Un ONG a analizat teza de doctorat a Codruţei Kovesi şi a descoperit "11 situaţii de plagiat"Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a anunţat că a transmis către instituţiile abilitate o solicitare de realizarea a unei anchete în cazul Codruţei Kovesi, ONG-ul susţinând că în urma analizei tezei s-au descoperit 11 situaţii de plagiat.

Un ONG a analizat teza de doctorat a Codrutei Kovesi si a descoperit "11 situatii de plagiat"
Un ONG a analizat teza de doctorat a Codruţei Kovesi şi a descoperit "11 situaţii de plagiat"

"Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută în instituţia ce conduceţi identificată prin descrierea: KÖVESI, Laura Codruţa Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Teză de doctorat. Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr.Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de vest. 2011", se arată în adresa transmisă Universităţii de Vest din Timişoara şi Ministerului Educaţiei de către Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii asociaţiei cer ca în cazul în care "circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice", să se dispună retragerea titlului de doctor.

"În concluzia analizei noastre, rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei", se precizează în cerere.

GRAUR precizează că solicitarea este întemeiată pe o analiză făcută de asociaţie.

"În analiză se mai ţine seama de faptul că autorul operei incriminate a spus tot ce a avut de spus în momentul în care a depus teza. Orice relaţii sau explicaţii justificatoare asupra stării de fapt trebuie să se regăsească în teza depusă. Intrucât niciunul din pasajele preluate de autoarea tezei nu poartă semne de identificare, pare a fi raţional că niciodată autorul nu a avut vreo intenţie de a separa contribuţia sa reală de preluările realizate pe care a ţinut să pară a fi ale sale", se precizează în cerere.

Solicitarea vine după ce, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind chiar parlamentarul, acesta precizând că ar fi ajutat-o pe Kovesi pentru că erau prieteni. În replică, Codruţa Kovesi a precizat : "Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiţă Sebastian. Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian".

Etichete: Laura Codruţa Kovesi, plagiat, plagiat codruta kovesi, teză de doctorat, teza de doctorat kovesi

0/2 COMENTARII
florin
03 Oct 17:37
+0
VOTURI
-0
Mda... Mai citeam pe undeva ca nu stiu ce grup, GIP sau asa ceva, declara ca teza de doctorat a lui Kovesi este plagiata. Iar cel care a transmis catre presa aceste informatii nu e nimeni altul decat Mugur Ciuvica, presedintele acestui GIP. Deci Ciuvica a ajuns in stare sa declare daca o lucrare e plagiata sau nu.
Ce mi se pare insa fascinant e ca nimeni nu vine si cu niste date concrete. Ghita ala vorbea de patru oameni care faceau parte din comisia aia, dar nu stie cine sunt... Ciuvica a descoperit plagiatul, dar nu spune pe cine a plagiat...
vlad
03 Oct 11:28
+0
VOTURI
-0
GRAUR nu sunt aia despre care citeam stirea vineri ca au 4 membri, din care 3 sunt "confidentiali", iar ala care daduse comunicatul de fapt nici nu citise teza de doctorat ci luase doar de prin presa pasaje??? :)) Oricum, sa fie verificata teza la comisie, sa vina Kovesi si sa-si apere lucrarea si vedem ce iese... macar acum e o comisie care deocamdata pare corecta.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE