Traian Băsescu, urmărit penal pentru spălare de bani. Reacţia fostului preşedinte UPDATEFostul președinte Traian Băsescu este urmărit penal pentru spălare de bani, în dosarul instrumentat de Parchetul instanţei supreme privind  terenul din Aleea Privighetorilor, pe care fostul preşedinte l-ar fi obţinut când era primar al Capitalei şi i l-ar fi vândut omului de afaceri Costel Căşuneanu. Băsescu a confirmat pe Facebook că a fost informat că este suspect pentru spălare de bani în formă continuată.

Traian Basescu
Traian Băsescu

Potrivit unor surse judiciare, citate de România Curată, Parchetul General a început urmărirea penală in personam faţă de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru spălare de bani în formă continuată în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor, zona Băneasa a Capitalei.

Procuroarea Elena Iordache de la Secţia de Urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General a început urmărirea penală faţă de fostul şef de stat pe 13 aprilie. A doua zi, o echipă de poliţişti a mers acasă la Traian Băsescu şi l-a înştiinţat de punerea sub învinuire. Băsescu urma să fie chemat la Parchet pentru a i se aduce în mod oficial la cunoştiinţă calitatea de suspect.

Traian Băsescu este acuzat de spălare de bani în formă continuată. În anul 2000, când abia devenise primarul Capitalei, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa cu bani a căror provenienţă nu ar putea fi justificată, susţine procuroarea Elena Iordache. Dosarul a pornit de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, către Oficiul de combatere a spălării banilor.

Potrivit surselor judiciare, Parchetul îşi bazează acuzaţiile pe declaraţii de martori, înscrisuri bancare şi rapoarte ale Oficiului de combatere a spălării banilor.

Pe 9 august 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a cumpărat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de cu 1,4 miliarde lei vechi (aproximativ 70.000 dolari la acea vreme).

Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Cășuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafață similară, însă la un preț de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu.

Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Cășuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu acești bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Șoseaua București — Ploiești cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale, Ioan Băsescu.

REACŢIA LUI BĂSESCU PE FACEBOOK

"Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcută de domnul Ciuvică.

Pentru corectă informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ .

Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Etichete: Traian Băsescu, Traian Băsescu casuneanu, traian basescu urmarit penal

0/2 COMENTARII
ghilotina
20 Apr 16:54
+0
VOTURI
-0
Spalatorul de haznale...un escroc notoriu in forma continuata.
Cris
20 Apr 15:16
+0
VOTURI
-0
Era normal ca acest escroc de talie mondiala sa fie chemat in ceasul al 12-lea la bara. Totusi, acuzatia e un pic nefireasca pentru ca nu e vorba numai de spalare de bani ci si de coruptie, care intra in competenta DNA. Practic Basescu, in loc sa primeasca o spaga cinstita, in bani, cum fac toti, a mascat aceasta spaga intr-o tranzactie imobiliara dubioasa. Deci, nu e vorba numai de spalare de bani ci si de coruptie.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h