TRADIȚII de SÂMBĂTA MARE. Ce obiceiuri se respectă AZI, de SÂMBĂTA PATIMILORTRADIȚII de SÂMBĂTA MARE. SÂMBĂTA PATIMILOR: Sâmbăta de dinainte de PAȘTI, care în 2016 pică pe 30 aprilie, aduce cu sine mai multe tradiții și obiceiuri specifice.

TRADIȚII de SAMBATA MARE. Ce obiceiuri se respecta AZI, de SAMBATA PATIMILOR
TRADIȚII de SÂMBĂTA MARE. Ce obiceiuri se respectă AZI, de SÂMBĂTA PATIMILOR
Foto: enational.ro

TRADIȚII de SÂMBĂTA MARE. SÂMBĂTA PATIMILOR:

Postul Pastelui se incheie cu Saptamana Mare, a patimilor lui Hristos. In Saptamana Mare se face curatenie generala in gospodarii. Curtile sunt maturate, surile sunt curatate de gunoaie, gardurile sunt reparate, santurile sunt curatate de namol si adancite. Casele trebuie sa straluceasca de curatenie pentru ca ele "te blestema daca Pastile le prind necuratate".

De Paşte se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

TRADIȚII de SÂMBĂTA MARE. SÂMBĂTA PATIMILOR:

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paști. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit mielul lui Dumnezeu, simbolizând sacrificiul său desăvârșit. De obicei, de pe masa creștinilor, în ziua de Paști nu lipsesc preparatele din miel, precum: drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura.

Principala grijă a oamenilor înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști nu este însă mâncarea, ci primenirea hainelor, căci, la fel ca apa, haina are un rol purificator.

Încă de la începutul Postului, gospodinele croiesc cămăși noi, atât pentru ele cât și pentru restul familiei, pentru a le purta în ziua de Paști. Seara, gospodinele pregătesc coșul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere. În el pun, de regulă, o lumânare, ouă roșii, pască și cozonac. În unele zone se mai pun și o bucată de slănină, șuncă, zahăr, făină, sare, usturoi, busuioc, cârnați și o coptură în formă de miel. Peste toate acestea se așterne cel mai frumos ștergar din casă. Înainte de miezul nopții, se pornește către biserică, unde credincioșii primesc lumină, semn al Învierii Domnului. După slujbă, oamenii merg la cimitir și aprind și acolo lumânări, pentru a vesti și celor de dincolo Învierea Mântuitorului.

Surse: Agerpres.ro

Etichete: obiceiuri sambata mare, Paşte, sambata mare, sambata patimilor, traditii, traditii Sâmbăta Mare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h