TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR



TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR: VINEREA MARE pică, în 2016, pe 29 aprilie, și este legată de o serie de tradiții și obiceiuri specifice.

TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR
TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR
Foto: lataifas.ro

TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR:

Ultima vineri din POSTUL MARE este numita Vinerea Pastilor, VINEREA PATIMILOR, VINEREA NEAGRA, VINEREA SEACA sau VINEREA MARE. Conform traditiei crestine, este, ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pactului stramosesc. Din aceasta cauza, VINEREA MARE este zi de post negru, informează crestinortodox.ro.

O tradiție ținută în toată țara este cea când creștin-ortodocșii se duc la biserică și trec pe sub masă de trei ori, ritual ce ar semnifica poticnirile pe care le-a avut Iisus atunci când și-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

In VINEREA MARE este interzis a se face copturi. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat iar coptura nu este mancata nici macar de pesti.

Ouale de Paste se coloreaza in Vinerea Mare, potrivit traditiei in rosu, intruchipand sangele daruit de Iisus Cristos oamenilor pentru care s-a sacrificat in aceasta zi. Tot acum se face si pasca.

Este pacat sa se manance urzici, intrucat cu aceste ramuri usturatoare a fost batut peste trup Domnul Iisus, in sfanta zi de vineri.

TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR:

 In VINEREA MARE, dimineata, inainte de rasaritul soarelui, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau tainic in ape curgatoare crezand ca, in felul acesta, vor fi sanatosi pe tot parcursul anului. Seara, insa, intreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului si pentru a trece pe sub acesta. in scopuri terapeutice.

 Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica.

 Lumea, in trecut, pleca acasa cu lumanarile aprinse pe drum, ca sa afle si mortii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori si intrand, se inchinau, faceau cate o cruce cu lumanarea aprinsa in cei patru pereti sau doar la grinda de la intrare si pastrau lumanarea pentru vremuri de primejdie.

TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR:

 In popor, se crede ca, daca ploua in VINEREA MARE, anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor.

 Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul.

 De VINEREA MARE, se afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi. Copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

 Un copil nascut in Vinerea Mare si botezat in prima sambata de dupa Paste, este inzestrat cu darul de vindecator.

Nu e bine ca pescarii sa isi intinda plasele in VINEREA MARE.

Daca te tunzi in VINEREA MARE, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinti vreme de un an.

 Ouale culese din cuibare in VINEREA MARE nu se strica niciodata.

In aceasta zi nu este recomandat nici sa semeni, nici sa infingi vreun fier in pamant, fie el plug, sapa sau harlet.

Se zice ca in ultima vineri dinaintea Pastelui, numita Vinerea Mare sau Vinerea Seaca, se aduna toate zilele de vineri din intregul an.

TRADIȚII de VINEREA MARE- 29 APRILIE 2016. Obiceiuri de VINEREA PATIMILOR sau VINEREA PAȘTILOR:

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, notează crestinortodox.ro.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Etichete: obiceiuri vinerea patimilor, paste 2016, Paşti, Tradiţii Vinerea Mare, vinerea mare, vinerea pastilor, VINEREA PATIMILOR

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE