în ţară. De exemplu, în timpul cutremurului din 2011 circulau o sută de trenuri de mare viteză. Le-am oprit imediat. Şi nu au fost accidente. Şi nici victime", afirmă Yoshiyasu Hyoutani, director în Guvernul Japoniei.

Toate posturile TV şi de radio îşi întrerup programele obişnuite pentru a informa publicul despre riscuri şi eventualele alerte date de autorităţi, cum ar fi cele de tsunami care implică evacuarea populaţiei spre locuri mai înalte. În toate instituţiile şi clădirile de birouri, dar şi în majoritatea caselor private, există kituri de supravieţuire, cu alimente, apă potabilă şi rezerve medicale de bază. În şcoli, există în plus caşti de protecţie şi mănuşi, care să fie folosite în timpul unor eventuale operaţiuni de salvare.

În Japonia, astfel de reguli se învaţă din grădiniţă şi, la nevoie, toată lumea ştie ce are de făcut şi ce să facă pentru a se salva şi pentru a-i ajuta pe alţii aflaţi în pericol.

Etichete: cutremur, cutremur Bucureşti, detector cutremure, risc cutremur

0/2 COMENTARII
Ing.
26 Sep 12:01
+0
VOTURI
-0
Se detectează ciocnirea plăcilor tectonice... de la acel moment mai durează câteva secunde până ce unda de şoc se simte la suprafaţă. Şi la noi se detectează unda cu vreo 15 sec înainte să ajungă la Bucureşti, dar dacă ar începe să urle alarmele s-ar crea panică, oamenii s-ar buluci pe scări şi fix atunci va veni cutremurul mare care să distrugă scările. Pe când japonezii ştiu ce să facă în caz de cutremur fără să se panicheze.
Costel
25 Sep 20:44
+0
VOTURI
-0
Nu se poate detecta ceva ce nu s-a produs inca. Se poate detecta insa mult mai devreme, comparativ cu alte metode de detectie. Dar NICIODATA nu se poate detecta ceva ce nu s-a intamplat.
Deh, grea limba asta romana...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE