Tudor Chirilă cere reducerea mandatelor şefilor de teatreActorul şi cântăreţul Tudor Chirilă spune că ar trebui pusă în discuţie ideea restrângerii numărului de mandate ale managerilor instituţiilor de cultură.

Tudor Chirila
Tudor Chirilă

"După părerea mea, ar trebui pusă în discuţie (deşi la ora la care scriu aceste rânduri înţeleg că dialogul a eşuat) ideea restrângerii numărului de mandate ale managerilor instituţiilor de cultură. Am auzit de prea multe ori argumentul continuităţii în sprijinul nelimitării mandatelor. Pe principiul că e nevoie de timp ca să construieşti şi să implementezi o strategie. Chiar aşa? Oare opt sau zece ani (două mandate) nu sunt suficienţi pentru implementarea unei politici repertoriale într-un teatru? Adică opt ani înmulţit cu, să zicem, patru premiere (cel puţin) pe an înseamnă 32 de titluri. Păi aceste 32 de titluri nu vor reuşi să compună imaginea unei strategii? Ba, sigur că da. Teatrul (eu despre managementul teatral pot vorbi - aşa cum se vede dinspre un actor) este poate cea mai 'vie' şi dinamică dintre arte. Natura lui efemeră - acum şi aici - îl face să fie un mecanism supus constant adaptării la diferitele modele sociale", a scris Tudor Chirilă, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook.

Tudor Chirilă a făcut aceste precizări în contextul în care Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Una dintre principalele modificări prevăzute de acest proiect este aceea ca managementul instituţiilor de cultură să poată fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale.

Potrivit lui Tudor Chirilă, mandatele limitate înseamnă strategii pe o perioadă determinată de timp.

"Mandate nelimitate (în conjuncţie cu concursurile de management care sunt o glumă în momentul de faţă) înseamnă monopolul unor strategii (în total contrast cu esenţa vie a teatrului). Or, numele unui teatru, brand-ul lui, nu poate fi legat de o unică strategie. Directorii ar trebui să vină să-şi pună semnătura pe o perioadă şi să plece. Ar trebui încurajate participările altor posibili manageri care să vină la concursuri chiar şi după primul mandat al directorului en titre, nu să renunţe pentru că ştiu că jocurile sunt deja făcute şi prezenţa lor în faţa comisiei e mai degrabă nedorită", spune Tudor Chirilă.

Acesta precizează că actorii trebuie provocaţi cu viziuni noi, iar publicul trebuie surprins şi pus la încercare.

Sursa: Mediafax

Etichete: instituții de cultură, manager, teatru, tudor chirila

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE