Taxa de poluare pentru maşini a fost ELIMINATĂ de parlamentariPlenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, în calitate de for decizional, eliminarea timbrului de mediu, în pofida opoziției producătorilor din industria auto, care au avertizat anterior că astfel sunt puse în pericol 15.000 locuri de muncă. Președintele PSD, la inițiativa căruia a fost aprobat proiectul de lege într-un timp record de doar două săptămâni, a promis industriei auto un pachet de măsuri fiscale care să compenseze pierderile reclamate.

Timbrul de mediu pentru masini a fost eliminat de parlamentari
Timbrul de mediu pentru maşini a fost eliminat de parlamentari

Dacă președintele Klaus Iohannis va promulga proiectul avizat de parlamentari, taxa este eliminată din 1 ianuarie 2017, notează profit.ro.

Proiectul de lege, depus de PSD în Parlament, prin care sunt eliminate 102 de taxe nefiscale a fost aprobat într-un timp record în urmă cu o săptămână de Senat. Plenul Senatului a aprobat documentul în procedură de urgență, după ce comisia de buget întocmise, la fel de rapid, raportul de admitere, în pofida unui impact bugetar calculat de Ministerul de Finanțe la circa 1,6 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.

Proiectul inițiat de PSD prevede eliminarea timbrului de mediu, iar, luni, când a fost dezbătut în comisia de buget și finanțe a deputaților, reprezentanții industriei auto au arătat că doar forma și modul de aplicare a taxei au fost găsite în neregulă de Curte de Justițe a Uniunii Europene, nu și principiul acesteia, iar taxa care are drept scop combaterea poluării ar trebui menținută.

Reprezentanții industriei au avertizat că eliminarea timbrului mediu va avea ca efect scăderea producției autohtone cu 20-30%, punând astfel în pericol circa 15.000 locuri de muncă din cele peste 200.000 din domeniu. Producătorii au mai arătat că anul trecut au fost înregistrate circa 2.000 de decese ca urmare a emisiilor de noxe produse de automobile, iar eliminarea timbrului de mediu va descuraja achiziția de autovehciule cu grad scăzut de poluare.

La votul din Camera Deputaților, liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis însă industriei auto că pierderile reclamate vor fi compensate printr-un "pachet de măsuri fiscale" pe care l-ar pregăti social-democrații.

Dragnea susținut, totodată, că impactul bugetar net al măsurilor propuse este de fapt de 0,7% și a arătat că motivația proiectului nu este una electorală, intenția PSD fiind ca măsurile să fie aprobate înainte de elaborarea bugetului de stat pe anul viitor, astfel încât să fie cuprinse de acesta.

Guvernul a avertizat, la rândul său, că eliminarea timbrului de mediu perceput pentru emisiile poluante de la mașini va crește poluarea aerului și a susținut că în locul acesteia, dacă este eliminată, trebuie introdus obligatoriu un alt mecanism de taxare a poluării.

Etichete: eliminare taxe, proiect liviu dragnea, taxă poluare, timbru de mediu, timbru de mediu eliminat

0/1 COMENTARII
Cris
26 Oct 11:32
+0
VOTURI
-0
Era o taxa super ABUZIVA a infractorilor care conduc aceasta tara. Acum trebuie stat cu ochii ca pe butelie sa nu o introduca masacat in pretul combustibililor. Nu are rost sa elimini o taxa prin lege daca o introduci prin ordonanta in alta parte. Din pacate infractorii care conduc Romania se fac ca nu inteleg acest lucru. Ciolos spunea ieri ca "scaderea taxelor inseamna cresterea impozitelor", o mega TAMPENIE. Ce rost are sa elimini o taxa daca cresc impozitele? Cine ar fi de acord cu asa ceva???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE