Un singur mall va fi terminat în București, în 2014Stocul de spaţii comerciale moderne a rămas neschimbat la aproape 1,66 milioane de mp în România după ce niciun proiect nu a fost inaugurat în primul trimestru, iar per total în acest an este aşteptată finalizarea a doar două proiecte (62.000 mp) la nivel național, cea mai redusă ofertă de după 2005.

Cum va arata Mega Mall
Cum va arata Mega Mall
Foto: real4you.at

"Două centre comerciale sunt previzionate a fi inaugurate până la finalul anului, ambele dezvoltate de către fondul de investiţii sud-african NEPI, respectiv Vulcan Value Center (35.000 mp) în partea de sud-vest a Bucureştiului şi Shopping City Târgu Jiu (27.000 mp) în Târgu Jiu. În consecinţă oferta care va fi livrată în 2014 în România va atinge cel mai scăzut nivel de după 2005", se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

Peste 890.000 mp (aproape 54%) din stocul total se afla în Bucureşti, iar la acesta se vor adăuga încă 150.000 mp, reprezentând volumul livrărilor programate pentru anul viitor, în special în zonele în care nu existau centre comerciale majore. Tot pentru 2015, stocul naţional va mai creşte cu 45.000 mp construiţi în Braşov, unul din cele mai mari oraşe din ţară fără o schemă de retail dominantă.

În ceea ce priveşte cererea, reprezentanţii JLL preconizează o continuare a trendului primul trimestru din acest an, când cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut puternic, cu 8,3% în comparaţie cu aceeaşi perioadă anul trecut.

"Vânzarea produselor non-alimentare a fost însă cea care a impresionant cu o creştere de 12,3%. Ne aşteptăm ca acest trend să continue, susţinut de creşterea economică puternică, resuscitarea pieţei creditelor şi încrederea din ce în ce mai mare consumatorilor. Este probabil ca performanţele recente să aibă o influenţă pozitivă asupra planurilor de expansiune ale retailerilor. Având în vedere numărul redus de proiecte noi, retailerii interesaţi să deschidă magazine noi analizează în special centrele comerciale performante deja existente. Distanţa dintre cererea pentru centrele comerciale prime şi cele secundare continuă să fie semnificativă", a menţionat sursa citată.

Nivelul chiriilor prime, a crescut la 60-70 euro/mp/lună demonstrând primele semne ale redresării pieţei Bucureştene de retail. Cele mai mari chirii sunt obţinute în AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City, considerate a fi centrele comerciale dominante din România.

Etichete: mall, vulcan

0/3 COMENTARII
Marius
16 mai 12:32
+0
VOTURI
-0
Sunt centre comerciale cu galerii comerciale ...
Nu faci mall pe 35.000 mp
Ing.
16 mai 09:21
+0
VOTURI
-0
Nu vi se pare că aceste mall-uri sunt prea apropiate unele de altele şi se mănâncă între ele?
Cel de la Şura Mare s-a închis, Liberty Center abia o duce de pe o zi pe alta, Plaza Romania tocmai se micsoreaza.... si ei fac inca un mall in Rahova!
vlad
16 mai 04:11
+0
VOTURI
-0
Este normal, inaugurarile presupun cativa ani de constructii inainte... tocmai in timpul crizei. O sa se revina cat de cat la normal in cativa ani. De exemplu la Electroaparataj se lucreaza intr-un ritm nebun, e un santier urias.... o sa iasa un mall foarte mare.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE