Un profesor universitar de la ASE este voluntar SMURD: Societatea noastră are multe şanseVirginia Mărăcine este profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, iar, în afara programului, este voluntar SMURD.

Un profesor universitar de la ASE este voluntar SMURD
Un profesor universitar de la ASE este voluntar SMURD

Printre voluntarii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se află şi Virginia Mărăcine, profesor universitar la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul ASE. Ea spune că vârsta în voluntariat este mai puţin importantă.

"Apropo de vârstă. Pentru noi, voluntarii, cea mai importantă vârstă este cea psihologică şi cea a sufletului, nu cred că depăşim vârsta de 18 ani din acest punct de vedere. Şi asta ne-a făcut să venim aici, credem că lumea poate fi salvatată. Ne culcăm şi ne sculăm în fiecare zi cu acelaşi gând, lumea poate fi salvată. Am venit pentru că fiecare dintre noi ne-am confruntat cu situaţii de urgenţă, ai noştri s-au confruntat cu situaţii de urgenţă şi, din ce în ce mai mult, societatea în care trăim este una riscantă. Ne-am apucat să învăţăm. Avem 240 de ore de făcut până când domnul doctor Arafat şi colegii lui să ne repartizeze pe ambulanţe sau pe maşini de stingere sau pe maşini de descarcerare sau pe maşinile CBRN (destinate intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice si radiologice şi pentru decontaminarea personalului de interventie şi a celui afectat, n.r.). În aceste 240 de ore chiar învăţăm. Obiectivul nostru este să ştim pe dinafară, cu ochii închişi, echipajele cu care vom lucra, să putem ajuta pe cei care sunt la risc. Asta facem acum. Chiar învăţăm, chiar ne rupem din timpul liber. Respectul meu este şi mai mare pentru colegii foarte, foarte tineri, care, printre teme, vin aici să înveţe, pentru colegii care muncesc şi apoi vin aici, printre orele de serviciu, să înveţe şi fac tot posibilul ca în orele petrecute acolo să înveţe. Mă uit la colegii mei şi cred că societatea noastră are multe şanse", spune profesorul universitar, potrivit news.ro.

Virginia Mărăcine povesteşte că prima dată când a acordat primul ajutor a fost în urmă cu 20 de ani.

"Pe 21 decembrie se împlinesc 20 de ani de când eu am fost obligată să resuscitez un copil de trei ani şi jumătate, care a intrat brusc în comă, fără niciun accident, fără nimic. A trebuit să resuscitez acel copilaş, habar nu aveam dacă fac bine ce fac, dar acum îmi dau seama că jumătate din ceea ce am făcut era corect. Viaţa acelui copil a depins şi de mine. Sunt 20 de ani de atunci, acum 20 de ani, prima ambulanţă pentru acel copil a sosit după 90 de minute, 90 de minute în care o familie întreagă a murit şi a înviat de nu ştiu câte ori. A trebuit să facem faţă acelei situaţii de urgenţă. Dacă acum o situaţie de acel gen ar apărea în viaţa mea sunt pregătită să-i fac faţă, pentru că am participat în această vară la cursurile oferite de IGSU. Cu cât mai mulţi dintre noi, dintre studenţii mei, vom fi pregătiţi să oferim ajutor de urgenţă în orice situaţie, va fi mai bine pentru societate. Toţi cei 23.000 de studenţi ai ASE vor învăţa să facă faţă unei situaţii de urgenţă. Cred că toţi am trecut printr-o situaţie de urgenţă. Că ne-am implicat, că nu ne-am implicat, important este să ştim să nu facem mai mult rău. Este primul lucru pe carel-am învăţăt la curs. Dacă nu ştii, mai bine suni la 112. Aceasta este frumuseţea şi importanţa acestui program, să ne înveţe pe noi, oamenii obişnuiţi, care putem trece oricând prin astfel de situaţii, să facem cursul şi să fim voluntari", a adăugat profesoara Mărăcine.

Etichete: SMURD, Virginia Mărăcine, voluntar smurd

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE