Traian Băsescu, atac la Daniel Morar: Nu procurorii numesc șefii la Parchete!Președintele Traian Băsescu a ținut o declarație despre numirea șefilor Parchetelor. 

Basescu
Băsescu
Foto: Grup RC

Traian Băsescu a început declarația sa prin citirea articolului din lege care consemnează cum se numesc procurorii în cele 24 de fUncții de la Parchetul General, DIICOT și DNA - șefi, adjuncți, șefi de secție. Numirea se face de către președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

"Acesta este articolul pe baza căruia am stabilit împreună cu prim-ministrul numirea. Este responsabilitatea ministrului pe cin desemnează, pe cine propune, nici a societății civile, nici a partidelor politice, pun accentul deosebit pe partidele politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările" - a spus Traian Băsescu. "Nu spune că la DIICOT se poate numi numai de la DIICOT sau la DNA numai de la DNA, pentru că procurorul este procuror și aplică legea. Esențial în relația mea cu primul ministru a fost să respectăm întocmai legea, pentru a nu exista interpretări. Am avut un concurs la CSM. Ați văzut vreun document prin care să se spună cine a câștigat acest concurs? Nici măcar eu nu am văzut punctajul pe care l-a primit fiecare. Mai mult, o procedură care ar da impresia unei selecții pe baza unui concurs, n-ar face decât să creeze demnitarilor posibilitatea să spună - Merge prost, dar dacă ei au câștigat concursul?! Cei care fac desemnările și numiril trebuie să își asume răspunderea și să răspundă de modul cum procurorii numiți pe funcția de demnitate își exercită mandatul. Legea stabilește clar răspunderea unor politicieni: Ministrul Justiției și președintele României. Tocmai de aceea, avizul CSM este consultativ." - a spus Băsescu.

Actualul delegat în funcția de procuror-general, Daniel Morar, declara zilele trecute că șeful DNA trebuie să fie un procuror din cadrul DNA, acesta fiind un criteriu luat în considerare de CSM în acordarea avizului. Astfel, spunea Morar, Laura Kovesi nu ar fi potrivită drept șef al DNA.

Aceasta e motivaţia pentru care am cerut premierului, în procesul de desemnare, să urmeze exact legea. Vă aduc aminte că, pe 1 octombrie, i-am transmis lui Pivniceru, ministru al Justiţiei atunci, o scrisoare cu 2 elemente importante. Îi spuneam că nu voi numi procurorii pentru că a urmat o procedură netransparentă. O atenţionam în prima parte că nu voi desemna procurori pe cei rezultaţi dintr-o astfel de procedură. În a doua parte îi exprimam opţiunea mea pentru asumarea propunerilor de către ministru. Era înainte ca propunerile cu cei 2 procurori să ajungă la mine. Ea a ştiut că voi respinge cei 2 procurori pentru că nu îndeplineau un criteriu fundamental.

Dânsa putea spune "Ce să fac? Asta a rezultat din concurs...". Eu nu puteam spune asta pentru că eu nu aveam o opţiune facultativă. La mine era decizia, capătul lanţului de desemnare.

Aceasta e motivaţia, nevoia de motivare a răspunderii, pentru care am cerut ministrului Justiţiei să transmită la CSM propuneri asumate. S-a făcut asta pentru o parte din cele 24 de funcţii de demnitate din Ministerul Public. Acum e etapa în care CSM analizează şi va decide. Nimeni nu va interfera procedurile CSM, cum sper ca nimeni să nu aibă pretenţia să interfereze procedurile celorlalte instituţii implicate. Nu putem avea succes dacă ne implicăm unii în treburile altora.

Speranţa mea e ca acest proces care va fi asumat de fiecare structură din lanţul decizional ne va duce la succes.

Voi continua să protejez justiţia de ingerinţa politicului unde pot şi ştiu şi sper ca trendul bun pe care a început să se mişte activitatea parchetelor va continua iar propunerile făcute până acum de premier nu-mi dau niciun motiv să cred că vor fi scimbări în trendul cresctor de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie.

Definitivarea desemnării pe cele 21 de funcţii vacante din 24 câte trebuiesc desemnate de preşedinte trebuie făcută urgent. Avem apropape un an de când procurori delegaţi la rândul lor delegă. Tot sistemul de conducere al Ministerului Public e afectat de o consistentă instabilitate. Problema e cât mai merge... Şi procurorii aceia de dosar, cei despre care vorbim, nu sunt cei care lucrează dosarele. Oamenii cu dosarul sunt procurorii obişnuiţi, desemnaţi de CSM. Lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului e riscantă şi decredibilizează sistemul în interiorul lui.

Cele stabilite cu ministrul Justiţiei sunt legate şi de o anume strategie. Ideea a fost să încercăm să numim câteva funcţii importante, după care să lăsăm celor numiţi posibilitatea să facă propuneri către Ministerul Justiţiei pentru cei subordonaţi lor, ceea ce nu înseamnă că, dacă e nevoie, nu putem declanşa desemnarea tuturor celor 21 de procurori. E o chestiune în care încercăm o colaborare cu CSM şi preşedinte-ministru al Justiţiei. Să sperăm că vom putea atinge acest obiectiv.

Eroarea extraordinară pe care o fac partidele politice, încercând să dea soluţii, să facă presiuni pentru desemnarea procurorilor, vreau să ştiţi că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces.

Întrebat dacă Este Morar acum şef al Parchetului General? Nu mă pot pronunţa... Nu sunt jurist. Am văzut controversa CSM-Guvern, probabil că o acţiune în constatare pentru clarificarea legii la CCR ar fi necesară pentru că desemnarea procurorului general adjunct e un atribut al preşedintelui. Nu spun că acţiunea CSM e ilegală, dar s-ar putea ca legea să fie neconstituţională.

Etichete: DNA, Parchetul General, Traian Băsescu

0/2 COMENTARII
Lasa vrajeala
07 apr 19:41
+0
VOTURI
-0
Si canta la alta masa. Aici ai inceput sa ne zgarii pe urechi. Inca un fass marca Cotroceni
RASKO1
04 apr 22:10
+0
VOTURI
-0
Mai usor cu greselile gramaticale daca vreti sa fiti profesionisti cu adevarat in rest un site foarte bun.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE