TAXĂ LUNARĂ pentru bucureştenii care stau în BLOCURI REABILITATE TERMIC. Cum se CALCULEAZĂBucureştenii care locuiesc în blocuri ce vor fi reabilitate termic prin intermediul diferitelor programe de finanţare derulate de Primăria Sectorului 5 vor plăti lunar o taxă la primărie. TAXA DE REABILITARE TERMICĂ se calculează proporţional cu valoarea lucrărilor, costurile fiind suportate integral iniţial de administraţia locală şi recuperate ulterior în termen de zece ani de la locatari.

REABILITARE TERMICA BUCUREȘTI
REABILITARE TERMICĂ BUCUREȘTI
Foto: observatorulurban.ro

Pentru plata lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 5, proprietarii vor avea la dispoziţie zece ani, din care cinci perioadă de graţie (adică nu vor plăti nimic în acest interval).

Iniţial, costurile de anvelopare a imobilelor vor fi plătite integral de administraţia locală, banii urmând să fie recuperaţi ulterior de la locatari, prin intermediul TAXEI DE REABILITARE TERMICĂ, taxă ce a fost aprobată la ultima şedinţă de Consiliu Local Sector 5.

"Din cele 386 de blocuri reabilitate termic, 200 au probleme. Lucrările nu sunt nici acum recepţionate pentru că ele nu au fost executate corespunzător. Ele trebuie refăcute", a declarat primarul Sectorului 5, Daniel Florea, într-un interviu pentru romaniatv.net.

"Se aprobă mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Sectorul 5 pentru asigurarea contribuţiei proprii a asociaţiei de proprietari, printr-o plată lunară, numită taxă de reabilitare termică efectuată de asociaţiile de proprietari ai blocurilor de locuinţe incluse în programele de creştere a eficienţei energetice, pe durata de recuperare de zece ani, din care primii 5 ani de graţie, calculată astfel:

T lunară (lei)=V titală (lei) x 1,66%, cu regularizare la ultima plată

unde T lunară=taxă de reabilitare termică

V totală=suma totală avansată de autoritatea publică locală pentru asigurarea contribuţiei unei asociaţii de proprietari

1,66%=cota procentuală lunară rezultată din raportarea sumei totale datorate autorităţii locale la durata de recuperare de 60 de luni (5 ani)", se specifică în proiectul de hotărâre de Consiliu Local Sector 5.

TAXA DE REABILITARE TERMICĂ va trebui plătită de locatari până pe data de 30 de lunii, într-un cont ce va fi indicat ulterior de Primăria Sectorului 5.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză.

Cât plătesc bucureştenii

Sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:

- 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
- 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Etichete: daniel florea, primaria sector 5, reabilitare termică, reabilitare termica Bucuresti, Sector 5, TAXA DE REABILITARE TERMICĂ

0/4 COMENTARII
firau
10 sep 13:19
+0
VOTURI
-0
Sa-ti fac un desen?
In blocurile respective s-au investit niste bani in materiale si forta de munca. Banii respectivi au fost platiti catre constructor in momentul incheierii lucrarii. Cine i-a platit? Primaria.
Deci, tu poate n-ai platit nimic la momentul executiei lucrarii, dar banii catre constructor au fost alocati de undeva, respectiv din bugetul Primariei. Iar Primaria isi va recupera banii fie direct de la blocurile cu pricina, in x ani, fie din cresterea taxelor locale. Tu vei plati oricum acele "reabilitari".

Si-ti repet: NU EXISTA GRATUIT, sau "moka" cum te exprimi tu, ca nu mai stii limba romana...
Cris
10 sep 07:16
+0
VOTURI
-0
@firau

Sunt sute de blocuri reabilitate moka in Bucuresti. Nu s-a semnat niciun contract, nu va plati nimeni pentru ele, te asigur. Vor ramane moka
firau
09 sep 19:49
+0
VOTURI
-0
Ce "moka", ma? Cine ti-a spus ca e "moka"?
E gratis in sensul ca nu platesti nimic pe loc, dar banii tot trebuie sa-i dai intr-o perioada de timp.
Nu exista "moka". Nu exista transport "moka", nu exista caldura "moka", nu exista nimic "moka". Pentru orice vei plati, mai mult sau mai putin vizibil.
Cris
09 sep 15:32
+0
VOTURI
-0
Adica aia care au fost reabilitati moka s-au scos sau ce? Pai cine mai e dispus sa plateasca in conditiile in care pentru unii a fost moka ???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE