Tăriceanu vrea ca preşedintele să fie exclus de la numirea conducerii ICCJ şi a procurorilor-şefiPreședintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus un proiect de lege prin care propune ca preşedintele ţării să fie exclus din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorilor-șefi.

Tariceanu vrea ca presedintele sa fie exclus de la numirea conducerii ICCJ si a procurorilor-sefi
Tăriceanu vrea ca preşedintele să fie exclus de la numirea conducerii ICCJ şi a procurorilor-şefi
Foto: taricenu.ro

Tăriceanu propune modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, în sensul ca în funcțiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic — președintele țării și ministrul Justiției,  informează agerpres.ro.

"Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții", prevede proiectul lui Tăriceanu, depus la Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, revocarea din funcție a președintelui, vicepreședintelui sau a președinților de secții se face de către ÎCCJ care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", mai prevede proiectul de lege.

Conform propunerii, revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În expunerea de motive a proiectului se arată că "în spațiul public și nu numai în România, în toată lumea, se desfășoară o dezbatere legată de modalitățile cele mai potrivite pentru a asigura independența justiției și pentru a scoate actul de justiție de sub influența prea mare a factorului politic".

În momentul de față legea prevede că președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ÎCCJ sunt numiți de către președintele României la propunerea CSM, iar propunerea lui Tăriceanu este ca aceste numiri să țină numai de instanța supremă, care să își aleagă din rândul ei, "fără niciun fel de intervenție politică din afară", conducerea.

Potrivit lui Tăriceanu, procurorii-șefi sunt numiți acum de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, iar propunerea sa este ca aceștia să fie numiți numai de CSM.

Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, ICCJ, Tăriceanu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE