Traian Băsescu, audiat la Parchetul Militar: "Nu ştiu ce calitate am!" UPDATEFostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat, miercuri, la Parchetul Militar, unde a fost audiat de procurori. La plecare, Băsescu a spus că a dat o declaraţie în cazul plângerii făcute de senatorul Ioan Ghişe, evacuat în 2012 de la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Naţională. 

Traian Basescu, audiat la Parchetul Militar
Traian Băsescu, audiat la Parchetul Militar

Traian Băsescu a ajuns la Parchetul Militar în jurul orelor 13.00. "Nu ştiu calitatea. Din câte ştiu, este o reclamaţie a senatorului Ghişe", a spus Băsescu, la sosire.

Băsescu a părăsit sediul Parchetului după aproximativ 20 de minute. "Am fost chemat pentru o declaratie legata de plangerea pe care a facut-o senatorul Ghişe că a fost evacuat de la Ziua Naţională, de la ceremonia desfăşurată la Palatul Cotroceni. Nu ştiu ce calitate am. Întrebaţi Parchetul! Am dat declaraţie şi am spus ce am ştiut", a spus Băsescu.

La începutul anului 2013, senatorul Ioan Ghişe a depus o plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care i-a reclamat pe Traian Băsescu şi angajaţi de la SPP, arătând că a fost scos cu forţa de la recepţia dată la sfârşitul lunii noiembrie 2012, de Administraţia Prezidenţială, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
De la Parchetul instanţei supreme, dosarul a ajuns la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, declara în 1012 că Ioan Ghişe a fost îndepărtat de la recepţie pentru un incident prin care i-a deranjat pe ceilalţi invitaţi, respectiv prin modul în care era îmbrăcat şi prin scandări.

Ghişe a mers la recepţie îmbrăcat pe sub cămaşă cu un tricou pe care era scris "Poporul a decis, Băsescu e demis", mesaj prin care făcea referire la faptul că Traian Băsescu ar fi trebuit demis în urma referendumului din luna iulie 2012.

Mesaj pe Facebook

Înainte de a merge la Parchet, Traian Băsescu a scris şi un mesaj pe Facebook în care spune că nu are "nimic de negociat":

"Ori vă reconfirmaţi NUP-urile, ori trimiteţi dosarele în instanţă. Eu nu am nimic de negociat. Am fost ministru al transporturilor în 5 guverne, timp în care s-au reabilitat peste 2.000 de km de drumuri naţionale şi peste 200 de km de căi ferate. Nu a existat niciun dosar pentru modul de desfăşurare a licitaţiilor.

Am fost Primar General al Capitalei timp de 4 ani şi jumătate, gestionînd bugete de peste 1,2 miliarde dolari anual, cu lucrări mari cum ar fi contorizarea pentru încălzire a scărilor de bloc, modernizarea a 750 de puncte termice, modernizarea a 120 de km linii de tramvai, construcţia liniei 41, asfaltarea a sute de km de străzi şi bulevarde. Nu a existat niciun dosar pentru modul de desfăşurare a licitaţiilor.

Cu toate acestea, la PICCJ am o bibliotecă de dosare penale generate de reclamaţii ale oamenilor turnătorului Voiculescu, dosare care, după ce au primit NUP de la procurorii de caz, au fost redeschise în anul 2015 la cererea fostului Procuror General Niţu.

Nu contest dreptul PICCJ de a redeschide aceste dosare, dar contest faptul că toate sunt ţinute deschise spre a fi utilizate politic. În opinia mea, procurorii au două soluţii şi anume: ori constată temeinicia soluţiei iniţiale a PICCJ de neîncepere a urmăririi penale, sau mă audiază după care trimit dosarul în instanţă dacă așa vor considera.

Prin menţinerea acestor dosare fără a lua o decizie, procurorii nu fac decît să aştepte momentul potrivit pentru a le utiliza conform dispoziţiilor şefilor în interesul acestora sau în interes politic, ceea ce este inadmisibil. Reţineţi, eu nu am nimic de negociat!"

REACŢIA LUI GHIŞE

Senatorul Ioan Ghișe a afirmat că marți a fost la Parchetul Militar unde a dat o declarație cu privire la plângerea penală pe care a depus-o împotriva fostului președinte Traian Băsescu și a unor angajați ai Serviciului de Protecție și Pază.

"Am fost ieri, am stat trei ore și jumătate la Parchetul Militar, am citit conținutul dosarului și am dat o declarație. Am constatat că am depus plângerea în ianuarie 2013 și am fost audiat la Parchetul General (...) după un an de zile, adică în februarie 2014, au declinat competența prin ordonanță și au transferat dosarul la Parchetul Militar, pentru că plângerea penală a fost îndreptată de mine împotriva lui Traian Băsescu și împotriva lucrătorilor SPP care m-au agresat. Eu am îndreptat plângerea împotriva lui Traian Băsescu pentru că el exercita în mod abuziv funcția de președinte și este șeful dispozitivului de spp-iști care îi asigură protecția. Nu șeful militar, dar președintele României, potrivit Constituției și legii, este șeful CSAT, adică pe linie ierarhică militară este șeful tuturor militarilor din România", a declarat Ghișe, miercuri, la Antena 3, citat de Agerpres.

La sfârșitul anului 2012, senatorul liberal Ion Ghișe anunța că îl va acționa în judecată pe Traian Băsescu pentru infracțiunea de ultraj, după ce ofițerii SPP l-au îndepărtat de la recepția oferită la Palatul Cotroceni de Ziua Națională a României.

"Când am pus mâna la gât să scot cravata m-au imobilizat doi ofițeri SPP de brațe și m-au scos afară din mulțime, au răsturnat și o platformă pe care se aducea șampania, pentru că pe tricoul pe care îl aveam sub cămașă scrie 'Poporul a decis, Băsescu e demis și poporul este suveran'", explica Ghișe, la acea vreme.

El susținea că ar fi dorit un protest pașnic și nu să scandeze, ci doar să-și prezinte mesajul de pe tricou, considerând că recepția de Ziua Națională oferită de șeful statului de la acea vreme era un loc propice în acest sens.

Președinția a precizat la scurt timp după eveniment că senatorul Ioan Ghișe a fost îndepărtat de forțele de ordine de la recepția oferită la Palatul Cotroceni deoarece acesta ''a încercat să creeze un incident''.


Etichete: parchetul militar, Traian Băsescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE