Trei spitale de stat se construiesc în Capitală. VEZI PROIECTELEPrimul care se extinde este Spitalul de Ortopedie Foişor. În luna noiembrie 2011, aici au început lucrările de construcţie a unei noi clădiri, chiar în spatele actualului sediu al unităţii medicale. "Va costa 30 milioane de euro şi va avea patru etaje. De asemenea, în noua clădire va funcţiona şi o secţie de chirurgie ortopedică, ceea ce acum îi lipseşte spitalului", a precizat pentru B365.ro, Marius Savu, director al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Prin extinderea actualului spital se se va mări capacitatea operaţională a spitalului de la cinci săli de operaţie la 8 săli.

Spitalul Colentina va funcţiona într-o clădire nouă cu 7 etaje

Spitalul Colentina va fi extins prin construirea unui nou corp cu două niveluri la subsol, parter şi şapte etaje. Odată cu noua clădire, Spitalul Colentina va avea şi un centru “Stroke unit”. Un astfel de centru va asigura o intervenţie rapidă în cazul pacienţilor cu probleme cardio-vasculare. De asemenea, secţia de neurologie va dobândi şi ea o componentă de neurologie invazivă

"Sperăm ca în primăvara lui 2012 să începem lucrările de construcţie", a precizat directorul ASSMB.

Noul corp de clădire va avea spaţii pentru primirea bolnavilor şi a însoţitorilor, spaţii pentru tratamente, operaţii sau recuperare, spaţii pentru cazarea bolnavilor şi a însoţitorilor.

Clădirile în care funcţionează acum clinicile şi secţiile Spitalului Colentina, nu vor fi dărămate, odată cu finalizarea noii construcţii, ci transformate. Mai ales că aproape toate au fost deja reabilitate.

„Eu le-aş duce în două direcţii. Una spre servicii de recuperare, care sunt total absente în Bucureşti, iar altă parte ar putea fi transformată în hotel, casă de oaspeţi. Sunt mulţi oameni care vin din provincie. La multe clinici din străinătate, hotelul este lângă spital”, a explicat Marius Savu.

Lucrarea are o durată de 4 ani şi un cost estimat de 63,7de milioane de euro. O parte semnificativă din bani va fi cheltuită pentru noua aparatură medicală cu care va fi dotat spitalul.

Structura noului spital

În principiu, clădirea este structurată astfel: la subsol morgă, prosectură, spaţii tehnice, adăpost protecţie civilă, depozite, ateliere. La demisol se amplasează vestiarele pentru personal, laborator analize medicale, sterilizarea centrală, bufet, sala de mese pentru personal, centrale termice. La parter se desfăşoară unitatea de primiri – urgenţe (UPU), serviciul imagistică şi farmacie.

La etajul 1 vor fi amenajate un bloc operator cardio şi saloane ATI – Anestezie şi Terapie Intensivă (10 paturi) şi un bloc operator neurochirurgie cu ATI (10 paturi). La etajul 2 vor fi două blocuri operatorii cu câte patru săli de operaţie şi anexe, iar la etajul 3 două secţii ATI (2×15 paturi) cu spatţi anexe şi conexe şi cabinete explorări funcţionale. La etajul 4 se va afla secţia de cardiologie (25 paturi din care 15 monitorizate), compartiment plastică (15 paturi), compartiment coloană – ortopedie (10 paturi), iar la etajul 5 secţia de neurochirurgie (25 paturi) şi secţia de cardio chirurgie (25 paturi). La etajul 6 vor fi amenajate secţiile de ortopedie (25 paturi) şi implantologie (25 paturi). La ultimul etaj vor fi secţiile de chirurgie generală (25 paturi) şi secţia chirurgie de zi (25 paturi).

Un spital ultramodern pentru copii

Al treilea spital bucureştean care va fi transformat este cel pentru copii "V. Gomoiu". Spitalul va fi extins, modernizat şi echipat. În curtea actualului spital va fi construită o nouă clădire cu 7 etaje şi 278 de paturi. "Toate secţiile spitalului vor fi mutate în noua clădire. În spitalul vechi va funcţiona departamentul administrativ, amfiteatre pentru studenţi, bibliotecă, sală de lectură", a declarat Marius Savu.

Pe lângă secţiile vechi, noul spital va avea în plus o secţie de chirurgie generală şi una de chirurgie vasculară, dar şi o secţie de ortopedie pentru copii. Toate secţiile spitalului, fie ele vechi sau noi, vor fi dotate cu aparatură medicală modernă.

"Sperăm ca şi la acest spital să începem lucrările în primăvară. Acum este în faza de atribuire a contractului, iar dacă totul merge bine şi nu vor exista contestaţii în primăvară putem începe lucrările", a explicat directorul ASSMB.

În prezent, spitalul nu beneficiază de un bloc operator aseptic compact, complet închis şi izolat, ci doar de săli de operaţie necorespunzătoare. Sălile de operaţie nu beneficiază de spaţiile anexe strict necesare: sală de anestezie, depozite pentru instrumentar steril, vestiare alb verde, banca de sânge,etc. Nu se realizează separarea fluxurilor de circulaţie steril – contaminat, se arată într-un studiu comandat de Administraţia Spitalelor. De asemenea, bolnavii sunt cazaţi în saloane cu multe paturi, iar grupurile sanitare, amplasate pe culoar, sunt subdimensionate. Vechiul spital nu asigură facilitatea privind baia asistată a persoanelor ce nu se pot deplasa singure, potrivit aceluiaşi studiu.

Cum va fi structurată noua clădire

Noul corp al spitalului va avea două niveluri la subsol, parter şi şapte etaje. Capacitatea de cazare va fi de 278 de paturi astfel distribuite: chirurgie generală – 30 paturi, ATI Bloc operator – 12 paturi, cardiologie – 30 paturi, ATI cardiologie infantilă – 6 paturi, neurologie – 32 paturi, terapie intensivă neurologie – 9 paturi, terapie intensivă generală – 9 paturi, ortopedie – 30 paturi, ORL – 26 paturi, adolescenţi – 26 paturi, sugari/preşcolari – 32 paturi, cazare A – 18 paturi şi cazare B – 18 paturi.

Pentru operaţii vor fi amenajate zece săli dintre care două pentru ortopedie, două pentru chirurgie generală, două pentru ORL şi patru pentru chirurgie infantilă. În plus, zona va avea şi mai multe săli de pregătire pentru chirurgi.

Noua clădire va avea cinci săli pentru consultaţii, dar şi un serviciu de imagistică cu o sală de radiologie standard cu vestiare, o sală tomograf, o sală RMN, două săli pentru ecografie, o sală de interpretare/lectură şi două birouri pentru medici. Sălile cu tomograf şi RMN vor avea fiecare în plus şi o cameră de comandă şi una pentru pregătirea pacienţilor.

De asemenea, vor fi amenajate mai multe spaţii speciale dedicate activităţilor diurne de grup şi individuale ale copiilor, dar şi o bucătărie.

La primul nivel de la subsol va fi construită o parcare subterană cu aproximativ 70 de locuri, iar la al doilea nivel vor fi amenajate morga şi laboratorul anatomopatologic şi sterilizarea centrală a spitalului.

Costul investiţiei este de 213 milioane lei (aprox. 50 milioane euro). Lucrările vor dura trei ani şi cinci luni de la data atribuirii contractului.

Etichete: chirurgie, realitatea, spital, Spitalul Colentina, Spitalul Foişor

0/0 COMENTARII
Atentul
19 Mar 22:08
+0
VOTURI
-0

Asa, bagati toti banii in Capitala, in loc sa-i risipiti prin orase mici de provincie si comune unde spitalele inchise de curand aratau ca din Asia Centrala!

Pentru cei care n-au inteles reforma:

peste tot in UE se inchid spitale de provincie, prost echipate si care fac gauri in Bugetul Sanatatii. dar daca voi stati doar in fata Antenelor si aveti creirii spalati.........

Tudor
19 Mar 15:09
+0
VOTURI
-0

Inca o porcarie marca "Romania". Nu zic ca e un lucru rau ca se extind cele mentionate, dar cand alte zone din tara nu au spitale moderne sau ustensile vechi etc., ei baga bani tot in astea din capitala. Vroiau sa inceapa un spital regional intre Galati si Braila. Dar poc, nu au mai fost bani. In schimb pentru Buc. au bani mereu. Inca o data spun, ca in alte state nu exista asa ceva, totul sa fie numai in capitala.

Serban Barbuneanu
19 Mar 09:31
+0
VOTURI
-0

Alo,domnule Ritli,se aude pana in stradela Cristian Popisteanu(adresa Ministerului Sanatatii)?Cum va explicati ca Sorin Oprescu dezvolta, extinde spitalele bucurestene,iar Ministerul Sanatatii a pus lacatul pe atatea unitati sanitare?Inteleg ca sunteti oncolog,si maghiar ,dar sunteti sef peste un minister din ROMANIA!

Lucia Spanu
19 Mar 09:21
+0
VOTURI
-0

Pacat ca Sorin Oprescu si municipalitatea nu au si Spitalul Marie Curie!S-ar fi imbunatatit mult situatia celui mai mare spital de pediatrie din tara!

@Lucia
19 Mar 12:59
+0
VOTURI
-0

Sigur, ca da, vezi mizeria de la Municipal! Sunt convins ca nici macar nu stii ce este ala Municipal.

Luca
19 Mar 07:52
+0
VOTURI
-0

Dupa ce , timp de atata timp, ati inchis zeci de spitale, acum, in an electoral, ne aratati niste amarate de proiecte ? Care nici macar nu sunt sptalr noi ci extinderi ?

Cine va mai crede, oranjgutanilor ?!?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h