Armata a folosit 10 ani dezinfectanţi Hexi Pharma pentru soldaţii răniţi pe fronturile NATO UPDATEArmata română a folosit timp de zece ani dezinfectanţi Hexi Pharma pentru soldaţii români răniţi pe fronturile NATO din Afganistan, Irak şi Bosnia, dezvăluie Gazeta Sporturilor. Recent, produsele Hexi Pharma au fost implicate într-un amplu scandal din cauză că au fost diluate şi folosite în spitalele din România. După izbucnirea scandalului, Ministerul Apărării spune că a retras produsele Hexi Pharma din teatrele de operaţii. 

Armata a folosit 10 ani dezinfectanti Hexi Pharma pentru soldatii raniti pe fronturile NATO (Foto jurnalul.ro)
Armata a folosit 10 ani dezinfectanţi Hexi Pharma pentru soldaţii răniţi pe fronturile NATO (Foto jurnalul.ro)

UPDATE "Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC Hexi Pharma SRL. Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale. După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații", se arată într-un comunicat transmis miercuri de MApN.

La solicitarea Gazetei Sporturilor, Ministerul Apararii Nationale a confirmat informatia: "Pentru asigurarea asistentei medicale in teatrele de operatii au fost folosite, in ultimii 10 ani, si produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL", potrivit Tolo.ro.

43.000 de militari si 30 de batalioane a trimis Romania pe front vreme de aproape 12 ani de la aderarea la NATO.

28 de soldati romani au cazut la datorie pe fronturile din Afganistan, Irak si Bosnia.

130 de raniti a inregistrat armata romana in cele trei zone de conflict.

"Dupa ce au aparut articolele in ziar am mers la US Army, le-am spus ce problema avem si ne-au dat antisepticele lor", explica un militar roman.

"După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații", a precizat si MApN pentru Gazeta Sporturilor.

Timp de un deceniu insa, ranile soldatilor romani care au luptat pe front in alianta NATO au fost dezinfectate cu produse fabricate intentionat diluat.

In comunicatul transmis Gazetei Sporturilor, MApN a precizat ca "Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piata conform prevederilor legale, au fost achizitionate in sistem centralizat pentru unitati sanitare din reteaua Ministerului Apararii Nationale."

Sursa: tolo.ro. 

Etichete: dezinfectanti, fronturile NATO, Hexi Pharma, MApN, ministrul Apărării, soldati raniti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE