Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoareFostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanităţii. Decizia dată miercuri de magistraţi este definitivă.

Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de inchisoare
Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoare

UPDATE 16.30 Procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat că dosarul lui Alexandru Vișinescu este un deschizător de drumuri în practica judiciară.

"În mod evident, cazul Vișinescu este ceea ce am putea numi un deschizător de drumuri pentru practica judiciară. Dincolo de aspectele strict juridice, doresc să remarc și un alt lucru. Dezlegarea pe care a dat-o astăzi instanța acestui dosar înseamnă nu numai stabilirea unui adevăr juridic, ci și stabilirea unui adevăr istoric, demers care a fost posibil prin munca și eforturile mai multor instituții. În acest sens, doresc să remarc profesionalismul dovedit de procurorul de caz, Denisa Istodor. În egală măsură, doresc să mulțumesc Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituție care a formulat sesizarea și care a depus un efort considerabil în strângerea de dovezi, dar și instanțelor de judecată care au soluționat cu celeritate acest dosar", a spus Bogdan Licu, la sediul Parchetului General.

UPDATE 15.00 Alexandru Vişinescu a fost ridicat, în cătuşe, de poliţie de acasă şi dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină. Alexandru Vişinescu nu a făcut declaraţii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a terminat de judecat, în luna ianuarie, dosarul în care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat în primă instanță la 20 de ani de închisoare.

La ultimul termen al procesului, avocata lui Vișinescu a solicitat judecătorilor ca acesta să fie supus unei expertize psihiatrice, deoarece suferă de Alzheimer și demență.

Judecătorii au respins însă această solicitare pe motiv că nu există nicio dovadă sau document care să ateste că Vișinescu nu avea discernământ pe vremea când conducea Penitenciarul Râmnicu Sărat.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a cerut menținerea condamnării de 20 de ani, susținând că această perioadă lungă de detenție poate îl va determina pe Vișinescu să scrie o carte în care să își ceară iertare deținuților care au suferit în penitenciar. "Oricum nu cred că va sta mai mult de 10 ani în închisoare. Dacă ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detenție pe viață", a mai spus procurorul.

Alexandru Vișinescu a refuzat să dea o declarație în sala de judecată și nici nu a dorit să depună o depoziție scrisă, pe motiv că nu poate deoarece este bolnav.

Totuși, în ultimul său cuvânt, Vișinescu le-a spus judecătorilor, folosind fraze incoerente, că nu vrea să facă "scamatorii", că el a fost înfiat și toată viața a fost slugă, până în momentul în care a devenit militar, iar deținuții de la Râmnicu Sărat au primit îngrijire medicală, dar au murit din cauza "vârstei".

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alexandru Vișinescu la 20 de ani de închisoare și degradarea militară pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.

Tot atunci, instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro.

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Procurorii susțin că, în perioada 1956 — 1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Principalele categorii de deținuți aflate în penitenciar, așa cum reiese dintr-o notă a lui Vișinescu adresată Consiliului Securității Statului din anul 1967, erau: foști conducători în guvernele burghezo-moșierești și în conducerile PNȚ și PNL; foști conducători ai diverselor organizații subversive; foste cadre de conducere după 23 august 1944; foste cadre MAI după 23 august 1944; foști conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

"Condițiile de viață din Penitenciarul Râmnicu Sărat, așa cum reies din documente și au fost descrise și de foștii deținuți, au creat premisele apariției unor afecțiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă și tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vișinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea 10 ani. Decesul deținuților survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic", susțin procurorii.

Până în prezent, au fost identificați 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu.

 

 

Etichete: Alexandru Vişinescu, Alexandru Vişinescu condamnat, Alexandru Vişinescu inchisoare, torţionarul Alexandru Vişinescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h