Ultima ţigară, în CENTRUL VECHI: "De'al dracu am să fumez mai mult, că-i interzis!" REPORTAJ FOTOÎn unele baruri din Centrul Vechi, marţi a fost ultima seară în care s-a mai putut fuma, chiar dacă Legea anti-fumat intră în vigoare de joi, 17 martie. Resemnaţi, fumătorii spun că vor ieşi în continuare să se distreze, deşi unii consideră că legea este una foarte proastă. "Eu sunt moldovean, îmi place să beau. Barurile pe care le-am frecventat până acum o să le frecventez şi înainte. Cu sau fără fumat", spune un student. Sunt patroni care nu cred că legea anti-fumat le va afecta foarte mult afacerea. Alţii însă se aşteaptă să le scadă numărul de clienţi. 

Ultima Noapte de Fumuri, anunţată pentru marţi seara de cluburile şi puburile din Centrul Vechi, nu a prezentat un interes major pentru clienţi, fiind o seară normală de marţi în care oamenii au ieşit să se distreze, cu gândul că a doua zi trebuie să ajungă la birou sau la facultate. Atmosfera a fost una relaxată, iar multe localuri erau aproape goale. Cu toate acestea, barurile care au promis petreceri cu tematică au avut mai multe mese pline.

Majoritatea managerilor nu cred că vânzările vor fi afectate de intrarea în vigoare a Legii anti-fumat, deoarece oamenii vor dori în continuare să iasă în oraş, iar existenţa teraselor îi va lăsa pe români să se obişnuiască cu această idee pentru câteva luni.

 Clienţii barurilor bucureştene spun că vor continua să iasă în oraş, fie că se va fuma sau nu. 

"Eu sunt student la Matematică. Lasă-mă să te întreb ceva. Dacă tu stai la colţ şi îţi deschizi o umbrelă şi apoi îţi aprinzi o ţigară, ce înseamnă asta? Eşti într-un spaţiu închis sau nu? Legea a fost redactată foarte prost. Eu sunt moldovean, îmi place să beau. Barurile pe care le-am frecventat până acum o să le frecventez şi înainte. Cu sau fără fumat. Am să fumez mai mult. De'al dracu am să fumez mai mult, că-i interzis", spune un student, care a venit să petreacă în Centrul Vechi.

Chiar şi aşa, ideea de "spaţiu închis" existentă în legea actuală face ca o parte din patronii de localuri să spere că vor putea să găsească portiţe prin care să permită fumatul şi în anumite zone din interior.

Astfel, managerul Jack's Pub de pe Lipscani spune că acesta va fi singurul loc din Centrul Vechi unde se va putea fuma deoarece o mare parte din barul respectiv este de fapt o terasă interioară. 

Pe patronul unui alt bar din Centru Vechi, care era de asemenea şi barman, l-am găsit în timp ce se distra alături de mai mulţi prieteni, fumând ultima ţigară în spaţiu închis. Acesta consideră că legea este una bună, nu va afecta localul său deoarece este foarte mic, iar cu prilejul ei, oamenii vor deveni mai sociabili şi vor comunica mai mult în timp ce stau afară la ţigară.

"Legea este bună. Eu cred că o să rămână acelaşi număr de clienţi din punct de vedere al acestei locaţii. Este un spaţiu mic, unde oamenii pot ieşi foarte uşor afară să-şi savureze nicotina din ţigară, cât şi să privească la masa unde şi-au lăsat lucrurile în interior. E accesul foarte uşor. Locaţia asta nu va suferi. Eu nu pierd bani. Afară o să fie un mediu social, frumos, plăcut. Ies două fete să fumeze afară şi cu ăia doi de acolo. Cei doi băieţi nu o să aibă niciodată curaj să se bage în seamă cât timp sunt la mese separate, dar când vor ieşi la aceeaşi tejghea afară vor putea să vorbească", a explicat acesta.

De asemenea, reprezentanţii barului The Drunken Lords, localul care a pornit ideea de petrecere pentru ultima ţigară, consideră că această lege nu va afecta activitatea barului deoarece legea se aplică pentru toate localurile, iar oamenii vor ieşi în continuare din case.

"Nu ştiu dacă putem vorbi de o creştere sau o scădere a vânzărilor. Noi avem clienţii noştri care vin de obicei, constant, şi noi credem că vor veni oricum, cu sau fără această lege, sunt pur şi simplu clienţii casei, iar potenţialii noştri clienţi dacă vor să vină oricum sunt bine veniţi pentru că această lege nu ne afectează numai pe noi sau numai o anumită parte de localuri. Sunt toate, orice tip, iar atunci oamenii vor ieşi din casă chiar dacă nu vor mai avea voie să fumeze în interior", a declarat reprezentantul The Drunken Lords.

Cu toate acestea, o parte dintre clienţi spun că sunt împotriva acestei legi.

"Pentru fumători este discriminatorie. Deci, sunt de acord cu dreptul la viaţă lungă a celor care nu vor să fumeze, dar vreau şi eu să am viaţa mea, tot lungă, ca bunicul, care a băut pălincă şi a fumat până la 98 de ani şi a avut şi femei şi n-a murit de fumat, a murit într-un accident de tractor. Deci mai trăia cu ţigara", a explicat unul dintre clienţii The Drunken Lords.

"Nu suntem de acord. Deoarece fumăm de 10 ani. Dacă vor ceva deosebit să facă spaţiu pentru fumători şi nefumători care să se respecte. Suntem una dintre ultimele ţări în care fumatul mai era permis. Eram şi noi buni la ceva",  susţin alte două tinere.

Valea Regilor este una dintre zonele Centrului Vechi recunoscute pentru narghilea şi baruri cu specific oriental. Legea anti-fumat afectează poate mai mult aceste localuri. Cu toate acestea, reprezentanţii acestor baruri spun că au găsit deja soluţii pentru a continua să aprindă narghilele, însă aşteaptă răspunsul pentru o serie de scrisori trimise la Minister.

Astfel, pe piaţă, există şi narghilele care nu folosesc arome pe bază de tutun, ci o serie de produse speciale care nu conţin nicotină şi care pot fi fumate chiar şi de minori. Mai mult de atât, toată Valea Regilor este un spaţiu teoretic închis, deoarece deasupra clădirilor există un acoperiş din sticlă, astfel că până şi terasele sunt practic într-un spaţiu închis.

"Aşteptăm să vedem şi reacţia publicului. La noi în ţară românii nu sunt obişnuiţi cu astfel de legi. O îngrădire a fumatului poate să îi dezavantajeze pe unii, iar altora poate să le vină în ajutor. Per ansamblu, ca şi om simplu este mai OK. Tutunul dăunează foarte grav sănătăţii. Rămâne de văzut ce se întâmplă cu narghileaua. Noi am făcut o adresă către Minister de o perioadă bună de timp şi aşteptăm răspunsul. Până nu avem un răspuns oficial, nu putem să ne pronunţăm. Există şi o serie de pastile pentru narghilele. Până vom avea o poziţie clară, noi vom merge pe produsele respective. Nu au nicio treabă cu tutunul, nicio legătură. M-am documentat înainte, am luat legătura cu mai multe firme, am căutat inclusiv pe internet, foarte amănunţit, înainte să semnăm contractul cu dânşii şi se pare nu au nicotină. Acum rămâne de văzut dacă publicului îi va plăcea. Pentru un fumător înrăit cred că se simt diferenţe", a explicat managerul Bemolle Cafe.

În acelaşi timp, managerul unui bar rock din Centrul Vechi consideră că interzicerea fumatului va duce la scăderea numărului de clienţi deoarece aceştia vor prefera să stea acasă, acolo unde pot fuma liniştiţi. 

"Cred că o să scadă vânzarea deoarece mulţi dintre clienţii barurilor sunt fumători. Ca şi mine preferă să fumeze. Vor prefera să se strângă la cineva acasă, să poată fuma şi să bea", a declarat reprezentanta barului Rocka Rolla.

Cu toate acestea, barmanii şi personalul barurilor în general consideră această lege bine venită, deoarece nu vor mai fi nevoiţi să stea în fum. 

"Eu cred că o să fie mai bine. În weekend, când e barul plin, eu pur şi simplu nu pot să mai respir. Aşa, o să ajung şi eu acasă fără să îmi miroasă hainele a fum şi fără să tuşesc", a declarat o barmaniţă.

În acelaşi timp, poliţiştii din Centrul Vechi spun că sunt pregătiţi să dea amenzi celor care nu vor respecta legea de acum înainte.

Etichete: anti-fumat, Centrul vechi, lege antifumat, scrumiere pline, ultima tigara, ultimul fum

0/5 COMENTARII
Dinu
17 Mar 14:56
+0
VOTURI
-0
Lucru acasa! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige comisioane prin colaborare la domiciliu! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la adresa de email: dinu.ionela14@gmail.com
Maximus
17 Mar 13:21
+0
VOTURI
-0
Am o veste buna pentru patroni: cei care nu vor mai fuma vor bea mai mult pentru ca vor avea mai mult timp pentru asta! Believe me!
ccc
17 Mar 07:58
+0
VOTURI
-0
"Eu sunt student la Matematică. Lasă-mă să te întreb ceva. Dacă tu stai la colţ şi îţi deschizi o umbrelă şi apoi îţi aprinzi o ţigară, ce înseamnă asta? Eşti într-un spaţiu închis sau nu? Legea a fost redactată foarte prost. Eu sunt moldovean, îmi place să beau. Barurile pe care le-am frecventat până acum o să le frecventez şi înainte. Cu sau fără fumat. Am să fumez mai mult. De'al dracu am să fumez mai mult, că-i interzis", spune un student, care a venit să petreacă în Centrul Vechi. - See more at: http://www.b365.ro/ultima-tigara-in-centrul-vechi-de-al-dracu-am-sa-fumez-mai-mult-ca-i-interzis". DE CE NU AI RAMAS LA TINE IN MOLDOVA, CU TOATE INTREBARILE TALE DE COPIL HANDICAPAT?
Marius
16 Mar 19:45
+0
VOTURI
-0
Vrei sa câstigi bani în timpul liber? Nimic mai simplu: vino în echipa noastra, studiaza cele 12 lectii
pe care ti le oferim gratis si vei avea instrumentele necesare … SPOR LA TREABA SI LA BANI!!!!
NU îti oferim bani, ci posibilitatea de a munci 2-3 ore pe zi în timpul tau liber, acasa, pentru a câstica bani!
Cautam urgent colaboratori part-time pentru activitati de promovarea electronica a cartilor.
Acest proiect vizeaza si piata americana a cartilor electronice. Oferim contract de comision.
Îti trebuie doar un calculator cu conexiune Internet, cunostinte minime de utilizare PC,
perseverenta si rabdare. Poti câstiga între 100 si 285 EURO înca din prima luna,
sau 25000 EURO înca din primul an. Începe chiar acum trimitand mesajul “Detalii PROIECT”
la una dintre adresele de e-mail: proiect.online_2016@yahoo.com
Cris
16 Mar 16:35
+0
VOTURI
-0
Dragi fumatori din toate colturile tari - bagati-va tigarile aprinse undeva !!! N-o sa crapati fara tigara, va garantez, mai bine, de banii aia, luati ceva de mancare sau rechizite la copii.

Fumatori, mai lasati-l drk de narav!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE