Telekom, obligată să elimine taxa pentru rezilierea anticipată a abonamentelor de telefonieTribunalul București arată că Telekom România utilizează o clauză abuzivă în contractele de telefonie, prin care impune plata unor despăgubiri de către clienții care reziliază contractul înainte de termen. Dacă decizia va fi menținută de Curtea de Apel, atunci compania va fi obligată să modifice toate contractele în curs de derulare și să elimine prevederea și din contractele viitoare.

elekom, obligata sa elimine taxa pentru rezilierea anticipata a abonamentelor de telefonie (Foto gadget.ro)
elekom, obligată să elimine taxa pentru rezilierea anticipată a abonamentelor de telefonie (Foto gadget.ro)

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a chemat Telekom în judecată în mai 2014, în urma plângerii unui client al companiei, nemulțumit de faptul că trebuie să plătească despăgubiri de sute de euro pentru rezilierea contractului înainte de termen.

RAPORT ANCOM. Care sunt cele mai reclamate companii de telefonie mobilă din România 

Tribunalul București a decis, în 5 februarie, că această prevedere este abuzivă, a dispus eliminarea sa din toate contractele în curs, precum și din cele viitoare și a amendat Telekom, al treilea operator local după numărul de clienți, cu 200 de lei.

„Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv al clauzei inserate la pct. 3 din contractul încheiat de pârâtă cu clientul D. E. conform ofertei din 16.01.2014 (...) Obligă pârâta să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum și să elimine clauza abuzivă din contractele preformulate de același tip, destinate a fi utilizate în cadrul activității profesionale", se arată în dreptul dosarului înregistrat pe portalul instanțelor de judecată.

Citeşte şi MOTIVUL HALUCINANT pentru care unui român i-a fost închis abonamentul la Telekom

Un român a dat publicităţii o înregistrare audio cu un operator Telekom care a motivat faptul că i-a închis abonamentul la mobil pe motiv că clientul ar fi vorbit prea mult la telefon într-o altă reţea. Detalii, aici. 

ANPC susține că petentul beneficiază de o reducere lunară a abonamentului disproporționată față de despăgubirile ce trebuie achitate, creându-se un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, ceea ce încalcă legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Telekom solicita, prin clauza declarată acum abuzivă, despăgubiri pentru rezilierea contractului din culpa ori la cererea clientului astfel: 223,2 euro cu TVA cu mai mult de 18 luni rămase până la expirarea perioadei minime, de 167,4 euro cu TVA pentru o perioadă 13 și 18 luni rămase din contract, 111,6 euro cu TVA pentru o perioadă între 7 și 12 luni rămase, respectiv 55,8 euro cu TVA pentru mai puțin de 6 luni rămase până la expirarea perioadei minime, se arată în decizia pe scurt prezentată pe portal.

Pe de altă parte, Tribunalul a respins cererea ANPC de a obliga compania să returneze clienților sumele plătite în temeiul acestei clauze până acum. Detalii, pe profit.ro. 

Etichete: clauze abuzive, contracte, reziliere contract, telekom

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h