Teste gratuite pentru HIV și virusurile hepatice B și CRomânii se pot testa gratuit pentru virusurile HIV, hepatice B și C în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016. Testele pot fi efectuate în nouă centre și laboratoare din țară. 

Teste gratuite pentru HIV si virusurile hepatice B si C
Teste gratuite pentru HIV și virusurile hepatice B și C

Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof.Dr. Matei Balș" a lansat campania națională de testare, comunicare informare și educare "H-Alert" ce are ca scop mobilizarea tinerilor și grupurilor sociale vulnerabile — persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile — pentru a se informa cu privire la prevenirea infecțiilor.

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof.Dr. Matei Balș", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a arătat că testarea se va putea face la nouă centre și laboratoare partenere, afișate pe site-ul campaniei www.h-alert.ro.

"Este foarte important ca oamenii să știe că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV sau cu virusurile hepatice B și C evoluează de multe ori fără simptome și poate fi confundată uneori cu alte infecții. Singura modalitate de a afla este testarea", a spus Adrian Streinu-Cercel,potrivit Agerpres.

El a precizat că după campanie rezultatele acestor testări vor fi folosite la un raport ce se va întocmi împreună cu Ministerul Sănătății pentru a permite intervenții rapide și eficiente la diminuarea infecțiilor.

Până acum au mai fost testați gratuit la virusurile hepatice 35.000 de oameni și s-a constatat în ultimii 12 ani o creștere cu 2% a persoanelor infectate.

Potrivit datelor statistice, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B și C. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri și unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic.

Datele HIV/SIDA din România relevă un total cumulativ de 17.819 cazuri de la începutul epidemiei, în anul 1985 și până în iunie 2012.

Proiectul "Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și C în România" este cofinanțat prin Granturile Norvegiene 2009 — 2014, având ca operator de program Ministerul Sănătății.

Etichete: hepatita B, hepatita C, HIV, Institutul Matei Balş, test

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE