UE a clarificat modul în care Marea Britanie poate ieşi din UniuneUn purtător de cuvânt al Consiliului European, organismul care defineşte direcţia şi politică şi priorităţile UE, a afirmat sâmbătă că activarea Articolului 50 este actul oficial pe care trebuie să îl întreprindă "Guvernul britanic la adresa Consiliului European".

BREXIT
BREXIT
Foto: CETIN.RO

"Trebuie întreprins în mod inechivoc, cu intenţia explicită de a declanşa Articolul 50", a explicat purtătorul de cuvânt, scrie news.ro.

"Acest lucru poate fi făcut fie printr-o scrisoare către preşedintele Consiliului European, fie printr-o declaraţie oficială la o reuniune a Consiliului European notată corespunzător în transcriptul oficial al întâlnirii", a adăugat el.

Activarea Articolul 50 va lansa un proces de negociere a termenilor în care Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. În mod normal, negocierile vor dura doi ani. Însă, în cazul în care toţi liderii statelor rămase vor fi de acord, discuţiile pot fi prelungite.

Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE "nu trebuie să fie deosebit de urâcioasă din vreun punct de vedere" în negocierile cu Marea Britanie. Ea a subliniat că determinarea altor ţări să rămână în UE nu ar trebui să fie o prioritate a discuţiilor.

Merkel a atras atenţia că nu va face presiuni pentru o retragere accelerată. "Nu ar trebui să dureze o veşnicie, este adevărat, dar nu voi lupta pentru un interval de timp scurt", a adăugat şefa Guvernului de la Berlin.

Declaraţiile sale au venit după ce mai mulţi miniştri de externe din UE, inclusiv cel al Germaniei, i-au cerut Londrei să implementeze rapid ieşirea.

"Acest proces ar trebui lansat cât mai repede posibil, pentru a nu rămâne în incertitudine, ci pentru a ne concentra pe viitorul Europei", a spus şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier.

Omologul său olandez Bert Koenders a atras atenţia că blocul comunitar nu poate accepta un vid politic.

Petiţia pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE a strâns peste trei milioane de semnături, în numai două zile de la lansare.

Duminică, la ora locală 10.15 (12.15 ora României), petiţia intitulată "Reguli pentru referendumul UE care declanşează un al doilea referendum UE" strânsese circa 3.002.000 de semnături, potrivit site-ului Parlamentului de la Londra.

Petiţia va fi discutată în Parlament, pentru că a strâns peste 100.000 de semnături. Însă legislaţia în vigoare nu permite organizarea unui nou referendum în privinţa apartenenţei la Uniunea Europeană, pentru că propune introducerea unei legi retroactive, au explicat experţi.

Noi, subsemnaţii, îi cerem Guvernului Maiestăţii Sale, să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum", scrie în textul petiţiei.

Guvernul urmează să răspundă petiţiei în următoarele ore sau zile. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor. Rata de participare a fost de 72%.

Etichete: al doilea referendum, brexit, referendum brexit, referendum marea britanie, UE

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h