Tatăl Laurei Codruța Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu, i-a denunțat pe cetățeni israelieniCetățenii israelieni arestați preventiv la cererea procurorilor DIICOT pentru presupuse fraude informatice și pentru hărțuire au fost denunțați, inițial, la Parchetul instanței supreme, de către fostul procuror Ioan Lascu, tatăl procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi, care arată că ancheta s-a derulat "fulgerător".

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Surse judiciare au declarat, miercuri, că ancheta DIICOT în cazul cetățenilor israelieni Ron Weiner și David Geclowicz a fost declanșată în după-amiaza zilei de vineri, 1 aprilie, la Parchetul instanței supreme, unde fostul procuror Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi, a depus o plângere, potrivit News.ro.

Plângerea fostului magistrat, spun sursele citate, viza activitatea unor persoane care prin acțiunile lor au creat un sentiment de insecuritate în familia procurorului-șef al DNA.  News.ro că "la sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a depus, vineri seară, o plângere a unui apropiat al Laurei Codruța Kovesi care se arată că atât persoana în cauză, dar și alte rude ale procurorului șef primesc telefoane nocturne de la persoane străine". Aceleași surse confirmă că este vorba despre fostul procuror Ioan Lascu.

În plângerea sa, Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute sună "în toiul nopții" și "vorbesc despre ele". Sursele citate precizează că nu s-a pus niciodată problema unor amenințări transmise de către cetățenii israelieni.

"Au primit astfel de telefoane tatăl, fostul soț, fratele și un apropiat al fratelui procurorului șef al DNA. Se primeau telefoane la ore târzii din noapte, 02.00, 03.00, și persoane străine inițiau discuții cu interlocutorii despre diverse cazuri. Adică spuneau că au diverse cazuri și povesteau despre ele", precizează sursele citate.

DIICOT a dat primele informații referitoare la dosarul privind spionarea comunicațiilor și hărțuire printr-o firmă a unui fost șef Mossad, în care au fost arestați Ron Weiner și David Geclowicz, precizând că procurorul-șef al DNA, Codruța Kovesi, care ar fi fost spionată de angajați ai acestei firme, "nu are calitate procesuală la acest moment".

DNA: Liviu Dragnea, urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectualCITEȘTE ȘI DNA: Liviu Dragnea, urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual
"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, precizăm că, raportat la infracțiunile care fac obiectul urmăririi penale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție nu are calitate procesuală la acest moment", arată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Referitor la dosarul privind spionarea comunicațiilor, DIICOT arată că, în 3 aprilie 2016, au fost reținuți Ron Weiner, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice și David Geclowicz, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

În aceeași zi, Tribunalul București a dispus arestarea celor doi, pentru o perioadă de 30 de zile.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Ron Weiner și David Geclowicz au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestor", a precizat DIICOT.

Procurorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpați aveau roluri și sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul persoanei publice vizate și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

"În continuarea demersului infracțional, inculpatul Ron Weiner, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept, (fără autorizarea/consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri și parolele de autentificare) căsuțele de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților), sisteme informatice aparținând unui număr de trei persoane vătămate", a precizat DIICOT.

După ce Weiner a accesat respectivele conturile on-line și a preluat controlul asupra acestora, a avut acces la informațiile și la corespondența privată stocate, le-a copiat și le-a transferat neautorizat sistemul său informatic, "producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate", susțin anchetatorii.

Procurorul șef al DNA Laura Codruta Kovesi a avut o primă reacție, miercuri, la informațiile potrivit cărora ar fi fost spionată de firma unui fost director Mossad, ea spunând că "a fost o încercare nereușită de intimidare".

"Este un dosar la altă unitate de parchet în care nu am calitate și nu pot comenta. A fost o încercare nereușită de intimidare", a declarat Laura Codruța Kovesi.

Etichete: Ioan Lascu, Laura Codruţa Kovesi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE