TVA-ul pentru căldură și apă caldă ar putea fi redus la 5%Energia termică destinată populației ar putea fi inclusă pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care se aplică cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%, potrivit unui proiect de lege aflat aproape de votul în plen în Camera Deputaților, scrie profit.ro.

TVA-ul pentru caldura si apa calda ar putea fi redus la 5%
TVA-ul pentru căldură și apă caldă ar putea fi redus la 5%

Proiectul completează lista livrărilor pentru care se aplică cotă redusă de TVA de 5% din Codul Fiscal cu "energia termică livrată populației". În prezent, pe lista respectivă se află manualele școlare, cărțile, ziarele, revistele, biletele de intrare la obiective și evenimente culturale și sportive, precum și livrările de locuințe care se fac ca parte a politicii sociale a statului.

Dacă proiectul va fi adoptat și va intra în vigoare, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 12,5% față de situația din momentul de față, în care TVA-ul este de 20%, și cu 11,7% față de situația în care cota-standard de TVA ar fi diminuată la 19% de la 1 ianuarie 2017, așa cum prevede Codul Fiscal. Reducerea la 5% a TVA pentru căldură și apă caldă ar urma să se aplice tot de la 1 ianuarie 2017.

Reducerea TVA-ului la energia termică livrată populației apare într-un proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică. Acesta a fost inițiat în urmă cu 8 ani de deputații Iulian Iancu (PSD) și Dan-Radu Rușanu, Mircea Ciopraga, Ioan Cristea și Ioan-Silviu Lefter (PNL). Proiectul a fost adoptat de Senat în septembrie 2008 și trimis la deputați, iar ultimul aviz acordat în cadrul procedurii de la Cameră a fost cel al Comisiei Juridice, în ianuarie 2009.

Săptămâna trecută, Comisia de Industrii a trimis în cele din urmă Biroului Permanent raportul asupra proiectului de lege, cu numeroase amendamente admise, care schimbă fundamental varianta adoptată de Senat.

Cea mai importantă modificare adusă de proiect este că debranșările de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet.

Etichete: apă caldă, căldură, tva apa calda, tva caldura

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE