TIFF a ajuns la ediţia a 11-a241 de filme din 46 ţări vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival şi peste 800 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj.

Programul festivalului va fi compus atât din secţiunile deja tradiţionale precum Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din secţiuni tematice precum Oameni şi zei/ Gods and Men, rezervată filmelor despre religie şi credinţă, sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casă de producţie fondată de Christine Vachon şi Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizările recente se numără şi miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiecţie maraton în cadrul festivalului.

Secţiunea 100%, care în 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix, este dedicată în acest an unuia dintre regizorii cei care au marcat definitiv istoria primului secol de cinema: Stanley Kubrick.

Danemarca, Australia şi China vor fi prezente în cadrul secţiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea 3x3 aduce un omagiu în acest an regizorilor Claude Lelouch, Ole Christian Madsen şi Hitoshi Matsumoto.

În cadrul secţiunii EcoTIFF va avea loc proiecţia specială a filmului GasLand, un documentar în regia lui Josh Fox despre exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au început extracţii masive pe proprietăţile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei.

Sărbătoarea cinematografică va avea loc anul acesta în locaţii precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Mărăşti, Odeon Cineplex,

Ursus Open Air (Piaţa Unirii), Mănăştur Open Air. Muzeul de Artă devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiecţii şi concerte. Castelul Banffy de la Bonţida rămâne una dintre cele mai spectaculoase şi mai apreciate locaţii de evenimente ale festivalului, atât pentru invitaţii TIFF cât şi pentru public.

O noutate absolută pentru ediţia din acest an a festivalului în materie de locaţii o reprezintă inaugurarea CASEI TIFF. O clădire monument istoric cu o vechime de cel puţin trei secole, pentru restaurarea căreia echipa TIFF lucrează de un an, va deveni din 1 iunie un veritabil centru cultural, punctul cel mai fierbinte pentru invitaţi, dar şi pentru public. Cu o suprafaţă utilă de peste 1000 m2, CASA TIFF va include săli de lucru şi conferinţe, spaţii de vizionări de filme dar şi o cafenea-club-restaurant în care pot fi organizate deopotrivă concerte şi piese de teatru.

TIFF se va bucura şi în acest an de prezenţa unor nume celebre. Geraldine Chaplin, una dintre figurile distincte ale cinematografiei ultimelor decenii, va primi Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award. În onoarea sa, TIFF aduce vineri, 8 iunie, de la 22.30, la Cinema Florin Piersic, un titlu de referinţă pentru cariera actriţei: En la Ciudad sin limites, de Alberto Hernandez. Pentru interpretarea sa, Geraldine a primit în 2003 Premiul Goya pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Claude Lelouch şi Mari Törőcsik sunt alte două personalităţi omagiate la cea de-a 11-a ediţie a festivalului, cei doi fiind recompensaţi de asemenea cu Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award. Din filmografia renumitului regizor francez vor rula la TIFF Un bărbat şi o femeie/ Un homme et un femme, Unii şi alţii/ Les uns et les autres dar şi documentarul De la un  film la altul/ D'un film a l'autre. Mari Törőcsik va fi prezentă la proiecţia filmului în onoarea sa Iubire/ Love/ Szerelem (r. Károly Makk), miercuri 6 iunie, ora 16:30, la cinema Arta.

Actorul, regizorul şi managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalităţi din teatrul şi filmul românesc, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit în fiecare an unei personalităţi din cinematografia autohtonă. Filmul care l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale, Ştefan Luchian, va fi proiectat în prezenţa artistului sâmbătă, 9 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.

Pe lângă proiecţiile de filme, programul festivalului cuprinde şi o serie de masterclass-uri susţinute de nume sonore din industria cinematografică internaţională. Jan Harlan, producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodată film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc şi în România.

Spectatorii TIFF vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick în cadrul unei întâlniri cu Jan Harlan, dar şi al prezentării dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat în ediţie limitată de 1000 de exemplare. Stanley Kubrick şi cariera sa constituie tema unui alt masterclass, susţinut de data aceasta de Michel Ciment, critic de film, preşedinte onorific al FIPRESCI, redactor-şef al prestigioasei reviste Positif şi membru în Juriul secţiunii Zilele Filmului Românesc.

Alte două masterclass-uri de neratat sunt şi cele susţinute de Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre cei mai talentaţi regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, şi Christine Vachon, fondatoarea casei de producţie Killer Films.

Evenimentele speciale ocupă şi în acest an un loc important la TIFF. Strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, şi fiul ei, Lawrence Lehérissey, vor susţine la castelul Bannfy de la Bonţida Cine-concertul Georges Méliès. Un program exclusiv de filme ale legendarului cineast francez va fi acompaniat live de muzică originală compusă şi cântată la pian de Lawrence Lehérissey. Alături de el, Marie-Hélène Lehérissey va nara povestea, aşa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900, la proiecţiile de film.

Un omagiu adus muzicii clasice şi celor mai reprezentativi interpreţi ai genului, Noseland, de  Aleksei Igudesman şi Sebastian  Leitner, va beneficia de o proiecţie specială vineri, 8 iunie, la Cinema Victoria.  Filmul, arătat la Cluj în premieră mondială, relatează într-o manieră inedită şi plină de umor povestea festivalului de muzică clasică organizat anual în Dubrovnik de celebrul violonist Julian Rachlin. În film apar, printre alţii, John Malkovich şi Sir Roger Moore.

Unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, Nunta de piatră, în regia lui Mircea Veroiu şi Dan Piţa, îşi va sărbători cea de-a 40-a aniversare la TIFF. La patru decenii de la apariţia filmului, TIFF îi va reuni pe unii dintre membrii echipei şi îi va aduce în faţa spectatorilor, care vor avea ocazia rară de a afla povestea uneia dintre cele mai bune producţii româneşti din toate timpurile chiar de la realizatorii ei.

Artistul român comparat adesea cu Marcel Duchamp şi curtat de toate marile galerii şi muzee din lume, Mircea Cantor, va fi protagonistul unuia dintre evenimentele speciale TIFF 2012. Pentru prima dată, câteva dintre lucrările sale video vor fi proiectate în România, în afara spaţiului pentru care au fost concepute iniţial, acela al galeriei. Artistul va lua parte la proiecţie, publicul din Cluj având ocazia să-l întâlnească şi să participe la discuţii.

Un alt eveniment special la Festivalul Internaţional de Film Transilvania îi va fi dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Cosmin Bumbutz revine la TIFF cu expoziţia Cuba continuă, o selecţie de fotografii făcute de artist în cei 4 ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei şi a unui popor „izolat şi suspendat în timp” este completată de cartea semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în cadrul festivalului.

Ediţia specială cu numărul 3 a revistei AperiTIFF, creată de TIFF în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York şi cu sprijinul ICR, îndrăzneşte, în primul rând, să ridice întrebări asupra legitimităţii termenului de Nou Val în cinematografia românească a ultimilor 10 ani. Fidelă politicii de promovare a filmului românesc pe piaţa internaţională, revista apare în limba engleză şi acoperă în detaliu actualitatea cinematografică a lui 2012, insistând asupra filmelor care se vor putea vedea în

cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF, dar şi asupra câtorva titluri aflate încă în post-producţie, reflectate prin interviuri cu Marian Crişan, Radu Gabrea, Nae Caranfil, Radu Jude şi Tudor Giurgiu.

EducaTIFF- programul de educaţie media şi cinematografică din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la a 4-a ediţie, se va desfăşura în perioada 23 mai – 10 iunie 2012.

Pe lângă programul de proiecţii de film urmate de dezbateri şi continuarea competiţiei locale EducaTIFF - Tineri Critici de Film (adresată elevilor claselor II – XII), organizatorii au pregătit o surpriză cu totul specială: ateliere de film pentru elevi (clasele I - IX) realizate într-un studio de film adus din Danemarca, graţie Institutului de Film Danez/ Danish Film Institute. FILM-Y le oferă participanţilor accesul către lumea magică a filmului, introducându-i în zona efectelor speciale şi a poveştilor. În perioada 1-17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca va staţiona în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă.

Platforma educaţională a TIFF, iniţiată încă de la ediţiile precedente ale festivalului cu EducaTIFF şi Let’s Go Digital, este întregită în 2012 de Transilvania Talent Lab (TTL). În perioada 3-7 iunie, 16 oameni pasionaţi de film şi new media vor parcurge toate etapele realizării unui film. Ei vor participa la proiecţii speciale din cadrul TIFF, seminarii şi masterclass-uri despre regie, scenariu, imagine, sunet şi vor avea şansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialişti din industria filmului, români şi străini, prezenţi la TIFF.

Un proiect nou în România, menit să promoveze figuri noi în filmul românesc – 10 pentru FILM este lansat la TIFF 2012. 10 dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară, alături de două „tinere speranţe”, care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc vor fi prezentaţi profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, între 7 şi 9 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Totodată, Competiţia Locală, dedicată atât amatorilor cât şi profesioniştilor din mediul cinematografic clujean continuă şi în acest an, creaţiile lor fiind aşteptate până pe 15 mai.

Programul complet al festivalului precum şi toate noutăţile celei de-a 11-a ediţii se vor regăsi pe www.tiff.ro. În scurt timp, site-ul va avea un nou „look”. Mai atractiv şi mai uşor de utilizat, noul site va fi disponibil şi în versiunea de mobil, astfel încât cinefilii vor putea fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă în festival.

Posesorii de iPhone-uri şi smartphone-uri (Android sau iOS) vor putea avea acces la cele mai importante informaţii legate de TIFF (program, locatii) prin intermediul unei aplicaţii speciale, TIFF 2012, ce va putea fi descărcată gratuit.

TIFF TV, platforma video a festivalului, inaugurată în 2011, le va oferi fanilor TIFF, în timpul celor 10 zile de festival, transmisiuni exclusive de la cele mai importante evenimente, reportaje şi materiale dedicate fiecărei zile, materiale de arhivă, retrospective.

Toţi cei care vor să ştie în orice moment care sunt punctele de atracţie TIFF din jurul lor, vor putea folosi o aplicaţie specială care poate fi descărcată gratuit pe orice smartphone cu Android, iOS, Symbian sau Blackberry. Aplicaţia le va arăta pe camera smartphone-ului care sunt punctele de interes din apropiere, ce se întâmplă în acel moment în fiecare dintre ele, ce urmează şi, mai ales, cum se poate ajunge acolo. Userul va avea posibilitatea să vadă toate evenimentele şi proiecţiile TIFF din Cluj, mărind raza pe care acţionează aplicaţia.

În planul de comunicare al festivalului a mai fost inclusă o aplicaţie dezvoltată de agenţia Senior Interactive, care duce mai departe conceptul creativ ce-şi găseşte originile la Săpânţa. Aplicaţia se numeşte TIFF-ul VESEL şi este dedicată tuturor posesorilor de smartphone-uri. Aplicaţia îi provoacă pe cinefili să găsească în diverse puncte cheie din oraş 30 de trailere ale unor filme din cadrul festivalului. Pentru a putea fi vizionate, trailerele vor trebui „deblocate”. Deblocarea unui trailer se face automat atunci când, folosind aplicaţia TIFF-ul VESEL, vor fi găsite în locaţiile cheie logo-urile TIFF. Fiecare logo TIFF deblochează un trailer, iar 5 trailere diferite îi vor aduce user-ului o şansă în tragerile la sorţi pentru cele 50 de premii oferite de TIFF publicului cinefil.

Biletele pentru cea de-a unsprezecea ediţie a festivalului vor fi puse în vânzare începând cu luni 28 mai 2012 la Cinema FLORIN PIERSIC, P-ţa Mihai Viteazul, nr. 11, Cinema ARTA, str. Universităţii, nr. 3, Cinema VICTORIA, B-dul Eroilor, nr. 51, Casa de Cultură a Studenţilor, P-ţa Lucian Blaga, nr. 1, Piaţa Unirii, Odeon Cineplex (în incinta Polus Center) şi Casa TIFF, str. Universităţii, nr. 6 (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate). Începând cu acest an, biletele pot fi achiziţionate şi on-line prin BILET MASTER (www.biletmaster.ro)

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Susţinut de: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din New York,  Programul Media al Uniunii Europene

Etichete: Cluj, tiff

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE