Un consultant BEI va realiza Master Planul Centurilor Bucureştiului cu 300.000 de euroBanca Europeană de Investiţii selectează un consultant pentru realizarea studiului Centurilor Bucureştiului, costul estimat al proiectului fiind de 300.000 de euro.

Un consultant BEI va realiza Master Planul Centurilor Bucurestiului cu 300.000 de euro
Un consultant BEI va realiza Master Planul Centurilor Bucureştiului cu 300.000 de euro

Studiul realizat în baza unui acord dintre BEI şi Ministerul Fondurilor Europene va demara în şapte zile de la semnarea contractului şi va dura cinci luni, au mai spus reprezentanţii băncii. Pentru efectuarea acestui studiu, BEI va selecta unul dintre cei cinci consultanţi internaţionali cu care are semnate deja acorduri-cadru.

Studiul va avea şi o componentă de consultare publică, conform unor informaţii apărute pe un forum de infrastructură, scrie economica.net.

Pe baza noului studiu, autorităţile ar urma să decidă, printre altele, dacă va fi dublată Centura Capitalei între DN5 (Jilava) şi A2 (Glina) sau va fi construită Autostrada de Centură (A0) pe partea de sud.

De asemenea, în urma studiului realizat de consultantul selectat şi plătit de către BEI, ar putea fi obţinută finanţare europeană pentru aceste proiecte.

„Pentru întreg sistemul de ring-uri al Bucureştiului, şi în ideea de a putea obţine bani europeni, împreună cu Banca Europeană de Investiţii se va selecta un consultant", declara luna trecută la Digi24 Cătălin Drulă, fost consilier în domeniul infrastructurii al premierului Dacian Cioloş.

Potrivit lui, consultantul va elabora un fel de „master plan al centurilor Bucureştiului", din care ar trebui să reiasă ce nevoi are Bucureştiul în termen de inele, dacă de autostradă sau drum expres, şi câte.

În interviul pentru Digi24, fostul consilier al premierului nu a explicat ce se va întâmpla exact pe partea de Sud.

"Cu Centura Capitalei facem în felul următor: Ştiţi că este în curs de dublare un sector între Militari şi Chitila. Din ce am înţeles de la CNADNR, acela urmează să fie dat în folosinţă la două benzi pe sens în acest an. Mai este un sector între Colentina şi autostrada de Constanţa, unde a fost abandonat contractul acum doi ani. Tot în toamna aceasta ar trebui scoasă la licitaţie reluarea lucrărilor", a spus Drulă.

"Mai e întrebarea ce facem pe Sud? Şi aici am avut anumite discuţii cu Comisia Europeană, care ne-a pus o întrebare legitimă. Noi nu prea gândim strategic în mod normal. Înainte de a ne finanţa, ei ne-au întrebat dacă vrem să dublăm drumul existent sau să construim o nouă autostradă, sau ambele. Ei sunt de acord cu orice variantă, atât timp cât cifrele, hârtia de trafic, de costuri, au sens. Pe scurt, pentru sectorul de Sud-Vest, adică între Autostrada de Piteşti şi DN5, drumul de Giurgiu, s-a ajuns cumva la o concluzie că trebuie dublat oricum drumul existent, şi CNADNR ar urma să lanseze în această toamnă licitaţia pentru lucrările respective, de dublare", a continuat fostul consilier al lui Cioloş, fără a preciza dacă restul sectorului de Sud, între DN5 şi A2 va fi şi el dublat sau nu.

De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, CNADNR a modernizat puţin peste un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv porţiunea cuprinsă între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.

De asemenea, la sfârşitul acestui an, s-ar putea circula pe patru benzi şi pe tronsonul de 8,6 kilometri, dintre Chiajna(A1) şi Chitila (DN7), potrivit oficialilor de la Drumuri.

Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.

Pentru dublarea sectorului dintre A1 şi DN5, urmează să fie lansată licitaţie, conform fostului consilier al premierului, dar pentru o parte din tronsonul de Sud al Centurii, respectiv cel cuprins între DN5 şi A2, situaţia rămâne incertă.

Etichete: BEI, centura Bucureşti, Master Plan al Centurilor Bucureştiului

0/1 COMENTARII
Bogdan
14 nov 12:13
+0
VOTURI
-0
Pana una alta noi, venind din Frumusani precum si toti cei ce vin zonele limitrofe din judetele Calarasi si Giurgiu pierdem zilnic jumatate de ora sa trecem de centura.

Eu as sugera guvernului sa se gandeasca la amenajarea unui sens giratoriu provizoriu (gen cel de sub pasajul CFR de la iesirea DN100 - Pipera/Tunari) asa incat sa decongestioneze putin haosul care se produce zilnic in intersectia DN4/ DN100 soseaua de centura.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE