Tăriceanu: CSAT ar putea lămuri implicarea serviciilor în activitatea judecătoreascăCălin Popescu Tăriceanu susține că CSAT ar putea clarifica lucrurile în ceea ce privește posibila implicare a serviciilor secrete în activitatea autorităților judecătorești și că, printr-un efort conjugat al instituțiilor statului, situația ar putea fi readusă în limitele legii.

Tariceanu, un nou atac la adresa Liviei Stanciu, in raspunsul catre prim-vicepresedintele CE
Tăriceanu, un nou atac la adresa Liviei Stanciu, în răspunsul către prim-vicepreşedintele CE
Foto: www.ziuanews.ro

"Această implicare se manifestă cel puțin pe trei paliere: a) existența posibilă a ofițerilor acoperiți în interiorul autorității judecătorești; b) participarea directă la anchete a SRI alături de Ministerul Public și DNA până la hotărârea definitivă a instanțelor de judecată; c) pe lângă autoritatea judecătorească, detașarea unui număr mare de ofițeri ai SRI la DNA și, mai recent, la ANAF. (...) Cred că CSAT ar putea să analizeze situația de față și într-un fel să lămurească lucrurile, pentru că, din punctul de vedere cel puțin formal, o astfel de implicare nu va fi recunoscută de serviciile secrete, pentru că ar încălca legea", a declarat Tăriceanu miercuri, în timpul întâlnirii conducerii Senatului cu reprezentanții asociațiilor magistraților din România, potrivit Agerpres.

Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, este oportun un control civic și parlamentar mai puternic, astfel încât "serviciile să fie controlate de societate, și nu invers".

"Și în cazul în care s-au produs abateri de la lege, așa cum pare să se fi întâmplat, și în cazul în care extinderea activității serviciilor a depășit limitele necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor lor legale, consider că avem obligația să readucem lucrurile în legalitate și, mai ales, consider că trebuie un control civil și parlamentar mult mai puternic astfel încât serviciile să fie controlate de societate, și nu invers.

Pentru acest lucru e nevoie de un efort conjugat și la nivelul Parlamentului, dar și la nivelul instituțiilor, la nivelul CSAT, al președintelui României și al autorității judecătorești", a mai spus președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că afirmațiile sale nu sunt bazate pe "suficiente informații". "Nu fac aprecieri despre legalitatea sau oportunitatea implicării serviciilor la o asemenea dimensiune pentru că nu am suficiente informații pe baza cărora să îmi pot întemeia o afirmație responsabilă. (...) Veți spune că sunt malițios când zic că înainte, când era Securitatea, aceasta nu avea ofițeri. Erau toți ?lucrători', era un termen foarte frumos. Dar acum ne-am modernizat", a susținut el.

Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, CSAT, DNA, judecători, justiţie, Senat, servicii secrete

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE