Un nou proiect de lege privind transportul de călători. Ce AMENZI primeşti dacă n-ai bilet în RATBUn nou proiect de lege privind transportul public de călători a fost pus în dezbatere publică pe 13 octombrie. Prevederile includ amenzi cuprinse între 100-500 de lei pentru călătorii care nu au bilet, dar şi transport gratuit pentru copiii sub 5 ani.

Un nou proiect de lege privind transportul de calatori. Ce AMENZI primesti daca n-ai bilet in RATB
Un nou proiect de lege privind transportul de călători. Ce AMENZI primeşti dacă n-ai bilet în RATB
Foto: digi24.ro

Proiectul de lege, intitulat Legea serviciului de transport public de călători, a fost pus în dezbatere publică, pentru 30 de zile, la data de 13 octombrie 2015, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, informează rtv.net.

Pentru Municipiul București, Județul Ilfov și unităţile administrativ-teritoriale urbane și rurale situate în județul Ilfov se propune înființarea prin lege a unei asociații intercomunitare de transport public având ca scop prestarea serviciului metropolitan de transport public în arealul geografic ce cuprinde teritoriul administrativ al Municipiului București și al Județului Ilfov, denumită Asociația Metropolitană de Transport București–Ilfov.

În expunerea de motive se arată că, în scopul realizării unui serviciul de transport public modern, intermodal, bazat pe integrarea tuturor tipurilor de transport care deservesc un areal geografic determinat și pe implementarea unui plan de mobilitate și a unui sistem de tarifare și taxare unic, se propune trecerea METROREX S.A. Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Consiliului General al Municipiului București și transmiterea fără plată a bunurilor din domeniu public şi privat al statului aflate în administrarea şi exploatarea Ministerului Transporturilor în domeniul public şi privat al Municipiului București.

 Principalele obligaţii ale călătorilor sunt:

a) să utilizeze mijloacele de transport public numai în baza unor titluri de călătorie valabile;
b) să achite costul titlurilor de călătorie, valabile pentru călătoriile pe care le efectuează, conform tarifelor menţionate lizibil pe acestea;
c) să nu deterioreze şi să nu aducă prejudicii sistemelor de transport, publice sau private, ori componentelor acestora;
d) să aibă un comportament civilizat în mijloacele de transport public în raport cu personalul operatorilor, precum şi cu ceilalţi călători.

- În relația cu călătorii, autoritățile locale competente au obligația:

a) să asigure prestarea serviciului de transport public ținând seama de necesitățile de mobilitate ale colectivităților locale pe care le reprezintă;
b) să asigurare sursele de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemelor publice de transport;
c) să acorde facilităţi de transport anumitor categorii de persoane defavorizate stabilite potrivit legii;
d) să informeze și să consulte colectivitățile locale în procesul de adoptare a politicilor și strategiilor privind serviciul de transport public.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public fără titlu de călătorie valabil, care refuză să prezinte organelor de control titlul de călătorie, care au un comportament inadecvat sau care deteriorează mijloacele de transport.Etichete: amendă, bilet ratb, RATB

0/8 COMENTARII
rio
16 Oct 22:47
+0
VOTURI
-0
Cris, lumea sta ca sarmalele in autobuz si tu vrei sa mai si circule prin el de la un capat la altul? :))
Apoi tot nu intelegi ca nu exista GRATIS. Daca nu circul, de ce sa platesc altora calatoriile din impozitele mele?

Biletul single nu e scump, abonamentul pe toate liniile e scump si te incurajeaza sa faci miloaga cu cate o calatorie, sa faci blatul, sau sa iei masina personala (contribuind la traficul sufocant).
Cris
16 Oct 21:41
+0
VOTURI
-0
Proiect tembel. Transportul public ar trebui sa fie gratuit in Bucuresti, dar pentru asta ar trebui sa dispara furtul escrocilor din banii regiei (adica peste 90% din sefi sa ajunga la PUSCARIE).

Dar... daca tot vor sa circule lumea cu bilet sa faca accesul doar pe usa din fata cu validare in mijlocul de transport cum e la americani sau in alte tari... Cine nu are bilet nu urca.

Numai ca, pentru ca sa merite platit biletul asta inseamna ca RATB-ul trebuie sa vina la timp si sa circule fluent prin Bucuresti (exclus blocaje in trafic). Altfel nu merit nici cat costa biletul in prezent.
ghilotina
16 Oct 20:20
+0
VOTURI
-0
Si pensionarii cu pensi de peste 1200 lei de ce nu platesc biletul ? Elevilor de ce nu li se da posibilitatea sa cumpere cartela magnetica sau portofel pentru o calatorie, doua , trei ,etc la pret redus cu 50 % si trebuie sa cumpere obligatoriu abonament pt o luna cu reducere ?
WAYNEZ
16 Oct 19:49
+0
VOTURI
-0
La Moscova toti calatorii intra pe prima usa,valideaza biletul si coboara pe usile 2 si 3.Acolo toti respecta legea.
TERRY
16 Oct 18:56
+0
VOTURI
-0
Nu mai bine s-ar promulga o lege prin care sa se sanctioneze adolescentii si tinerii care merg in grupuri pe strada pentru ca rad si vorbesc iar la schimb sa se faca transportul public gratuit?
kay
16 Oct 18:45
+0
VOTURI
-0
Sa ieftineasca abonamentul pe toate liniile, ca e destul de scump (daca mergi si cu metroul nu-si justifica deloc pretul), si apoi n-au decat sa faca amenda si 200 de lei.
andrei
16 Oct 14:20
+0
VOTURI
-0
Haha ce gluma buna, "organele de control" e cam ambiguu... daca va referiti la controlori.. acestia nu au niciun drept sa ceara CI sau BI , deci practic legea e ilegala. Succesuri multe si somn bun!
laurentiu
16 Oct 12:42
+0
VOTURI
-0
lege comunista, obligatii doar pentru calatori
RATB nu ar trebui sa fie obligata sa asigure conditii decente de calatorie, frecventa si orarul curselor sa fie respectate, masini suficiente pe traseu, etc, etc
a inceput sa semene din ce in ce mai mult calatoria cu RATB-ul cu calatoria din anii 80 - ca sardelele sau pe scara....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE