TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Bucureştenii- de Marius GeorgescuFotograful Marius Georgescu ne arată mai multe tipuri de bucureşteni, surprinşi de cameră pe străzile oraşului, în parcuri ori în Centrul Vechi.

B365.ro propune o serie de articole care să ne aducă aminte că Bucureştiul nostru, cu bune şi cu rele, e un oraş frumos. În cadrul proiectului TOP 15 cele mai frumoase fotografii din Bucureşti, am invitat zece fotografi din Capitală să aleagă 15 capturi dintre cele pe care le-au făcut în oraş şi să le împartăşească cu noi. Astăzi, Marius Georgescu ne invită să privim mai puţin oraşul şi mai mult bucureştenii.

foto: Marius Georgescu

Click aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

Prima captură e luată în Piaţa Romană. Fotograful spune că ştie de mult personajul- "e un fel de predicator public naiv, pe care nimeni nu-l bagă in seama, cu lecturile lui din Biblie." Adaugă că "Vânzoleala din jur a dat sens momentului. Cadrul nu e tăiat, ci întâmplarea l-a construit aşa. Un pic de noroc e necesar întotdeauna, în mulţimi în agitaţie rapidă."

foto: Marius Georgescu

Click aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

Fotografia de mai sus e de pe Calea Victoriei. Marius Georgescu spune că a observat cuplul de departe şi s-a grăbit să se apropie: "Mişcările fetiţei erau foarte rapide. Am anticipat norocos. Zoom-ul 18-105mm al Nikon-ului D90 oferă toate focalele utile pe stradă. Uneori, focalele fixe te pot face să pierzi fazele rapide."

foto: Marius Georgescu

Click aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

Următoarea fotografie e făcută tot pe Calea Victoriei, colţ cu Lipscani. Artistul spune că era atras de decor şi de provocarea diferenţei mari de expunere. Spune că ar fi vrut sa mai aştepte două secunde înainte de a declanşa aparatul, ca să nu taie picioarele cuplului, "dar privirea fetei, surprinzatoare, nu mi-a dat de ales."

foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

Despre alergatoarea din cea de-a patra imagine, fotograful spune că i-a dat ocazia să încerce setările de rafală ale NEX-ului 5N: "Râpâia groaznic, în liniştea parcului, şi-n multe cadre fata mă priveşte. Poate de aceea am ales cadrarea incompletă,ne-ortodoxă, dar dinamică." 

foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

În parcul Gării de Nord (foto sus), spune că a ezitat câteva momente dacă să folosească teleobiectivul de 85 mm, mai de departe şi din lateral, la 45 de grade, ca să nu fie observat, însă "mi-am dat seama că n-o sa iasă ce voiam şi am venit în faţa băncii, am focusat cu aparatul la piept şi am declansat cât de repede am putut. Am schimbat zâmbete cu bătrânul, dar tot m-am simţit jenat că le-am tulburat tihna. Uneori,n-ai incotro. Eşti intruziv sau renunţi la poză."

foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

"Uneori, îţi place atât de mult o lumină, încât aştepţi şi speri în apariţia unui personaj interesant", ne povesteşte Marius Georgescu în descrierea următoarei fotografii. Spune că a aşteptat, în cazul de faţă, vreo jumătate de oră şi a mai făcut încă vreo patru-cinci variante. Însă, "lungimea picioarelor a decis alegerea."

foto: Marius Georgescu

Click aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii 

Captura de mai sus e luată pe Lipscani, unde "am făcut vreo 60 de cadre ale fetiţei cu chibrituri, în timp ce se întuneca din ce in ce mai mult. Din fericire, Nikonul D 90 poate fi folosit şi la ISO 3200, iar publicul nu mă băga în seamă- toată lumea făcea poze. De obicei, evit obiectivul de 24mm pe stradă, dar aici a fost preţios."

 

foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii  

Centrul Vechi e darnic in apariţii percutante, crede fotograful. Un exemplu găsim în cadrul de mai sus, luat pe Strada Smârdan. "Totul e să le percepi la timp, să anticipezi corect locul, lumina, parametrii tehnici şi momentul. Restul ţi-l dă expresivitatea modelului şi, din nou, şansa. Tentaţia e uneori mare să tragi în rafala şi să alegi, după, cadrul cel mai bun. Cumva,nu mi se pare sportiv", adaugă.foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii  

Pe Lipscani, în imaginea de mai sus, fotograful spune că i-a atras atenţia chelneriţa şi, după câteva cadre printre mesele terasei, a aşteptat dupa colţ, unde lumina şi decorul îi conveneau: "Curând, a făcut şi pauza pe care-o aşteptam. Am avut noroc să nu treaca nimeni în fundal, deşi înainte şi după Lipscaniul s-a umplut de trecători, micşorând impactul."

foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

Rămânem pe Lipscani, la colţ cu Smârdan de data aceasta. Aici, fotograful spune că a stat destul de mult timp în preajma tarabei, până când personajele, care se schimbau permanent, s-au plasat favorabil. "Uneori, o focală -normală-, de 50 de mm e preferabilă celor de 24, 28 sau 35- te ajută să îţi apropii personajele mai eficace."

 

foto: Marius GeorgescuClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii 

Următoarea fotografie e făcută în faţa Hanului cu Tei: "Atrăgeau atenţia de departe. După o încercare nereuşita, din spate, le-am aşteptat să intre şi să iasă din câteva magazine de modă, sperând intr-o plasare favorabilă, care să mă facă mai greu de observat. Cu Nikonul D90 e mai greu, dar se poate." 

foto: Marius Georgescu

 Click aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

A 14-a fotografie e făcută după mitingul anti-plagiat din iunie, unde demonstranţii au rămas mult timp în Piaţa Revoluţiei. Spune că "uneori, momentele cele mai interesante ale unui reportaj se pot gasi după eveniment. Unul dintre cazurile în care privirea in obiectiv nu strică, ci ajută. Cel putin, aşa am simtit eu."

foto: Marius Georgescu

Click aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii

Ca să iasă ultima fotografie, artistul spune că a tras vreo şase cadre ale fetei care medita, apropiindu-se încet printre copaci şi schimbând mereu unghiul: "Obiectivul de 28 era exact ce-mi trebuia, iar procesorul NEX-ului 5N dă expuneri perfecte, în situaţii de contrast dificil."

________________________

Marius Georgescu

Marius Georgescu face fotografie de mai bine de 30 de ani, cu pauze însă, "că am mai părăsit-o pentru pictură, femei şi jurnalism." S-a focusat din nou pe fotografie acum doi ani, în special pe fotografia de stradă, care, spune el, "aduce mult cu pescuitul: adică poţi să nu prinzi nimic, dar conferă o concentrare relaxată de tip zen."
Despre Bucureşti, spune că e un oras ofertant, prin aglomeraţia din centru, pitorescul mahalalelor rămase si mulţimea femeilor superbe. Însă adaugă că îngreunează viaţa fotografilor de strada, prin maşinile foarte multe, reclamele agresive şi "sinistrele manunchiuri de cabluri" care îndoaie stâlpii: "Ca atare, îl injur zilnic şi mă întorc la el, ca la o femeie cam trecută, cam neîngrijită şi cam prea accesibilă- dar cu feromoni prea atragători ca s-o părăseşti."

ALTE ARTICOLE DIN SERIE:

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Între monocrom şi culoare- de Vlad Eftenie

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Oraşul în viteză- de Mihai Petre

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Capitala sub zăpadă- de Aurel Vîrlan

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Arhitectura- de Alex Mazilu

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Capitală. Vino să-ți arăt Bucureștiul noaptea

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Capitala (nu) e (doar) beton! de Marius Iancu

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Simboluri ale oraşului- de Andrei Bîrsan

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din București. Capitala-i românească- de Alex Gâlmeanu

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Bucureşti. Între tovarăşi şi cetăţeni- de Andrei Pandele

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din București. Orașul dansează- de Dani Ioniță

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din Capitală. Bucureştiul (te) iubeşte- de Irina Groza şi Robert Trică

TOP 15 Cele mai frumoase fotografii din București. Umbrele din centru- de Mirela Momanu

InspiredbyBucharest

Etichete: bucharestinphotos, fotografii bucuresti, promo, TOP 15 cele mai frumoase fotografii din bucuresti

0/3 COMENTARII
alex47
12 ian 09:18
+0
VOTURI
-0
sunt un impatimit al fotografierii contraliumina , ce face sa observam natura in toata splendoarea ei.
dk. Georgescu ne ofera fotografii instantanee , facute in "fuga calatorului prin oras" , fara a deranja pe ceilalti din jur si oferind poate un fel de "privire" catre alti semeni ai nostri.
marian
11 ian 13:19
+0
VOTURI
-0
DLE. GEORGESCU, OCUPATI-VA, IN CONTINUARE, DE PICTURA, DE FEMEI SI DE JURNALISM, ZAU ASA ... POATE NIMERITI CEVA CA LUMEA, CINE STIE ?!
gogo
11 ian 11:39
+0
VOTURI
-0
imi pare rau, dar sunt de departe cele mai proaste poze pe care le-am vazut pana acum sub titulatura unui fotograf declarat.....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE