Vandalism la metrou. FOTO, VIDEO. Câţi bani dă Metrorex pentru pază şi curăţenieUnul dintre trenurile de metrou Bombardier a fost vandalizat recent de grafferi, care au mâzgălit vagoanele, acoperind cu graffiti o bună parte din exteriorul ramei de metrou. Deşi Metrorex spune că grafferii sunt "vânaţi" de paznici, ei reuşesc să se strecoare şi să îşi lase "amprenta" asupra trenurilor. De cele mai multe ori, vinovaţii sunt prinşi rar şi scapă cu o simplă amendă.

Un tren de metrou Bombardier de pe Magistrala 1 a fost fotografiat şi filmat recent de un călător circulând plin de graffiti, . Asta deşi, potrivit reprezentanţilor care gestionează transportul în comun în subteranul bucureştean sunt "vânaţi" intens de paznici. 

Iniţial, grafferii se axau pe inscripţionarea trenurilor vechi de metrou, însă ulterior nu au omis nici unităţile tip Bombardier. Astfel, chiar şi trenurile pentru care Metrorex a plătit peste 4 milioane de euro pe bucată au ajuns să fie mâzgălite cu graffiti, în ciuda faptului că toate trenurile tip Bombardier sunt păzite de agenţi de securitate. Potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor Metrorex, în toate trenurile tip Bombardier sunt câte doi paznici. Aceştia spun că agenţii de securitate trebuie să asigure paza de la un capăt la celălalt al trenului de metrou, pe o distanţă de circa 114 metri şi, chiar dacă, de obicei, paznicii patrulează, unii grafferi le distrag atenţia, cerându-le anumite informaţii, în timp ce colegii lor de breaslă îşi lasă amprenta pe vagoanele trenurilor.

"Deşi există nenumărate motive pentru care putem considera graffiti-ul ca fiind o formă inedită şi modernă de artă, în ciuda originilor ilegale, nu putem trece cu vederea latura dăunătoare. În ciuda faptului că unele mesaje sunt pertinente, există tendinţa de a se folosi un limbaj inadecvat. Graffiti-ul poate fi, cu siguranţă, privit din multe puncte de vedere. Ne putem aştepta să-l admirăm în muzee, iar atâta timp cât nu îl găsim în spaţii nepermise, îl putem accepta ca pe o formă de artă. Totuşi, în ceea ce priveşte fenomenul ilegal "graffitti în metrou", din păcate legislaţia noastră este foarte permisivă, astfel încât şi persoanele care sunt prinse in flagrant se pare că nu pot fi trase la răspundere", a declarat, anterior pentru B365.ro, Evelyne Croitoru, şefa Biroului de Presă al Metrorex.

Potrivit reprezentantei Metrorex, până în prezent, au fost prinse mici grupuri de astfel de "artişti ". Vinovaţii au fost predaţi oamenilor legii, care i-au identificat şi i-au amendat, dar nu au putut face mai mult.

În urma lor au rămas, însă, de multe ori, mâzgălelile, care a fost trecute pe ştatul de plată al companiei de pază. "Facem eforturi deosebite pentru contracararea acestui fenomen. Au loc operaţiuni de degraffitizare a ramelor pe suprafeţele vitrate. De asemenea, în cadrul contractului încheiat cu firma de pază s-au suplimentat posturile de pază a obiectivelor din metrou. Firma este răspunzătoare pentru orice revopsiri cu graffitti ale ramelor, suportând pe propria cheltuială operaţiunile de eliminare a efectelor acestora. Toate acestea presupun eforturi financiare deosebite, suportate de compania de pază, cu scopul de a preîntâmpina, pe cât este posibil, actele de vandalism şi incidentele de orice natură", a mai spus anterior Evelyne Croitoru.

Cât costă paza şi curăţenia la metrou

Anual, pentru curăţenia şi paza la metrou se plătesc până la 7,15 milioane de euro. Pentru servicii de pază, monitorizare şi intervenţii la metrou, Metrorex a încheiat la finele lui 2014, cu firma Nei Guard, un acord-cadru în valoare de 55,9 milioane lei (12,4 milioane euro), inclusiv TVA, cu o durată de doi ani şi jumătate. Contractul a fost atribuit la 29 decembrie prin licitaţie deschisă, unde s-au înscris doi ofertanţi, potrivit unui anunţ al administratorului metroului bucureştean.

Serviciile vizează staţiile, trenurile şi depourile metroului.

"Asigurarea serviciilor de pază, monitorizare şi intervenţie se va face după un program astfel stabilit încât să acopere atât intervalul orar în care staţiile şi trenurile de metrou sunt disponibile (conform orarului/ graficului de circulaţie) accesului publicului pentru efectuarea călătoriei, precum şi pe timpul nopţii, acolo unde analiza de risc la securitate fizică şi planurile de pază impun acest lucru", potrivit caietului de sarcini aferent procedurii de achiziţie.

Durata acordului este de 30 de luni, Metrorex estimând că va încheia minim 3 şi maxim 30 de contracte subsecvente.

Proiectul este finanţat din subvenţie de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale companiei Metrorex.

Pentru curăţenia la metrou, Metrorex va plăti, până în 2018, până la 38,5 milioane lei, echivalentul a circa 8,75 milioane euro, în următorii patru ani, pentru "servicii de salubrizare spaţii publice, spaţii tehnice din staţiile de metrou, trenuri electrice de metrou, locuri de remizare material rulant pe magistralele de metrou, colectare, evacuare gunoi din staţii şi depouri, spaţii (birouri)". Firma care a câştigat licitaţia, SC Libro Events SRL, a fost criticată intens, înainte de câştigarea licitaţiei, din cauza situaţiei deplorabile în care se aflau staţiile de metrou.

Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, pentru acest contract s-a organizat licitaţie deschisă, iar contractul a fost atribuit, pe 8 septembrie 2014, firmei cu preţul cel mai scăzut. Din cele 3 oferte primite, doar 2 au fost admisibile pentru licitaţie. Conform anunţului de participare asociat, Metrorex a estimat că valoarea acestui acord-cadru se va ridica la 53,5 milioane lei fără TVA, iar valoarea acordului-cadru încheiat cu SC Libro Events SRL se ridică la aproape 31,1 milioane lei fără TVA, cu circa 42% mai puţin faţă de valoarea estimată a contractului.

Directorul general al Metrorex de la acea vreme, Aurel Radu, a declarat anterior, pentru B365.ro, că vrea să scadă costurile cu serviciile de curăţenie şi dezinsecţie cu 30%. Însă, această măsură a fost intens criticată de sindicalişti care s-au plâns de mai multe ori de mizeria din staţiile de metrou. În timp ce sindicaliştii susţineau că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că serviciile de curăţenie erau asigurate de SC Libro Events SRL, o firmă de catering cu 50 de angajaţi, şeful Metrorex a precizat că staţiile de metrou din Bucureşti erau pline de gunoaie din cauza firmei Romprest, care a blocat, prin contestaţii, licitaţia pentru serviciile de curăţenie. Directorul general al Metrorex a mai spus că preţul plătit atunci pentru asigurarea curăţeniei în staţiile de metrou era de 12 ori mai mic faţă de cel practicat anterior, dar se făcea doar "strictul necesar".

Citește și: Salubrizarea de la metrou, asigurată de o firmă implicată în numeroase scandaluri publice

                De ce sunt pline de gunoaie staţiile de metrou din Bucureşti. GALERIE FOTO

Etichete: graffiti, graffiti bucuresti, Metrorex, metrou bucuresti, realitatea

0/15 COMENTARII
Dan
19 ian 12:55
+0
VOTURI
-0
Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email: ddann63@yahoo.com
Iovanovici Vasile-Victor
15 ian 22:25
+0
VOTURI
-0
La multi ani va doresc!
URGENT Ofertă serioasă de lucru la domiciliu!
Căutăm urgent colaboratori part-time pentru publicare anunțuri care vor să câstige bani în timpul liber ! Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități.
Cerințe:
-necesar calculator
-conexiune internet
-răbdare
-cunoștințe minime PC
-seriozitate
-perseverență
-atenție la detalii
Nu este necesară experiență.
Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail.
Veți trece mai întâi prin instruire apoi dacă doriți, o să începeți să lucrați.
Important! Lăsați mesaj cu textul " INFO" doar pe e-mail!
Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate. Când doriți mai multe informații, contactați unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de e-mail: viovanovici@yahoo.fr
Luci
14 ian 20:51
+0
VOTURI
-0
Oferte de lucru -Proiect International
Pentru totii románi de pretutindeni

Selectam Operator Retea Marketing OnLine Mondial
Candidatii vor fi informati CORECT si COMPLET pe parcursul unei sesiuni de pregatire profesionala gratuita.Veti trece mai íntai prin ínstruire,apoi daca doriti, o sa íncepeti sa lucrati.Veţi fi plátit după cát munciţi, prin contract legal, de comision.

Cerinte:
Calculator si conexiune la internet.
Dorinta de realizare a unui venit care sa creeze independenta financiara.
Ambitie si perseverenta in realizarea telurilor propuse.
Pentru informatii trimiteti textul " Info " la adresa de email:

lucibading8@gmail.com
GIGI
12 ian 19:15
+0
VOTURI
-0
Tot Bucurestiul este vandalizat de grafiti ...pe toti pereti cladirilor si pasajelor,pe semne de circulatie ,in RATB,etc. Unde este politia locala si cea de la M A I ? ASTA NU ESTE POLITIE INFECTA ....SI INCOMPETENTA PLINA DE COLONEI CU SALARII SI PENSI NEMERITATE.
ROManiaCURata
10 ian 10:33
+0
VOTURI
-0
Legea trebuie inasprita. Paza e realizata de cei care nu se pricep si prea putini paznici. Acele mizgalituri trebuiesc interzize. Cine vrea sa faca asa ceva, sa faca mizgalituri pe el si pe moaca lui. Tarisoara asta oare se va mai civiliza sau ramine la rang de gloata?
Ciprian Birtea
09 ian 17:39
+0
VOTURI
-0
Și legea de la noi prevede sancțiuni, dar nu este aplicată. Distrugerea este infracțiune, din câte știu pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.
elena
01 ian 14:39
+0
VOTURI
-0
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate !Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: mami_meda@yahoo.com
Violeta
29 dec 01:08
+0
VOTURI
-0
Invata sa faci bani! Invata sa faci bani, cu un curs exceptional si GRATUIT! Pas cu pas, cu multe detalii clare si simple, invata sa faci bani! Cand vrei cu maxima seriozitate acest curs, cere informatii la adresa de email: rosuvioleta2007@gmail.com
nicu
28 dec 23:05
+0
VOTURI
-0
Am scris multe, dar am dat un simplu click si s-a sters tot. Rezumatul este: jaf e cuvantul ce caracterizeaza metroul si implicit pe cei ce-l patroneaza. Mizerie, resturi de alimente, de bauturi, de tigari, etc. Ca metroul nu este al nostru, ci al lor.
Claude Makélélé Sinda
28 dec 21:30
+0
VOTURI
-0
Se fac angajari la METROREX .
In luma MARTIE 2016 sunt organizate concursurile de ocupare a posturilor vacante.
Veniti si depuneti cereri de angajare la sediul Metrorex .
Andrei
28 dec 16:21
+0
VOTURI
-0
O alta "oroare" e legata de cei cu role sau skate board-uri care distrug pietrele dispuse volumetric sub forma de banci, scene, etc din diverse piatete. In lumea civilizata accesul cu role sau placi este interzis in aceste piatete, tocmai pentru a nu distruge lucrarile facute. La noi, pietrele ( marmura, travertin, granit ) din aceste piete arata jalnic, toate sunt ciobote si zgariate. Daca faci asa ceva intr-o piateta din New York, pana sa vina politia iti rup picioarele trecatorii si iti baga placa in fund! Sunt indicatoare clare in aceste piatete: "No rollerblading, No rollerskating ! Noi mai avem zeci de ani pana sa stim (vrem) sa stopam acest fenomen "de grota"....
Andrei
28 dec 16:13
+0
VOTURI
-0
In Occident grafitti-urile sunt permise doar pe ruine, in zone parasite. In orice alte circumstante grafitti-urile sunt interzise de lege si pedepsite aspru: amenzi foarte mari si chiar saptamani de inchisoare. Nici nu prea ai cum sa le faci ziua intrucat publicul reactioneaza dur iar politia vine imediat. Am fost martor la un asemenea incident la Paris - trecatorii i-au spart nasul unui smecher care incepuse sa deseneze pe un perete si l-au predat unor politisti. Daca nu ai bani sa platesti, ei ti se vor lua automat din cont de catre autoritati in clipa in care acesta va fi creditat cu vreo suma (salariu, etc)
ce bataie de joc
28 dec 13:47
+0
VOTURI
-0
Multi primesc amenzi si nu le platesc. Ar trebui obligati ca pe langa amenda sa stearga mizeria pe care au facut-o sau sa presteze munca un folosul comunitatii pentru ca altfel nu se vor invata minte.
vlad
28 dec 11:13
+0
VOTURI
-0
Graffitiurile au devenit o molima in Bucuresti... macar daca ar fi chestii interesante, dar 99,99% sunt semnaturi. Treceam ieri prin centru si era un panou mare: Universitatea sustine candidatura Bucurestiului pt capitala europeana in 2021 (parca).... pus pe fatada Universitatii, asta in timp ce toata este marcata de la un capat la altul cu graffitiuri.... cata ironie. Trebuie sa inceapa o vanatoare reala pt imbecilii astia care scriu oriunde, inclusiv pe monumente istorice sau cladiri nou renovate. Trebuie prinsi cativa, bagati ani buni la inchisoare si dati ca exemplu.... nu exista alternativa.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h