Uzinele Timpuri Noi, monument istoric, au dispărut. În locul lor, zgârie noriUltima bucatica din fostele uzine Timpuri Noi (foste Lemaitre), o cladire construita in urma cu aproape 100 de ani, a fost demolata in urma cu cateva saptamani de proprietarii terenului. Cladirea, monument istoric, a fost declasata anul trecut de Ministerul Culturii, iar autorizatia de demolare a fost emisa anul acesta de Primaria sector 3. Interprime Properties, parte a grupului Inter IKEA, a cumparat in vara anului 2010 fostele uzine pentru 35 milioane de euro si a anuntat ca va dezvolta acolo un proiect imobiliar.

Cladirile Uzinei Timpuri Noi, inlocuite cu zgarie-nori
Clădirile Uzinei Timpuri Noi, înlocuite cu zgârie-nori

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, constructia "in suprafata de aproximativ 200 mp situata in incinta fostelor Uzine Timpuri Noi, a fost desfiintata in baza autorizatiei de desfiintare nr. 477/2013, emisa de catre Primaria Sectorului 3. Prin Ordinul Ministrului Culturii si Patrimoniului National nr. 2457 din 04.09.2012, imobilul avand regim juridic de monument istoric, inscris in Lista Monumentelor Istorice, a fost declasat", scrie hotnews.ro.

Aceasta cladire era tot ce mai ramasese din fostele uzine, fabrica fiind declasata si demolata in 2010. Declasarea s-a facut in baza Ordinului ministrului Culturii emis pe data de 24 septembrie 2009, ramanad cu statutul de monument istoric doar cladirea administrativa care a fost demolata acum. Dupa declasare, in vara anului 2010, fostele uzine au fost cumparate de Interprime Properties. Primaria sectorului 3 a emis autorizatia de demolare in august 2010, iar in septembrie au inceput lucrarile de demolare. Pe terenul fostelor uzine Timpuri Noi, circa 54.000 mp, in 2009, fostul proprietar SC Timpuri Noi SA a obtinut de la Consiliul General al municipiului Bucuresti permisiunea de a construi un cartier de turnuri cu o inaltime de pana la 110 metri (PUZ- Splaiul Unirii, nr. 165 aprobat prin HCGMB 32/19.02.2009).

Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor din Romania a sesizat la vremea respectiva Institutia Prefectului ca Planul Urbanistic care prcatic pecetluia demolarea uzinelor a fost aprobat inainte ca acestea sa fie declasate, insa Prefectura nu a reactionat.

Reamintim ca Romania s-a angajat prin ratificarea Conventiei de la Granada pentru protectia patrimoniului arhitectural al Europei, ca protectia patrimoniului sa fie unul dintre obiectivele esentiale ale amenajarii teritoriului si urbanismului. Autorizatia de desfiintare a fost eliberata de Primaria Sector 3, desi cladirile vizate se aflau in zona de protectie a unor monumente", precizeaza Observatorul Urban.

Fabricile Lemaitre au fost construite la sfarsitul sec XIX - inceputul sec. XX si produceau instalatii industriale pentru fabricile din Bucuresti. Tot aici au fost produse capace de canalizare din fier masiv, care mai pot fi vazute si astazi pe unele strazi din Bucuresti.

Etichete: monument istoric, Primăria Sectorului 3, zgârie-nori

0/8 COMENTARII
Sakan
10 mai 02:13
+0
VOTURI
-0
Terenul pe care s-a aflat "Timpuri Noi" arata mai bine gol, fara nimic, pe cuvant de pionier, decat oroarea aia care se afla acolo!
florin
02 mar 11:45
+0
VOTURI
-0
maaaaaaaaaaa nenorocitilor ati facut tara asta praf si pulbere .pe ceausescu la-ti impuscat ca va demola si voi ce faceti acum .va-ti folosit de poporul asta ca sa obtineti ce ati vrut adica bogatiile tarii asteia si acum ne tratati cu dispret.TRAIASCA PARTIDUL COMUNIST ROMAN singurul care a tinut cu tara asta .jos burghezia si hotia
boogie
13 oct 23:18
+0
VOTURI
-0
Ce de inculti pe aici, casa aia avea 100 de ani, nu numai de aia era monument istoric, era in stilul neo romanesc, stilul nostru caracteristic, era inspirat din casele traditionale romanesti, acum nu mai avem nimic, sunem pielea pulii, nici nu-i de mirare cand dau peste comentarii scrise de unul ca tine. Vad ca ai o parere proasta despre romani, e pacat, tara asta pe vremuri a fost ceva, dovada bucatelele de istorie lasate pe care le distrugem din ignoranta, ignoranta de care si tu dai dovada, mai citeste si tu nitica istorie ca prinde bine. Casa nu merita sa fie demolata indiferent cum vor amenaja ei zona, putea fi foarte simplu incadrata, nici nu ocupa mult, ar fi dat mai bine, cand progresezi nu stergi istoria cand nu e cazul, o conservi bai destptule
tudor
08 oct 13:46
+0
VOTURI
-0
@toni - esti unul din cei mai cretini oameni din Bucuresti. Casa aia trebuia demolata, insa doar dupa ce-ti bagau tie toata familia in ea ! Arata precum bordeiul din care a venit ma-ta ! Multi tarani ca tine s-au tarat din cocioabele lor ca sa vina la Bucuresti, De aici insa si pana a-si da cu parearea in materie de arhitectura, e cale lunga, boule ! Adevaratii vizionari ai acestui oras sunt Fox si cu mine, voi ceilalti care va opuneti progresului, trebuie sa fiti aliniati pe stadioane si fututi in cur de un negru din Congo ! Nu-ti mai da cu parerea pitecantropule. O sa-ti demoleze astia si blocul insalubru in care traiesti intr-o saracie lucie, dobitocule, o sa ajungi in strada !
toni
08 oct 10:58
+0
VOTURI
-0
tudor...meriti doar 2 cuvinte: esti prost! Mai mult, meriti ca nici macar sa nu ti se spuna de ce. Ca sa si mori prost nu de alta. Ai mintea precum macrameul de care vb. Printre multe lucruri care ar trebui sa ti se spuna ar fi si faptul ca vechimea nu are mereu de-a face cu valoarea insa are legatura cu istoria. Cum despre skykraper habar n-ai ce vorbesti dar na, dai si tu cu vorba macar despre aia cu "2 case fara valoare arhitecturala". Oricum se vede ca nu stii nici macar despre ce e vorba in subiect dar macar ti s-a pus acolo o poza. Beleste si tu ochii la ea si trancane mai apoi. Despre cladirile vechi de valoare ale occidentului dupa cum zici tu n-aveai nici habar daca pe acolo traiau in majoritate oameni precum tine. Spre fericirea lor nu se intampla asta.
Tudor
08 oct 09:50
+0
VOTURI
-0
Turistii s-ar fi batut cu siguranta sa faca poze acelor case, pur si simplu nu mai exista ceva similar nicaieri in lume. Cred ca si PIB -ul tarii provenind de la turistii care le admirau cu gura cascata ar fi crescut cu vreo 3%.. E ca treaba cu macrameurile pe care le faceau mamele noastre : se bateau turistii pe ele, pe bune ! Asta e doar in mintea bolnava a romanului disperat si mai ales neinformat. Toata Europa vrea sa progreseze. Nu se progreseaza insa stopand dezvoltarea unor zone doar pentru ca acolo sunt 2 case fara valoare arhitecturala.....nu se conserva orice cladire doar pentru ca e veche. Cat despre zgarie nori, o cladire trebuie sa aiba minim 150 m pt. a fi considerata skyscraper. Iarasi, romanul vede deformat realitatea. Deasemenea, pt. cei ramasi in urma, otelul, betonul si sticla, sunt materialele care se folosesc azi in constructii. Uitati de caramida, trestie, stuf.....destupati-va si voi mintea, ce dracu ?? Uitati-va in jur. Discerneti intre cladirile vechi de valoare ale Occidentului si casele noastre amarate. Hai sa nu scoatem iar in trafic carutele trase de cai....vechimea n-are a face cu valoarea. Nu sunt romanii in situatia de a inventa criterii de stbilire a valorilor.....ciocu mic !
Alex
07 oct 22:16
+0
VOTURI
-0
El e prea fox ca să mai spună ceva. ;)
Catre fox
07 oct 17:33
+0
VOTURI
-0
Hai Fox, ia spune-ne tu cum trebuiau daramate toate maghernitele alea insalubre, care-ti blocau tie viitoarea sosea suspendata cu 4 benzi de dus si 6 de venit, flancata de blocuri de sticla si de turisti straini veniti sa faca poze...
Iubitorule de fund oprescian, cum comentezi articolul asta? Toata Europa isi propune conservarea cladirilor vechi, dar tu si cu dementul de Oprescu daramati tot...

V-a suflat Ceausescu in gura cu demolarile astea...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE