Tolontan: Cazul Hexi Pharma nu e unic. Bacterii găsite și în dezinfectanți produși de Romchim UPDATECătălin Tolontan amintește, pe blog, că dosarul dezinfectanților din spitalele românești ar fi putut fi deschis încă din 2014, când a fost găsită o bacterie periculoasă într-un săpun dezinfectant produs de Romchim, folosit în saloane și săli de operație din spitalul Elias. Managerul spitalului a confirmat informația și a adăugat că a reziliat contractul cu firma cu pricina, însă rezilierea s-a putut face doar în instanță

Tolontan: Cazul Hexi Pharma nu e unic. Bacterii gasite si in dezinfectanti produsi de Romchim
Tolontan: Cazul Hexi Pharma nu e unic. Bacterii găsite și în dezinfectanți produși de Romchim
Foto: ziarebotosani.ro

UPDATE 12.50: Managerul instituției, Doina Dimulescu, a confirmat faptul că un produs dezinfectant neconform a fost descoperit la Spitalul Elias în urmă cu doi ani, adăugând totodată că e vorba de un săpun care conținea o anumită bacterie ce ar fi putut infecta pacienții.

"A fost un germene foarte agresiv, apoi am luat la testat flacoane care nu erau începute, flacoane care erau în depozit. A crescut același lucru în mediile de cultură, apoi am luat flacoanele din sălile de operație cu același dezinfectant. Abia după ce am găsit agentul patogen în săpun am făcut legătura pentru că nu înțelegeam exact de unde provenea acel microb", a explicat managerul, la Digi 24.

Doina Dimulescu a declarat pentru AGERPRES.ro că rezilierea contractului cu firma care producea acel săpun s-a făcut în urma unei decizii a instanței.

"Din păcate, rezilierea contractului nu s-a putut face decât în instanță. Am obținut printr-o decizie judecătorească dreptul de a rezilia contractul. Un săpun contaminat ar fi trebuit să genereze o anchetă de proprietăți biochimice pentru că nu poți să nu te gândești mai departe că un gemene nu ar trebui să crească într-un mediu în care există un dezinfectant foarte concentrat", a spus Dimulescu.

Dosarul dezinfectantilor ar fi putut porni in 2014 cand doua colege de laborator din spitalul bucurestean Elias au gasit 2 milioane de bacterii pe mililitru de dezinfectant, notează Catalin Tolontan pe tolo.ro. 

Un copil nou nascut si un bolnav de cancer au intrat atunci in stare grava pentru ca au contactat infectii cu Serratia marcescens, o bacterie de hazna, aceeasi bacterie ce a fost gasita si in sapunul dezinfectant produs de Romchim.

Ministerul condus atunci de Nicolae Banicioiu a ingropat subiectul Romchim cu aceleasi argumente cu care ministerul condus de Patriciu Achimas a incercat sa acopere dosarul Hexi Pharma, se arata in materialul citat.

Ca sa scape de Serratia marcescens, medicii de la Elias au fost siliti sa inlocuiasca tot sistemul prin care curgea sapunul lichid in saloane si sali de operatie si spun ca "si acum, dupa doi ani, avem probleme".

Investigația completă, pe  tolo.ro. 

Etichete: catalin tolontan, dezinfectanti, Hexi Pharma, romchim

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h