Amplă campanie de eradicare a ambroziei, în Sectorul 6. Care sunt simptomele alergiei la ambrozieÎn urma sesizărilor primite de la cetățenii Sectorului 6, referitoare la înmulțirea plantei Ambrosia artemisiifolia în mai multe zone ale sectorului, primarul Gabriel Mutu a dispus ca Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6, prin Serviciul Protecția Mediului, în colaborare cu Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6, să acționeze pentru eradicarea acestei plante și pentru salubrizarea corespunzătoare a terenurilor identificate.

Ampla campanie de eradicare a ambroziei
Amplă campanie de eradicare a ambroziei

Astfel, în perioada 01.07-25.09.2019, mai multe echipe ale A.D.P.D.U. Sector 6 au procedat la îndepărtarea mecanică prin cosire a plantei în cauză, terenurile respective fiind ulterior ierbicidate în vederea prevenirii apariţiei şi dezvoltării ulterioare a ambroziei.

De asemenea, ca urmare a activităților de identificare a deținătorilor de terenuri afectate de această plantă puternic alergenă, au fost transmise 26 de somații privind obligația pe care o au de eliminare a ambroziei. Proprietarii terenurilor în cauză s-au conformat.

Ce este ambrozia, cea mai alergenică buruiană din România

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Simptomele alergiei la ambrozie

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Pentru evitare simptomelor neplăcute, pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

- să evite activităţile exterioare, în aer liber;
- să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
- să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

- să facă duş la sosirea la domiciliu;
- să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
- să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Ce amenzi primesc proprietarii care nu înlătură ambrozia

Potrivit Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau administratorii care nu înlătură ambrozia de pe terenurile pe care le dețin riscă amenzi între 750 lei şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 lei şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6 recomandă aducerea la cunoştinţa autorităţilor a eventualelor situaţii similare, pentru gestionarea acestora cu maximă operativitate. Cetăţenii care doresc să semnaleze anumite zone unde este nevoie de intervenţia echipelor au la dispoziţie numerele de telefon: 021.9546 şi 021.413.16.20 şi adresa de e-mail office@politia6.ro.

Etichete: ADPDU Sector 6, ambrozie, eradicare ambrozie, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h