USB va cere în instanţă renumărarea voturilor în secţiile de votare din sectorul 1 UPDATEUSB contestă decizia Biroului Electoral sector 1 prin care a fost respinsă cererea de renumărare a voturilor în 18 secţiii. Liderul Uniunii, Nicuşor Dan, a anunţat că hotărârea  va fi atacată la Judecătoria Sector 1, în timp ce Clotilde Armand a precizat că va fi depusă o contestaţie şi la Biroul Electoral Central. Ulterior, Nicuşor Dan a anunţat, într-o conferinţă de presă, că USB va face o cerere de intervenție principală în cadrul procesului prin care Judecătoria sectorului 1 urmează să valideze rezultatele alegerilor locale și va solicita renumărarea voturilor.

Clotilde Armand si Nicusor Dan
Clotilde Armand şi Nicusor Dan

UPDATE 17.00  Clotilde Armand a publicat pe Facebook discrepanțele semnalate de un susținător al Uniunii Salvați Bucureștiul în listele publicate pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC). Susținătorul USB atrage atenția că din sediul Biroului Electoral al Sectorului 1 lipsesc câteva mii de buletine de vot.

În textul publicat de candidata USB la primăria Sectorului 1 se arată că la mai multe secții de votare din Sectorul 1 s-au predat, la final, un număr mai mic de buletine de vot din totalul celor primite decât cele care s-au folosit.

Spre exemplu, la secția 37 s-au primit 1.600 de buletine de vot pentru Primăria Generală din care s-au folosit 565, dar au fost predate doar 24 de buletine.

„Din sediul BES 1 lipsesc câteva mii de buletine de vot, conform proceselor verbale introduse manual.

Lipsesc din cele anulate în timpul procesului de votare (a nu se confunda cu cele nule) și neîntrebuințate, anulate după încheierea procesului de votare.

La secția 37, pentru alegerea Primarului General, s-au primit 1600 de buletine de vot, s-au folosit 565 și s-au predat (conform procesului verbal de pe site-ul 2016bec.ro) 24 de buletine.

La secția 60, pentru fiecare din cele patru categorii s-au primit - la fiecare - câte 6400 de buletine de vot (deși sunt 1159 de alegători înscriși pe liste), s-au folosit 494 și s-au predat (conform procesului verbal de pe site-ul 2016bec.ro) 3921 buletine (identic la toate patru).

La secția 98, pentru fiecare din cele patru categorii s-au primit - la fiecare - câte 6000 de buletine de vot (deși sunt 1324 de alegatori înscriși pe liste), s-au folosit 439 la fiecare categorie, dar s-au predat (conform procesului verbal de pe site-ul 2016bec.ro) astfel: câte 270 pentru Consiliul Local si Consiliul General, 269 pentru Primar sector și 267 pentru Primar general.

La secția 109, pentru alegerea Primar sector 1, s-au primit 1100 de buletine de vot, s-au folosit 266 și s-au predat (conform procesului verbal de pe site-ul 2016bec.ro) opt", se arată în mesajul publicat de Clotilde Armand pe Facebook.

UPDATE 16.00 Preşedintele USB, Nicuşor Dan a anunţat că va cere Autorităţii Electorale Permanente să permite accesul la sacii cu buletine de vot pentru a putea fi verificat modul în care au fost numărate voturile pentru Clotilde Armand, candidata partidului la Primăria Sectorului 1.

"Vom face o cerere de informaţii publice către Autoritatea Electorală Permanentă astfel încât să vedem toţi sacii, cu toate semnăturile şi vrem ca această procedură să devină pe viitor o practică curentă", a declarat Nicuşor Dan, miercuri, într-o conferinţă de presă, scrie news.ro

Dan a precizat că ar trebui ca cei care concurează în alegeri să poată compara conţinutul sacilor cu buletine de vot cu procesele-verbale încheiate în secţiile de votare

În paralel, Uniunea Salvaţi Bucureştiul continuă demersurile în justiţie pentru a obţine renumărarea voturilor în 18 secţii de votare din sectorul 1. "Vom cere judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună renumărarea voturilor", a spus Nicuşor Dan. Acesta susţine că USB nu cere un lucru extraordinar, el amintind că şi la ultimele alegeri prezidenţiale din Statele Unite s-a dispus renumărarea voturilor din statul California. "Nimeni n-a spus că-i o problemă de democraţie în Statele Unite", a conchis liderul USB.

La rândul său, Clotilde Armand a reclamat neregularităţile la alegerile din sector adăugând că este în interesul democraţiei ca lucrurile să fie clarificate. "Mereu am insistat asupra transparenţei. Mi se pare normal să avem un proces transparent. Nu cerem ceva extraordinar, ci este ceva normal (...) Nu e bine să existe îndoieli că procesul democratic din România să nu fie 100% respectat", a spus Armand.

USB a depus marţi o întâmpinare la Biroul Elector al Sectorului 1, cerând renumărarea voturilor în 18 secţii de votare. Solicitarea a fost respinsă. Candidatul USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a susţinut că decizia a fost tergiversată şi a reluat argumentul conform căruia în unele dintre secţiile vizate, scorul ei a fost mai mic decât cel obţinut de lista consilierilor locali, unde ea era prima pe listă.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, pentru News.ro, că decizia de respingere a cererii de renumărare în 18 secţii a voturilor pentru alegerea primarului în Sectorul 1 va fi atacată la Judecătoria Sector 1, instanţa care validează procesul verbal privind rezultatul final al alegerilor.

La rândul său, Clotilde Armand  a spus, la RFI, că USB va contesta la Biroul Electoral Central decizia luată de Biroul Electoral de Sector.

"Această contestaţie va fi pregătită astăzi. Este cea mai firească şi cea mai corectă cale de atac la ora actuală", a precizat Clotilde Armand.

Candidata USB la Primăria Sectorului 1 a adăugat că mai sunt şi alte căi de atac: "Putem să ne ducem la Tribunal, dacă cererea noastră este tot refuzată. Putem să invocăm excepţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte votul într-un singur tur. Am mulţi susţinători care spun că ar trebui şi să demonstrăm în stradă că am susţinerea oamenilor. Mie nu mi se pare la ora actuală o acţiune potrivită. E adevărat, i-am dus pe stradă pentru Roşia Montană, pentru Colectiv, dar aici ar fi pentru transparenţa în procesul electoral, în procesul democratic electoral (...). Eu sunt convinsă că BEC va înţelege interesul şi necesitatea de a lămuri lucrurile".

Cererea Uniunii Salvați Bucureștiul de renumărare a buletinelor de vot din mai multe secții din sectorul 1 a fost respinsă, marți seara, de Biroul Electoral de Circumscripție. "E un abuz complet", a comentat Clotilde Armand, candidatul USB la Primăria sector 1. Potrivit rezultatelor BEC, Clotilde Armand a pierdut alegerile pentru Primăria sector 1 în faţa lui Dan Tudorache de la PSD, deşi, în seara exit-poll-urillor, a fost dată drept câştigătoare.

Uniunea Salvați Bucureștiul a cerut renumărarea buletinelor de vot din 18 secții din sectorul 1, apreciind că în acestea ''s-a înregistrat o corelație negativă puternic semnificativă'' între procentajul voturilor nule și cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand.

"Intampinarea noastra este respinsa de un Birou Electoral de Sector compus din PSD-UNPR-ALDE-PNL-PMP, desi presedintele BES, procurorul Stoian, recunostea existenta unor probleme "matematice"", a scris Clotilde Armand pe Facebook.

CITEŞTE ŞI Clotilde Armand îi răspunde Gabrielei Firea: "Este ca un banc la Radio Erevan"

Armand spune că decizia Biroul de circumscripție al Sectorului 1 de a respinge cererea de renumărare a buletinelor de vot din mai multe secții reprezintă un "abuz complet".

"Trebuie să recunosc că sunt extrem de supărată. Oricare ar fi rezultatul, mi se pare că este normal, într-o țară ca România, în București, în Sectorul 1 să facem acest efort minim de renumărare a unor voturi. Nu e o cerere abuzivă, e o cerere care a fost justificată. Oricine care are în fața ochilor cifrele înțelege că are rost și este chiar necesar să facem această verificare. E un abuz complet. Eu înțeleg acum de ce au tergiversat, dar decizia finală a fost greșită. Vă ținem la curent cu pașii pe care îi vom urmări acum", a spus ea, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Armand a  susținut că situația trebuie clarificată, deoarece cifrele sunt "extrem de ciudate". A specificat de asemenea că întâmpinarea USB a fost respinsă "de un Birou Electoral de Sector compus din PSD-UNPR-ALDE-PNL-PMP".

"Avem un tipar care face corelație între numărul de voturi anulate, numărul de voturi luate la Consiliul Local, numărul de voturi luate de Nicușor Dan, iar acest tipar se aplică foarte bine la toate secțiile unde am avut reprezentanți. În secțiile unde nu am avut reprezentanți, adică 37, lucrurile nu sunt deloc la fel. În aceste secții am avut eu mai puține voturi la candidatura pentru Primărie decât la Consiliul Local, unde eu sunt prima pe listă. (...) Noi am cerut renumărarea numai în 18 secții, nu peste tot, explicând că dacă în aceste 18 secții se dovedește că e o problemă, atunci o să vedem dacă se justifică să facem o renumărare în toate secțiile. Ni s-a respins această cerere", a precizat Armand.

Etichete: Clotilde Armand, nicuşor dan, renumarare voturi, renumarare voturi sectorul 1, USB

0/1 COMENTARII
EWL
08 iun 18:36
+0
VOTURI
-0
Doamna Clotilde Armand , de ce ati candidat in Sectorul 1 si nu in Sectorul 5 ...???? In Sectorul 5v este treaba de facut , iar in Sectorul 1 este " de stat " .... Oare asa ati ales sectorul in care sa candidati ??

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h