Cum a fost ruinat unul dintre cele mai mari amfiteatre din RomâniaTeatrul de Vară din Parcul Bazilescu, unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară, a fost părăsit de autorităţi şi lăsat în paragină.

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu a ajuns într-o stare avansată de degradare, iar autorităţile care ar trebui să se ocupe de administrarea şi întreţinerea sa acuză lipsa banilor. Clădirea din Parcul Bazilescu, un simbol al Cartierului Bucureştii Noi, se află în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în timp ce terenul pe care se află aceasta este în administrarea Primăriei Sectorului 1.

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu

Deşi faţada Teatrului a fost renovată la începutul anilor 2000, în acest moment clădirea arată deplorabil şi este în pericol de prăbuşire. Intrarea în clădire este interzisă, iar pe gardurile ce împrejmuiesc clădirea se află mesaje ce avertizează asupra pericolului de prăbuşire. Câinii comunitari şi paznicii sunt acum singurii vizitatori ai Teatrului de Vară care înainte de '89 găzduia frecvent concerte de muzică uşoară, muzică populară sau alte spectacole de varietăţi. Acum, amfiteatrul ce ar putea găzdui evenimente culturale, teatrale sau muzicale este o altă ruină ce bântuie Capitala.

Potrivit locuitorilor din zonă, Teatrul de Vară nu a mai găzduit niciun eveniment de peste 20 de ani şi nu au fost demarate niciun fel de lucrări de reabilitare în afară de renovarea faţadei.

"Lipsa de fonduri din partea Ministerului şi lipsa de documentaţie sunt principalele probleme care împiedică renovarea clădirii" a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Ministerului Culturii şi Patrimoniului.

În răspunsul oficial al Ministerului Culturii înaintat către redacţia B365.ro cu privire la posibilitatea renovării clădirii Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu se precizează faptul că Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale (CNCPT) a solicitat un aviz din partea Ministerului pentru lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizarea clădirii. Soluţia propusă de CNCPT a fost analizată în cadrul şedinţei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, care a cerut completarea documentaţiei tehnice şi a propus schimbarea soluţiei de modernizare care prevedea instalarea unei copertine. CNCPT a contestat decizia Comisiei Zonale şi a cerut reanalizarea solicitării de renovare. Până în acest moment, Ministerul Culturii nu a primit un plan refăcut de modernizare din partea CNCPT.

 Teatrul de Vară, în paragină

În 2004, Primăria Sectorului 1 a renovat Parcul Bazilescu, însă clădirea cu o vechime de aproape 60 de ani a Teatrului de Vară nu a fost inclusă în proiect, având alt proprietar.

"S-au făcut demersuri anual, de 8 ani, pentru a trece clădirea de la Ministerul Culturii în administraţia Primăriei Sectorului 1, însă nu au avut succes. Nu a existat până în acest moment un argument puternic din partea Ministerului Culturii pentru faptul că nu dă clădirea în administrarea Primăriei, deşi noi avem disponibilitatea de a investi în refacerea sa şi redarea în circuitul public" a declarat pentru B365.ro Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. 

Parcul Bazilescu arată în acest moment foarte bine, în puternic contrast cu Teatrul de Vară pe care îl găzduieşte. Băncile, gazonul şi spaţiile verzi ale parcului au fost modernizate recent şi sunt bine întreţinute. 

Parcul Bazilescu

Parcul Bazilescu

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu (fost Nicolae Bălcescu) a fost realizat în 1953, fiind inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor ce a avut loc la Bucureşti.

 Teatrul de Vară Mihai Eminescu

Spre comparaţie, Teatrul de Vară "Mihai Eminescu" din Parcul Naţional (foto), inaugurat în acelaşi an, a fost bine întreţinut pe parcursul anilor şi găzduieşte în fiecare lună concerte, spectacole sau alte evenimente.

Etichete: promo, realitatea, Sectorul 1, teatrul de vara

0/7 COMENTARII
Silviu
03 mai 18:12
+0
VOTURI
-0
Ar fi frumos sa fie reabilitat, spatiu in aer liber sa fie acoperit si sa fie folosit in scopuri academice. Am fost inauntru cand eram copil, e suficient spatiu pentru birouri. Iar scena si locurile pentru spectatori sunt numeroase, ar fi ideal pentru prezentari, asa cum sunt prezentarile TED, spre exemplu.

Educatia e cea mai importanta in dezvoltarea unei tari, e critica. Trebuie sa ne indreptam atentia spre educatie.
Elena Soare
04 sep 12:01
+0
VOTURI
-0
Pai da, de ce dai cladirea in administrare cuiva care are capacitatea si vointa de a face ceva bun din ea? Las-o acolo, sa fie o ruina, ca nu sunt destule in Bucuresti. De ce sa arate si parcul si amfiteatrul bine?
Merlin
03 sep 15:14
+0
VOTURI
-0
Teatrul era destul de putin folosit chiar si inainte de 1989. La sfarsitul anilor 80 se afla oricum la limita paraginei. Aveau loc 2-3 spectacole pe vara, majoritatea organizate de casa de cultura "Infratirea" din vecinatate. Un spectacol in acest teatru ajunsese un lucru destul de straniu.

Chiar daca s-ar renova, nu prea vad ce spectacole s-ar putea organiza in el.Poate nici Ministerul Culturii nu vede cum s-ar putea trage vreun folos artistic din renovarea lui. E doar presupunerea mea...
stan
03 sep 00:40
+0
VOTURI
-0
daca citeai cu atentie ai fi vazut ca scrie ca este in patrimoniul ministerului culturii
Aurora
02 sep 21:33
+0
VOTURI
-0
Ei uitati-va la urmatoarea idee: dati obiectivul in administrare unei organizatii non guvernamentale de tineret, de asemenea, stimati guvernanti, ajutati-i sa acceada niste fonduri europeene nerambursabile, si o sa vedeti MINUNEA !
Ionel
02 sep 09:52
+0
VOTURI
-0
"Proprietarul" teatrului este ministerul. Nu stii sa citesti Dane ?
Dan
02 sep 09:46
+0
VOTURI
-0
Mentionati ca Primaria sectorului 1 a renovat in 2004 parcul dar cladirea teatrului, pentru ca nu ii apartine, NU.
Dar cine este "proprietarul" teatrului, de ce nu ii faceti publica identitatea ? Este prea puternic ?
Atunci care este scopul articolului ? Sau vorbe care sa umple spatiul tipografic si doar atat !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE