Telegondola de Bucureşti: "undă verde" pentru traversarea monumentelor istoricePotrivit Studiului istoric de fundamentare pentru parcurile Plumbuita şi Herăstrău, solicitat de Comisia de Urbanism din Primăria Capitalei, telegondola poate trece pe deasupra monumentelor istorice întâlnite pe traseu, fără să pună în pericol protejarea şi conservarea acestora.

"Studiul istoric a demonstrat că valorile parcurilor Plumbuita şi Herăstrău nu sunt incompatibile cu amplasarea unei staţii de transport pe cablu, în anumite condiţii şi soluţii tehnico-arhitecturale....Protejarea şi conservarea monumentelor istorice din zona parcurilor Plumbuita şi Herăstrău nu este pusă în cauză de instalarea telegondolei", se menţionează în documentul obţinut de B365.ro.

Telegondola ar urma să facă legătura între zonele Şoseaua Pantelimon, Şoseaua Colentina şi Sectorul 1, zona parcului Herăstrău de pe teritoriul sectoarelor 1 şi 2. Instalaţia pe cablu se va întinde pe un traseu de 10 kilometri, urmând să aibă şase staţii, după cum B365.ro a scris aici.

Traseul va avea două staţii de capăt, respectiv în Parcul Herăstrău şi la Hipermarketul Cora Pantelimon, fiind prevăzute cinci tronsoane:

1. Parcul Herăstrău (staţie capăt) – Bordei (staţie intermediară- complex de agrement şi parcare în clădire de circa 100 locuri) cu şase piloni de sustinere

2. Bordei (staţie intermediară- complex de agrement şi parcare) – Str. Barbu Văcărescu (staţie intermediară - complex de agrement şi parcare în clădire de circa 150 locuri) cu şase piloni de susţinere

3. Str. Barbu Văcărescu (staţie intermediară – complex de agrement şi parcare) – Parc Plumbuita (staţie intermediară – spaţiu depozitare gondole) cu zece piloni de susţinere

4. Parc Plumbuita (staţie intermediară – spaţiu depozitare gondole) – Heliade (staţie intermediară) cu şapte piloni de susţinere

5. Heliade (staţie intermediară) – Hipermarket Cora (staţie capăt) cu 17 piloni de susţinere.

Avize de la 22 de instituţii

Concluziile studiului istoric urmează să fie prezentate Ministerului Culturii pentru a se obţine avizul de la această instituţie. "Studiul istoric va fi susţinut la Ministerul Culturii în comisia de specialitate, în luna martie cel târziu. După obţinerea avizului de la minister, se va rediscuta în comisia tehnică a Primăriei Municipiului Bucureşti spre a fi aprobat în Consiliul General", a declarat pentru B365.ro Bogdan Pârvanu, arhitectul şef al Sectorului 2.

După cum susţin autorităţile, până acum, s-au obţinut avize de la peste 20 de instituţii, inclusiv SRI şi STS, fiind necesar încă unul de la Ministerul Educaţiei.

"Ne mai trebuie un aviz de la Ministerul Educaţiei precum că este de acord să treacă un stâlp de susţinere în apropierea bazei sportive Cutezătorii. În rest, s-au rezolvat solicitările la 22 de instituţii", a precizat pentru B365.ro primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Telegondola, acces facil la unele obiective de patrimoniu

Din telegondolă, bucureştenii vor putea admira o salbă de şase lacuri, după cum a fost denumită de autorităţi, pe listă fiind incluse Dobroeşti, Fundeni, Râul Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca şi Herăstrău. La acestea se adaugă zeci de obiective cultural-artistice, turistice şi religioase printre care Mănăstirea Cernica, Pasărea Lebăda Pantelimon – demolată şi reconstruită de comunişti, Mănăstirea Plumbuita care face parte din prima centură medievală de apărare a oraşului, Capela Ghika, parcul Plumbuita şi multe altele.

"În cazul unor monumente istorice de pe traseul telegondolei, existenţa acestei forme de transport este singura formă de accesibilitate la monument (cazul Palatului Ghika şi a Grădinii Palatului Ghika). În situaţia parcului Herăstrău, se poate vorbi şi de o uşurare a perceperii unora dintre trăsăturile valoroase ale parcului şi chiar a clădirilor de valoare arhitecturală ce-l bordează (Casa Scânteii). Uşurarea transportului va face publice anumite valori ale patrimoniului cultural şi unor categorii ce nu au în mod obişnuit posibilitatea să le cunoască", concluzionează studiul istoric al telegondolei de Bucureşti care interzice, totodată, dispunerea de reclame sau alte forme de publicitate pe exteriorul cabinelor de transport precum şi amplasarea stâlpilor de susţinere în situri arheologice clasate.

De asemenea, studiul recomandă să fie făcut un studiu asupra culorii şi texturii cabinelor astfel încât în "deplasarea acestora să nu se creeze un contrast de culoare, strălucire sau textură cu mediul".

Telegondola va circula la înălţimea unui bloc de zece etaje

După cum susţin specialiştii, traseul complet al telegondolei va dura, de la un capăt la altul, cel mult jumătate de oră. Potrivit ultimul plan stabilit de proiectanţi, telegondola va avea o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră, adică echivalentul a 15 autobuze RATB, viteza medie de transport propusă fiind de circa 5 metri pe secundă.

"Punctul maxim de înălţime va fi la 85 de metri, dar în medie, se va circula la 30-50 de metri. Cabinele ar putea fi amplasate la o distanţă de 100 de metri una de cealaltă şi vor circula cu o frecvenţă de un minut în staţii”, a explicat pentru B365.ro Liliana Solon, directorul Kasol Group, unul dintre proiectanţii instalaţiei pe cablu care a adăugat că a fost luată în calcul posibilitatea unui abonament pentru deplasările la serviciu.

Finanţarea proiectului telegondolei de Bucureşti va fi asigurată din fonduri europene, până acum nefiind avansate costurile totale întrucât nu a fost elaborat studiul de fezabilitate.

Etichete: aviz, monument istoric, Parcul Herăstrău, plumbuita, promo, realitatea, Sectorul 1, Sectorul 2, telegondolă, traseu

0/0 COMENTARII
Gigel
17 feb 20:01
+0
VOTURI
-0

Dar cine a facut studiul? Ca daca l-au facut tot cei care au proiectat e clar.

Dorin
17 feb 17:16
+0
VOTURI
-0

Ia uite-l frate cat de cre*in e Oprescu....noi avem tarle de caini care musca 11.000 de oameni pe an si el face telegondole

Braian Tasescu
17 feb 17:43
+0
VOTURI
-0

Fraiere, nu Oprescu face ci Ontanu, Piedone si Negoita.

Trei primari Oranjgutani ! :)))

David
17 feb 15:27
+0
VOTURI
-0

Va trece si peste lacul Plumbuita ?

Deci Ontanu nu va avea de ales si va asana si amenaja si altceva decat coada lacului, cea care ajunge in parc - singura ( crede el) parte vizibila, macar de rusine.

Mizeria aia de lac ce vara pute de-ti ia mintile, e lasat in paragina de ani de zile, iar Ontanu se face ca nu exista; probabil nu i-ar mai ajunge banii de sarmale electorale.

Agheboaiei Daniel
17 feb 20:05
+0
VOTURI
-0

Salut prietene!

Vad ca, la fel ca de obicei, ai probleme cu Ontanu. Hai sa-ti zic ceva - lacurile sunt in administrarea ALPAB si Administratia Apele Romane iar telegondola e construita in asociere cu iubitul tau Chiliman.

Si, ma mir iar, pentru un om care sta in minunatul sector 1 petreci cam mult timp in parcurile (alea de care nu auzisei tu) din sectorul 2 si pe la Obor (unde se dau sarmalelel alea pe care le urasti).

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE