Guvernul A AVIZAT transformarea Deltei Văcăreşti în parc natural și arie protejatăGuvernul României a dat avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești. Societatea civilă cere de patru ani Ministerului Mediului să iniţieze proiectul prin care Delta Văcăreşti să primească acest statut. Prin decizia de miercuri, Parcul Natural Văcărești va deveni cel mai mare parc natural urban din Europa.

UPDATE 15.55: "Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești.", anunță asociația Let's Do It Romania.

"Această decizie istorică pentru București și România va însemna că zona care adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa. (...) În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect. ", adaugă reprezentanții asociației.

CITEŞTE ŞI: Legea privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, promulgată de Iohannis

Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei. Demersul de a transforma zona intr-un parc natural a inceput in 2012, cand Helmut Ignat a publicat in National Geografic un articol despre "Delta dintre blocuri" si a prezentat imagini impresionante cu acest loc. In 2013, Academia Romana a dat avizul care certifica importanta si unicitatea acestui loc, iar de atunci proiectul a ramas blocat la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care a dat primul aviz in aprilie 2014, iar urmatorul in 2015. Din 2014, dosarul se afla la Ministerul Mediului care trebuie sa il trimita la Guvern pentru aprobarea statutului de arie naturala protejata.

Despre Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reusit sa se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

Etichete: aprobare Guvern, arie protejată, delta văcărești, miercuri, parc natural

0/2 COMENTARII
Vlad Tepes
12 May 08:44
+0
VOTURI
-0
Comunistii Au Talharit Romanii Ca Sa-si Faca Delta ??? !!!
Parc de bloace
12 May 07:39
+0
VOTURI
-0
Ia sa vedem cat de repede apar si primele blocuri. Mici, de doar 15-20 de etaje... Dupa aia si parcarile aferente, soselele expres care sa lege acele blocuri de autostrazi si locurile de gratar pentru potentati.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE