TRAGEDIA #COLECTIV. A fost publicat PRIMUL APEL LA 112 din noaptea incendiului în club. AUDIOTRAGEDIA #COLECTIV. În urma incendiului din Club #Colectiv din 30 octombrie 2015, 63 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte aproape 100 fiind rănite. După propagarea flăcărilor pe pereţii şi tavanul clubului, înăuntru s-a declanşat haosul, participanţii la concert îmbulzindu-se să iasă printr-o singură cale de acces, unde, din nefericire, mulţi nu au reuşit. 

TRAGEDIA #COLECTIV. A fost publicat PRIMUL APEL LA 112 din noaptea incendiului in club. AUDIO (Foto romaniatv.net)
TRAGEDIA #COLECTIV. A fost publicat PRIMUL APEL LA 112 din noaptea incendiului în club. AUDIO (Foto romaniatv.net)

TRAGEDIA #COLECTIV.  A apărut înregistrarea cu apelul la 112 dat de unul dintre tinerii de la #Colectiv în seara tragediei. Tânărul a sunat la ora 22 şi 32 de minute. Înregistrarea apelului a fost făcută publică pe pagina de Facebook a Asociaţiei "Colectiv pentru viitor":

"- Incendiu! Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!

- Unde, pe ce stradă?

- Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!

- Tăbăcarilor 7?

- Tăbăcarilor 7. Da, da!

- Tăbăcarilor 7, da?

- Tăbăcarilor 7!

- Fabrica Pionierul?

- Explodează! Explodează! Da, da!

- Rămâneţi, vă rog, la telefon.

- Da, da! Este fum! Este fum! Este fum!

- Am înţeles că e fum. E cineva blocat acolo? Ştiţi ceva?

- Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama... Vezi că iei foc...

- Rămâneţi la telefon, vă rog!

- Am sunat. Am sunat. Am sunat.

(...) - Alo? Pompierii.

- Sunt oameni înăuntru. Nu ştiu câţi au ieşit.

- Domnule, spuneţi-mi unde arde? La intrare?

- Înăuntru. Există un club. Există un club. Într-unul dintre cluburile din fabrica Pionierul.

- Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?

- Arde, a luat foc. Arde înăuntru, a luat foc. A luat foc o izolaţie, din cauza...

- Am înţeles. Spuneţi-mi, sunt persoane rănite acolo?

- Da, da, da, acum ard nişte oameni!

- Ard nişte oameni?!

- Da, da, da. Ies răniţi... (ŢIPETE)

- Sunt persoane arse, domnule?

- Gata, gata... (...) Trageţi-i afară! Trageţi-i afară! 

- Domnule Adrian?

- Trageţi-i afară!

- Alo, domnule, mă auziţi? Mă auziţi, domnule?

- Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră. Spuneţi-mi exact, puteţi aprecia cam câte victime sunt?

- Nu ştiu, sunt foarte mulţi. Erau 500 de persoane înăuntru.

- Am înţeles.

(...) - Trimitem şi noi?

- Ambulanţe, ambulanţe.

- Trimitem şi noi, da?

- Da, trimiteţi, trimiteţi!

- Bine, bine.

- Nu ne puteţi da un număr?

- Haideţi, vă rog frumos, trimiteţi, că sunt peste 50 de persoane.

- Peste 50 de persoane. Am înţeles.

- Trimitem câte putem, domnule. Trimitem câte putem, da? Bine.

- Da, da, da, trimiteţi.

- La revedere.

(...)

- Poliţia a trimis?

- Nu ştiu, suntem jandarmii.

- Dacă ajungeţi acolo şi se impune şi prezenţa noastră, ne solicitaţi.

- Am înţeles. Da, da.

- Să trăiţi!

- La revedere!"

Pe pagina de Facebook a Asociaţiei COLECTIV pentru VIITOR se precizează că inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, a fost obţinută de la STS.

 Apel 112

 

 

 

"Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera.

Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt:

1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut.

2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).

3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.

4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie.

5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior. Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit.

Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri. #‎colectivpentruviitor‬".

TRAGEDIA #COLECTIV. Când va fi finalizată expertiza în cazul incendiului. Anunţul procurorului general

TRAGEDIA #COLECTIV. Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că Institutul Național de Expertize Criminalistice va transmite, până la sfârșitul acestei luni, rezultatele expertizei efectuate în dosarul "Colectiv".

Ancheta în acest caz este efectuată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a pus sub acuzare șase persoane. Este vorba de cei trei patroni ai clubului Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, precum și de reprezentanții firmei de artificii — Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist).

TRAGEDIA #COLECTIV. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a predat deja Institutului Național de Expertize Criminalistice, la sfârșitul lunii ianuarie, raportul expertizei judiciare efectuate în cazul incendiului din clubul Colectiv din București. Documentul va fi folosit de Institutul Național de Expertize Criminalistice. 

Tinerii care au scăpat cu viaţă din Club #Colectiv fac tratamente de recuperare la malul mării. O familie le asigură, gratuit, cazarea şi masa. La Eforie sunt nouă dintre răniţii de la Colectiv. Cât timp vor sta la mare, tinerii vor face zilnic şedinţe de kinetoterapie.

DOSARUL COLECTIV. Facturile arată că buretele din club era ieftin și de proastă calitate

DOSARUL COLECTIV. Noi dovezi privind neregulile grave în amenajarea clubului Colectiv. Buretele din interiorul clubului nu avea nicio caracteristică ignifugă şi era de opt ori mai ieftin decât modelele rezistente la foc, arată facturile depuse la dosar. Calitatea proastă a materialelor folosite la amenajarea clubului e confirmată şi într-un raport al expertizei realizate la cererea Parchetului General.

Expertul din Ministerul Justiţiei, desemnat să întocmească un raport tehnico-judiciar, a descoperit o nepotrivire suspectă în documentele firmei.

„(...) în ceea ce priveşte izolaţia antifonică există neconcordanţe între documentele fiscale, astfel că, în timp ce executantul lucrărilor de amenajare achiziţionează PLĂCI DE POLIURETAN, facturează chiriaşului BURETE IZOLATOR ANTIFONIC”, se arată în raportul expertizei tehnico-judiciare.

Lucrările de renovare ale clubului Colectiv au fost realizate în vara anului 2013. Atunci, acţionarul majoritar al localului şi-a dorit să găsească o soluţie pentru antifonarea sălii, pentru ca acolo să se desfăşoare concerte live.

Etichete: #Colectiv, apel la 112, incendiu, primul apel la 112, tragedia #Colectiv

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h