Therme Bucureşti se EXTINDE. Compania construieşte primul observator astronomic privat din RomâniaCentrul de relaxare Therme se va extinde cu primul observator astronomic privat din ţară.

THERME BUCURESTI
THERME BUCUREŞTI

Observatorul, care va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu, va fi construit pe arealul Therme Bucureşti în următoarele cateva luni şi va fi dotat cu tehnologii de ultimă generaţie. Investiţia este estimată la circa 1 milion de euro, potrivit Mediafax.

Observatorul astronomic va fi dotat cu aparatură destinată specialiştilor, precum şi cu telescoape destinate astronomilor amatori şi un planetariu digital de ultimă generaţie. Observatorul se va adresa atât specialiştilor din domeniu, universităţilor care doresc să facă cercetare şi observaţii cu caracter ştiinţific, cât şi astronomilor amatori şi, nu în ultimul rând, copiilor, elevilor şi studenţilor.

Observatorul va fi constituit dintr-o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă cu diametru de 5 metri, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, o cupolă cu diametru de 4 metri, care va găzdui un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm (similar cu renumitul telescop Hubble), destinat specialiştilor, un spaţiu expoziţional şi un astroboutique, de unde se vor putea achiziţiona suveniruri şi produse astrofoto.

În imediata vecinătate a clădirii principale, se vor construi patru cupole cu un diametru de 2,5-3 metri, în care vor fi amplasate patru instrumente destinate pasionaţilor de astronomie: o lunetă cu o apertură de 180-200 de mm, destinată studiului planetelor, precum şi a galaxiilor, nebuloaselor şi altor obiecte cereşti îndepărtate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o apertură de 400 de mm, potrivit pentru observaţii „deep sky" (observaţii ale obiectelor cereşti îndepărtate), şi o lunetă solară cu ajutorul căruia va putea fi observat soarele şi, nu în ultimul rând, un telescop newtonian cu apertură de 400 de mm.

Toate aceste echipamente sunt însoţite de accesorii profesionale şi semiprofesionale, oculare, filtre, camere extrem de performante, specializate pentru observarea astrelor, filtre pentru observarea şi studiului soarelui, focusere şi alte accesorii obligatorii în ştiinţa astronomiei.

Etichete: constructie therme, extindere therme, investitii therme, observator astronomic, observator astronomic romania, therme, therme bucuresti

0/3 COMENTARII
Rafael
17 May 02:02
+0
VOTURI
-0
O veste super, dar sa nu comparam cu Hubble. Hubble are o deschidere de 5 ori mai mare la 2400mmm!
qaaa
16 May 22:11
+0
VOTURI
-0
@Gabriel: sunt bani privati. In definitv fiecare face ce vrea cu banii lui. In concluzie bravo lor, o investitie privata mai ''exotica'' ptr Romania, dar normala intr-o tara cu apa calda.
Gabriel Corban
16 May 11:56
+0
VOTURI
-0
Depinde pe cine vor pune sa-l foloseasca, evident si in scop stiintific... altfel ramane doar o jucarie cu acces pe bani grei si prioritar un punct de atractie pentru publicitatea si cresterea veniturilor "Therme". As da aici exemplul pozitiv al Observatorului Astronomic Galati, unde echipa de astronomi obtine rezultate foarte utile, recunoscute in plan International. Adica au facut ceva concret pe bani publici si nu "au frecat menta" (mai pe intelesul romanilor vorbind). Gabriel Corban, https://www.flickr.com/photos/43926774@N06/

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE