Uniunea Salvați Bucureștiul strânge semnături pentru demiterea lui Sorin Oprescu. Cum poate fi demisUniunea Salvați Bucureștiul (USB) va iniția un demers de strângere de semnături pentru convocarea unui referendum, cu scopul de a-l demite pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Nicușor Dan, președintele USB, a prezentat, într-o conferință de presă, cele 15 motive care stau la baza demersului.

Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) va demara o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Nicușor Dan, președintele partidului, a declarat joi, 30 iulie, într-o conferință de presă, că inițiativa pregătită de USB, de demitere a lui Sorin Oprescu, va fi demarată în septembrie.

De câte semnături este nevoie pentru demiterea lui Oprescu

Potrivit Legii Administrației Publice Locale, actualizată în 2015, pentru convocarea referendumului de demitere a primarului este nevoie de semnăturile a minimum 25% dintre cetățenii cu drept de vot din localitatea respectivă.

În București au drept de vot 1,8 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că pentru a iniția referendumul de demitere a primarului Sorin Oprescu, Uniunea Salvați Bucureștiul are nevoie de cel puțin 450.000 de semnături din partea locuitorilor Capitalei. 

În cazul în care aceste semnături vor fi strânse, va fi convocat un referendum local, în care bucureștenii vor vota în favoarea sau împotriva demiterii primarului general.

Ulterior, dacă bucureștenii vor vota, în majoritate, pentru demiterea lui Sorin Oprescu, edilul își va pierde mandatul.

Cum se vor organiza reprezentanții USB

Potrivit lui Nicușor Dan, liderul Uniunii Salvați Bucureștiul, vor fi amplasate 5-10 corturi în București, pentru strângerea semnăturilor. 

Corturile, care vor fi amenajate în zone cu trafic pietonal intens, vor fi deschide la 1 septembrie 2015 și vor fi menținute timp de 3 luni. 

În cazul în care USB nu va reuși să strângă semnăturile necesare, Nicușor Dan susține că demersul va fi continuat în 2016, după iarnă.

Care sunt argumentele USB

Uniunea Salvați Bucureștiul și-a formulat motivele care stau la baza strângerii de semnături în 15 puncte.

Redăm motivele pentru care Sorin Oprescu ar trebui demis, din punctul de vedere al USB, așa cum au fost acestea prezentate de Nicușor Dan:

” 1. Traficul: Bucureștiul se află între primele 10 orașe din lume în privința aglomerării traficului și primul din Uniunea Europeană. Investițiile în infrastructura de transport au fost făcute de ochii lumii, fără să rezolve problema traficului în ansamblu. Primăria a permis construția excesivă în centru, care a sufocat și mai mult orașul. Orașul e paralizat la primii stropi de ploaie. Există locuri permanent aglomerate.

2. Poluarea: Bucureștiul este cea mai poluată capitală europeană, deși este un oraș practic fără industrie.

3. Cea mai urâtă capitală europeană, potrivit revistei Tourism Review.

4. Patrimoniul construit: ICOMOS (Comitetul Internațional pentru Monumente și Situri) condamna distrugerea patrimoniului arhitectural al Bucureștiului.

5. Corupția din primărie: Un număr mare de funcționari din primărie au fost arestați: consilierul personal al lui Sorin Oprescu, directorul Direcției Infrastructură, directorul Direcției Relații Publice, doi șefi de servicii de la Direcția Jurridică, fostul director al RADET, fostul director al RATB, alți funcționari.

6. Cheltuiala aberantă a banului public: Ceasuri aurite de 70.000 euro bucata, gherete de 40.000 euro bucata, jardiniere de 4.000 euro bucata, vopsirea pistelor de biciclete, 150.000 euro/km, întreținerea unui km. de șosea, 500.000 euro/an, sunt doar câteba exemple.

7. Lipsa transparenței: cetățenii nu au acces la ședințele Consiliului Local, în ciuda dispoziției exprese a legii. Cetățenii nu au acces la facturile Primăriei, la contracte. Anual, 100 de milioane de euro nu au o destinație precizată în bugetul primăriei.

8. Haos și ilegalitate în adminitrația Bucureștiului: Sute de autorizații ilegale: Inspectoratul de Stat în Construcții a blocat recent emiterea oricărei autorizații de construire în Bucureștii Noi. Decizii judecătorești încălcate. Zeci de mii de dosare de retrocedare nefinalizate. Nu există un cadastru al Bucureștiului, nu există nici măcar un cadastru al proprietăților publice ale municipalității. Nu există nici măcar o hartă completă a străzilor și a numerelor poștale ale imobilelor din București. 

9. Spațiile verzi: continuă să dispară din București, deși Legea interzice schimbarea destinației lor. În iunie 2011, Sorin Oprescu anunța că a finalizat Cadastrul verde al Bucureștiului. Nu numai că nu a fost finalizat nici până azi, dar inventarierea spațiilor verzi private nici nu a început. În documentele oficiale, Municipiul București afirmă că harta Cadastrului verde de pe site-ul primăriei nu are valoare juridică.

10. Falimentarea RADET: În 7 ani de mandat a lui Sorin Oprescu, datoria RADET a ajuns de la 170 de milioane euro la 900 milioane euro, suma echivalentă bugetului anual al Municipalității. Fără investiții în rețeaua de încălzire termică, subvenția anuală de 150 de milioane de euro nu face decât să acopere pierderile din rețea. În ciuda falimentului evident, în martie 2013, Sorin oprescu promitea că bucureștenii nu vor mai plăti căldura. Singura strategie a lui Sorin Oprescu a fost ștergerea datoriei de 900 de milioane de euro, mascată în preluarea ELCEN de către RADET. Sorin Oprescu nu are, deci, o soluție, în condițiile în care bucureștenii riscă să rămână fără căldură la iarnă.

11. Falimentarea RATB: Conturile RATB sunt poprite de ANAF. Nu au existat investiții în RATB, în cei 7 ani de mandat a lui Sorin Oprescu. RATB este ineficient pentru că nu s-au alocat benzi unice de transport, pentru că majoritatea mijloacelor de transport nu au aer condiționat și sunt murdare. RATB a fost amendat de Protecția Consumatorului pentru condițiile proaste oferite călătorilor.

12. Zero interes pentru dezvoltarea economiei: în 7 ani, nu există niciun investitor atras de politica de dezvoltare a primăriei. În programul electoral din 2008, Sorin Oprescu promitea investiții în parcuri tehnologice.

13. Zero interes pentru piețele agroalimentare: în situația în care marea majoritate a piețelor agroalimentare au dispărut sau au fost privatizate, cu creșterea considerabilă a prețului tarabei, deci al produselor, nicio politică a primăriei pentru piețe publice cu prețuri mici pentru producătorii direcți.

14. Zero interes pentru prevenirea cutremurului: La un cutremur de magnitudinea celui din 1977, mii de oameni vor muri în București. Măsurile luate pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic sunt minimale, la alibi.

15. Zero interes pentru sprijinirea părinților: într-un oraș cu un buget de 2 miliarde de euro pe an, nu există nicio preocupare pentru asigurarea necesarului de creșe și grădinițe de stat, pentru spații școlare suficiente pentru învățarea într-un singur ciclu și pentru programe after school, pentru locuri de joacă acoperite”, se arată în motivarea campaniei Uniunii Salvați Bucureștiul, de strângere de semnături pentru demiterea primarului Sorin Oprescu.

Nu este pentru prima dată când se solicită demiterea unui primar din București. Recent, peste 30.000 de persoane au semnat pentru organizarea unui referendum local ce are ca scop demiterea primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu, la inițiativa Fundaţiei "Din Suflet, Pentru Suflet". VEZI DETALII AICI.

Etichete: demitere Sorin Oprescu, nicuşor dan, partidul Uniunea Salvați Bucureștiul, partidul USB, Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, Uniunea Salvați Bucureștiul

0/1 COMENTARII
Claude Makélélé Sinda
30 iul 16:44
+0
VOTURI
-0
Sorin Oprescu alaturi de unul din fii lui care are un SRL care se ocupa cu distribuirea de medicamente - aparatura medicala, participa la toate licitatiile din Bucuresti si Ilfov. Oprescu stie tot ce misca la aceste licitatii si cistiga consistent .
DNA nu zice nimic ? Chiar asa de curat e ...Oprescu

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE