Tăriceanu, după adoptarea votului prin corespondenţă: Legea va fi atacată la CCRPreşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care a votat luni împotriva votului prin corespondenţă, a declarat că legea va fi atacată , fără îndoială, la Curtea Constituţională. 

Cum propune Calin Popescu Tariceanu sa fie demis Cabinetul Ciolos
Cum propune Călin Popescu Tăriceanu să fie demis Cabinetul Cioloş
Foto: nasul.tv

Copreședintele ALDE a susținut, în cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondență, că acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constituțională întrucât nu respectă articolul potrivit căruia "votul este universal, egal, direct și secret".

"În Constituție este un articol care spune explicit că votul este universal, egal, direct și secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fără îndoială, la CCR. Știm din start că nu respectăm prevederile constituționale. (...) Având în vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului și faptul că decizională este Camera Deputaților și că acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE își rezervă dreptul de a amenda actuala lege, să încercăm să venim cu o formulă simplificată", a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.

El a criticat, totodată, modalitatea de vot propusă de actul legislativ în discuție, afirmând că aceasta este "extrem de greoaie".

"Părem să facem urechea surdă și să adoptăm, în grabă, într-o manieră pompieristică, ce seamănă cu adoptarea sistemului electoral în 2008, această lege a votului prin corespondență. (...) Modalitatea este extrem de greoaie și, în ciuda acestui fapt, unii se încăpățânează să forțeze românii să voteze în această modalitate complicată. De ce nu putem face o lege cu două articole și în care să specificăm clar că singura obligație este de a se duce înainte, cu șase luni de exemplu, la consulat și în ziua votului se prezintă la vot", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a precizat că parlamentarii ALDE doresc ca românii din străinătate să aibă posibilitatea de a-și exprima opțiunea de vot într-un mod "cât mai puțin îngrădit de proceduri administrative greoaie".

"Suntem împotriva acestei proceduri, nu împotriva votului românilor din străinătate. (...) Vă propunem să adoptăm modelul care funcționează în Germania și Franța — votul direct, care presupune o singură etapă prealabilă. Cetățeanul care este în străinătate nu trebuie să aibă domiciliul acolo, nu trebuie să fie înregistrat, dar se duce și se înscrie la ambasadă sau consulat cu adresa unde dorește să voteze și Ministerul de Interne și cel de Externe dimensionează secțiile de votare de la ambasade și consulate și înființează secții de vot în zonele populate dens de români și unde nu sunt consulate", a mai spus Tăriceanu.

La rândul său, liderul grupului UDMR Tanczos Barna a declarat că, în actuala formă, proiectul de lege nu poate fi susținut "nici în Senat și nici în Camera Deputaților".

"Astăzi, pe fugă, pe grabă, vom vota o lege care ridică foarte multe semne de întrebare. (...) Au dreptate însă cei care spun că dreptul la vot trebuie asigurat și că noi, Parlamentul, suntem obligați să creăm un sistem de vot care să le permită celor care au plecat din țară să voteze. În același timp, trebuie să avem în vedere și prevederile constituționale. Votul trebuie să fie secret. Asigură acest sistem un vot secret pentru cetățeni? Asigură un tratament egal pentru cei din țară și pentru cei care votează din străinătate? Nu cred", a spus senatorul UDMR, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului.

El a adăugat că, în opinia sa, sistemul de vot propus prin inițiativa legislativă nu este unul "echidistant, corect, egal" pentru toți românii.

"Cineva care este imobilizat la pat în România se roagă de președintele unei secții să trimită urna mobilă, iar afară simplu, printr-o imprimantă și un plic, se rezolvă această problemă fără să verifice cineva dacă adresa, prin acea solicitare electronică trimisă în țară, este sau nu o adresă corectă", a subliniat Tanczos Barna.

Pe de altă parte însă, liderul grupului social-democraților, Mihai Fifor, a îndemnat senatorii să exprime un vot în favoarea adoptării propunerii de lege privind votul prin corespondență, afirmând că astfel este onorată o promisiune asumată în fața alegătorilor români din afara granițelor.

"Noi, PSD, ne-am asumat (în Comisia de cod electoral — n.r.) că, într-o săptămână, legea va fi în Parlament și astăzi legea este în fața dvs., poate perfectibilă. Vă propunem să votăm această lege tocmai pentru a ne onora promisiunea față de românii din diaspora. Grupul PSD — UNPR votează această lege", a spus Fifor, de la tribuna Senatului.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a trecut cu majoritate de voturi la Senat. 117 senatori au votat "pentru", iar 10 au votat "împotrivă". Proiectul a fost elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, iar parlamentarii au depus amendamente.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă va ajunge apoi la Camera Deputaţilor, camera decizională în acest caz. La Camera Deputaţilor proiectul are termen pentru amendamente până lunea viitoare.

Printre cei care şi-au exprimat dezacordul privind acest vot se numără şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Realitatea Tv.

Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, vot prin corespondență

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE