TESTARE GRATUITĂ, în Bucureşti, pentru depistarea virusului HIV, în această săptămânăBucureştenii se pot testa gratuit pentru depistarea virusului HIV, în această săptămână, în cadrul centrelor Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS).

TESTARE GRATUITA, in Bucuresti, pentru depistarea virusului HIV, in aceasta saptamana
TESTARE GRATUITĂ, în Bucureşti, pentru depistarea virusului HIV, în această săptămână
Foto: 24horasnews.com.br

Cu ocazia Saptamanii Europene a Testarii HIV, ARAS le oferă bucureştenilor şansa să se testeze gratuit pentru depistarea virusului HIV. Până pe 28 noiembrie, ARAS ofera in cadrul serviciilor sale curente din Bucuresti, Constanta, Targu-Jiu testare rapida HIV, insotita de consiliere, gratuit si confidential. Testarea gratuită pentru depistarea virusului HIV se face în Bucureşti în cadrul centrului mobil ARAS din Regie, între orele 16.00 - 20.00, sau la centrul din str. Ocolului nr. 20, între orele 7.00 - 13.00. Mai multe detalii AICI.

Preţul unui test rapid pentru depistarea virusului HIV este 50 lei la ARAS. Asociaţia asigură gratuit testare HIV pentru persoanele provenite din grupuri vulnerabile, consumatori de droguri sau femei care practică prostituţia.

In cadrul Saptamanii Europene a Testarii, 477 de organizatii europene, intre care si ARAS -- Asociatia Romana Anti-SIDA --, transmit mesajul „Vorbeste despre HIV. Fa un test HIV".

Diagnosticarea timpurie a infectiei cu HIV inseamna o reactie mai buna la tratament, o viata mai lunga. Inceperea tratamentului poate reduce si rata de transmitere a infectiei la alte persoane. De asemenea, persoanele infectate cu HIV care nu isi cunosc statusul serologic au un risc evident mai mare de a transmite HIV altor persoane, avertizează reprezentanţii ARAS.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa traiesc 2,3 milioane de persoane seropozitive, iar 1 persoana din 3 nu stie ca este infectata cu HIV -- si toate acestea in ciuda faptului ca, in majoritatea tarilor, s-au introdus programe de testare eficiente.

In Romania testul HIV este gratuit pentru femeile insarcinate, consumatorii de droguri, detinuti, fiind oferit in spitale, la
Directiile de Sanatate Publica sau de catre ONG-uri.

La cerere si contra-cost, testul HIV poate fi efectuat la orice laborator de analize. Nu sunt disponibile date referitoare la numarul de teste efectuate contra-cost in Romania, ceea ce face imposibila o estimare asupra accesibilitatii reale a testarii -- atat pentru populatia generala, cat si pentru cei care se afla in situatii de vulnerabilitate. Statisticile oficiale (www.cnlas.ro) arata ca, in anul 2013, din 300.000 de teste, 129.000 au fost efectuate de catre femeile insarcinate, iar 112.000 au fost efectuate la cerere, fara a se preciza daca au fost gratuite sau contra-cost, mai precizează reprezentanţii ARAS.

Maria Georgescu, directorul executiv ARAS, recomanda puternic testarea HIV: „Vorbiti despre testul HIV: cereti-l, daca sunteti pacient, sau propuneti-l oamenilor, daca sunteti medic. Si faceti asta respectand drepturile celor din jur: fara sa ii catalogati pe cei infectati sau pe cei care au curajul de a discuta deschis despre testul HIV si sanatate. Deveniti voluntari alaturi de noi in promovarea testarii HIV, a informatiei corecte despre sanatate si a respectarii drepturilor omului."

Conform datelor Ministerului Sanatatii, in Romania au fost diagnosticate cu infectie cu HIV 19.696 de persoane, dintre care 12.603 sunt in viata, 8.846 primind tratament antiretroviral. 895 de persoane au fost diagnosticate cu infectie HIV pe parcursul anului 2013, cele mai multe avand domiciliul in Bucuresti.

Etichete: ARAS, Asociaţia Română Anti-SIDA, Bucureşti, Capitală, gratuit, HIV, SIDA, testare gratuită, testare gratuita HIV, virus

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE