Teste de stres ASF: Nicio companie de asigurări nu-i poate despăgubi pe clienţi,în caz de calamitateTestele de stres realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că, în caz de cutremur sau de inundaţii severe, nicio companie de asigurări generale nu-şi poate despăgubi clienţii. Testele au fost realizate în funcţie de datele existente la 30 iunie 2014.

Teste de stres ASF: Nicio companie de asigurari nu-i poate despagubi pe clienti,in caz de calamitate
Teste de stres ASF: Nicio companie de asigurări nu-i poate despăgubi pe clienţi,în caz de calamitate
Foto: money.ro

La evaluarea sectorului de asigurari din Romania au participat 13 societati de asigurare, respectiv peste 80% din piata de asigurari din Romania, relateaza Agerpres. "Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societati. In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015", se arata intr-o declaratie comuna a Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania, Comisiei Europene si Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale privind evaluarea independenta a sectorului de asigurari din Romania.

"La Astra, suntem destul de avansați. Pe Astra vrem să o mărităm — depinde de părinți, dacă au pretenții prea mari la zestre sau dacă se mulțumesc cu zestre mai mică. Avem șanse bune să o rezolvăm în această vară sau cel puțin să intrăm într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, în această vară", a menționat Negrițoiu.

În cazul Carpatica, președintele ASF a precizat că societatea se află "sub un plan de redresare, cu un număr de acțiuni".
"Nu au fost făcute prea mari progrese. La mijlocul acestui an facem o analiză. Va trebui, deși planul de redresare este până la sfârșitul anului, să accelerăm aceste măsuri, astfel încât, la 1 ianuarie 2016, să fie într-o parte sau în alta", a spus Mișu Negrițoiu, citat de Agerpres.

Cele patru societati de asigurari cu deficit de capital agregat sunt Astra, Carpatica, Euroins si Exim.

Potrivit ASF, aceste planuri de actiune trebuie sa stabileasca masurile pe care societatile le vor lua pana la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerintele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000. "Doua societati se afla deja in procedura de redresare financiara. Acestea trebuie sa ia in considerare deficientele suplimentare si sa comunice ASF, in termen de 20 de zile calendaristice de la inchiderea procedurii de redresare financiara, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficiente", se arata in comunicatul ASF.

De asemenea, in contextul analizei in conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra in vigoare incepand cu anul 2016, rezultatele indica faptul ca sectorul de asigurari din Romania nu va fi suficient capitalizat. Patru societati au o rata a cerintei de capital de solvabilitate peste 100%, in timp ce opt societati au rata cerintei minime de capital peste 100%. Unele din societatile participante au implementat deja un numar de masuri corective care vor fi luate in considerare atunci cand ASF va primi planurile de actiune.

Evaluarea cuprinzatoare a inclus, de asemenea, un test de stres care a avut ca scop masurarea rezistentei societatilor de asigurare la scenarii de stres.

"Testul de stres a fost realizat atat pe baza a doua scenarii financiare si economice, cat si pe baza a doua scenarii de asigurari cu inundatii si cutremure. Scenariile cu inundatii si cutremure au fost cele mai severe, relevand faptul ca numai o societate, in cazul scenariului cu cutremur, respectiv trei societati, in cazul scenariului cu inundatii, vor indeplini rata cerintei de capital de solvabilitate. Scenariile financiare si economice au fost mai putin severe, patru dintre societati indeplinind rata cerintei de capital de solvabilitate. Pentru aceste societati de asigurare s-a stabilit cerinta de a prezenta ASF un plan de actiune, pana la data de 4 august 2015, stabilind masurile care vor fi intreprinse in vederea asigurarii respectarii cerintelor prevazute in Directiva Solvabilitate II pana la 1 ianuarie 2016", se mai mentioneaza in document.

Evaluarea activelor si a pasivelor si testul de stres, care au constituit prima evaluare cuprinzatoare a sectorului de asigurari intreprinsa intr-un Stat Membru UE, au fost realizate de catre ASF din Romania, in stransa cooperare cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana (CE), cu sprijinul a cinci firme internationale de audit si a unei firme internationale de consultanta.

Scopul exercitiului a fost acela de a consolida, atat protectia consumatorului, cat si increderea in sectorul de asigurari din Romania, prin intermediul unei evaluari independente, pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014.

Rezultatele acestui exercitiu, la care au participat 13 societati de asigurare din Romania reprezentand peste 80% din piata de asigurari din Romania, au fost publicate astazi pe site-ul ASF.

"Testul de stres, va rog sa il luati ca un test de stres. Este extrema extremelor. Nu as vrea sa facem aici o discutie sau sa inducem o panica pentru ca aceste teste de stres se fac la cicluri foarte mari si ele sunt cu mare grad de probabilitate. Dupa cum ati vazut, ele cuprind nu numai piata locala, cuprind si piata internationala, inclusiv reasiguratorii. Probabilitatea acestui test de stres este destul de mica. In concluzie, cred ca sunt lucruri pe care in mare parte deja le stiam", a mai spus presedintele ASF.

Şeful ASF recunoaşte că datele sunt vechi de un an şi că, între timp, asiguratorii au început să ia măsuri.

"Aceasta este o radiografie la data de 30 iunie 2014. S-au mai intamplat lucruri multe intr-un an de zile, in ultimele 12 luni. Daca am face astazi, la zi, aceasta radiografie, lucrurile arata ceva mai bine. Sunt majorari de capital care deja s-au facut. La aceste societati, in portofoliul de analiza, au fost majorari de capital aprobate de autoritate de 210 milioane lei deja. In consecinta, nevoia de capital este ceva mai mica", a mentionat presedintele ASF.

Misu Negritoiu sustine ca "sunt lucruri care intre timp s-au corectat". "Sunt acolo, cateva societati, inclusiv internationale care si-au corectat demult aceste devieri. In etapa urmatoare, 20 de zile ca plan de masuri - octombrie 15 ar fi efective - noi asteptam sa ne spuna masurile pe care le au de facut. Nu avem probleme, cred, dupa cum ati vazut, decat cu trei societati mari si asta pentru ca sunt mari: Astra, Carpatica si Euroins. Euroins si-a mai majorat capitalul social, Astra si-a mai scos niste riscuri. Celelalte sunt ok, chiar daca au cateva devieri marunte", a mai spus Negritoiu.

Iată şi reactia Euroins:

Situatia companiei Euroins s-a imbunatatit semnificativ fata de 30 iunie 2014, data la care au fost raportate rezultatele exercitiului BSR (Balance Sheet Review), in conditiile in care si-a majorat capitalul social, iar pana la finalul acestui an vrea sa mai aduca un aport la capital de inca 100 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei transmis joi redactiei B365.ro.

"Referitor la rezultatele exercitiului BSR (Balance Sheet Review) ce a constat intr-o analiza aprofundata a pasivelor si activelor societatilor de asigurare la data de 30 iunie 2014, Euroins Romania doreste sa faca urmatoarele clarificari. Suma mentionata in raportul final se refera la situatia existenta acum mai bine de un an, respectiv la data de 30 iunie 2014, iar intre timp, Euroins Romania a parcurs cateva etape strategice de dezvoltare, cum ar fi: majorarea capitalului social pana la sfarsitul anului 2014 si semnarea la inceputul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii si necesitatilor companiei atat de moment, cat si conform estimarilor. Efectul pozitiv combinat al acestor doua masuri se cifreaza la aproximativ 350 de milioane lei", se mentioneaza in comunicat.

Etichete: ASF, asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, calamităţi, cutremur, misu negritoiu, poliţă de asigurare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE