Venituri în creştere pentru RATB, din vânzarea biletelor, deşi numărul curselor a scăzutRaportul de Activitate aferent anului 2013 arată că Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a înregistrat anul trecut venituri în creştere din vânzarea titlurilor de călătorie, deşi numărul curselor a scăzut.

Venituri in crestere pentru RATB, din vanzarea biletelor, in 2013, desi numarul curselor a scazut
Venituri în creştere pentru RATB, din vânzarea biletelor, în 2013, deşi numărul curselor a scăzut
Foto: obiectiv.info

Anul trecut, RATB a efectuat 725.605 călătorii, cu peste 25.300 de călătorii mai puţine decât cele înregistrate în 2012. Deşi numărul curselor a scăzut, vehiculele Regiei au parcurs cu 336.000 km mai mult decât în anul precedent. De asemenea, şi parcul mediu circulant s-a redus, numărul mediu al vehiculelor aflate în circulaţie în zilele lucrătoare a scăzând, în 2013, cu 8 vehicule pe zi, până la 1.337 de unităţi.

În ciuda faptului că numărul curselor s-a diminuat, veniturile proprii ale Regiei au crescut în anul precedent, potrivit raportului de activitate aferent anului 2013. Astfel, anul trecut, RATB a avut venituri proprii în valoare de peste 406,8 milioane lei, cu 25 de milioane de lei mai mult faţă de anul precedent. În ciuda creşterii veniturilor proprii, Regia a încheiat anul 2013 cu o pierdere de aproape 47 milioane lei, în contextul în care subvenţia acordată de Municipalitate a fost de 390 milioane lei, cu circa 21% mai mică decât cea pe care RATB-ul a primit-o de la Primăria Capitalei, în 2012.

"Din analiza veniturilor obţinute din comercializarea titlurilor de călătorie reiese că în anul 2013 vânzarea aferentă titlurilor de călătorie a fost cu circa 4% mai mare (6,97 milioane lei) decât cea din anul precedent. S-a menţinut în continuare tendinţa călătorilor de a renunţa la achiziţia de abonamente generale integrale, cu un număr estimat mai mare de călătorii, în favoarea celor valabile pe 2 linii urbane, care sunt mai ieftine şi au un grad de subvenţionare scăzut, respectiv călătorii ataşate. În acelaşi timp, utilizatorii serviciului public de transport au continuat orientarea spre achiziţionarea titlurilor tarifare tip portofel electronic, acesta permiţând plata pe loc a călătoriei efectuate, indiferent de reţeaua de transport utilizată (cea a Regiei sau cea a Metrorexului) în detrimentul plăţii în avans", se arată în raport.

Câţi bani a câştigat RATB din vânzarea titlurilor de călătorie

Potrivit raportului, în 2013, Regia a obţinut peste 182 milioane lei din vânzare titluri de călătorii şi servicii şi alte 2,89 milioane lei, sumă care reprezintă contravaloarea cardurilor contactless. În 2012, RATB a obţinut 178,35 milioane lei din vânzarea titluri de călătorie şi servicii şi alte 3,24 milioane lei din contravaloarea cardurilor contactless.

"Din punct de vedere al modalităţii de plată a titlurilor, este în continuare agreată plata în numerar care deţine circ. 95% din totalul încasat din vânzări. Începând cu data de 26.04.2012 Regia Autonomă de Transport Bucureşti a diversificat modalităţile de încasare a titlurilor de transport comercializate prin introducerea plăţii acestora prin SMS (folosind telefonul mobil). Prin intermediul acestei forme de plată, în anul 2013 călătorii au achiziţionat 126.186 abonamente de 1 zi, (reprezentând 76,68% din totalul abonamentelor de 1 zi vândute), cu 83.483 bucăţi mai mult faţă de abonamentele de 1 zi achiziţionate în anul 2012, rezultând o creştere cu 195,50%. Este de menţionat evoluţia acestei metode de plată, în condiţiile în care în cursul anului 2012 acest mod de achiziţionare al abonamentelor de 1 zi a reprezentat numai 48,44% din totalul legitimaţiilor valabile 1 zi vândute", mai arată Regia în raport.

Din totalul încasărilor înregistrate de Regie în 2013, cea mai mare pondere, 57,61%, o au abonamentele lunare, cererea pe acest segment crescând, în 2013, cu 1,74% faţă de anul anterior, până la 2.586.881 abonamente vândute (1.998.729 abonamente cu tarif integral şi 588.152 cu tarif redus). Cele mai multe abonamente, 98,55% din total, au fost pentru trasee urbane şi doar 1,45% au fost pentru trasee preorăşeneşti.

Locul doi în topul încasărilor înregistrate de RATB în 2013, cu o pondere de 37,45%, este deţinut de portofelele electronice şi călătoriile electronice. Anul trecut, vânzarea titlurilor de transport tip călătorie şi portofel electronic a crescut cu aproape 4 milioane lei (6,1%) faţă de anul precedent, valoarea totală a încasărilor pe acest segment fiind de peste 69,27 milioane lei.

"Totodată, în 2013 s-au efectuat 51,62 milioane validări ale titlurilor de transport portofel electronic şi călătorii electronice, cu 3,69 milioane mai mult faţă de anul 2012, reprezentând o creştere cu 7,7%. În concluzie, se observă o creştere a numărului de călători ocazionali, cumpărători ai acestor tipuri de titluri de transport şi, într-o măsură mai mare, o creştere a numărului de validări ale titlurilor tarifare călătorie electronic şi portofel electronic", precizează Regia, în raport.

Pe lângă creşterea încasărilor din vânzarea titlurilor de călătorie, RATB a raportat şi o creştere a suprataxelor încasate. "Observăm că activitatea de control este complementară celei de vânzare, pe care o susţine. În anul 2013, ponderea încasărilor din suprataxe (inclusiv din mandate) în total încasări titluri de călătorie a fost de 2,66%, faţă de 2,16% în 2012", arată Regia, în raport.

Anul trecut, aproape 500 de bucureşteni au fost amendaţi zilnic în mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). Cele mai multe sancţiuni, peste 10.600 într-un singur an, au fost aplicate pe cea mai lungă linie de tramvai din Capitală. Vezi AICI topul liniilor cu cei mai mulţi călători frauduloşi.

Câte bilete unice RATB-Metrorex s-au vândut în 2013

Anul trecut, din vânzarea titlurilor unice RATB-Metrorex s-a încasat valoarea de 142.423 lei (83.828 lei - RATB, 58.595 lei - Metrorex), din care:

- 4.133 abonamente de 1 zi Metrorex-RATB

- 1.093 bilete cu 10 călătorii 60 minute Metrorex-RATB

- 8.701 bilete de 1 călătorie 1 oră Metrorex-RATB.

De asemenea, prin reţeaua RATB s-au comercializat şi titluri de călătorie Metrorex, în condiţiile virării lunare (către Metrorex) a contravalorii acestora. În 2013, încasările din titlurile Metrorex au fost de 23,04 milioane lei reprezentând:

- 305.400 abonamente lunare şi 963 abonamente săptămânale;

- 3.692.497 călătorii din portofel electronic validate la Metrorex.

Însă, deşi protocolul încheiat între Metrorex şi RATB prevedea virarea lunară a contravalorii titlurilor de călătorie Metrorex comercializate prin reţeaua RATB, aşa cum se stipulează şi în Raportul de Activitate al RATB aferent anului 2013, Regia nu a virat către Metrorex banii încasaţi pe titlurile de călătorie cu metroul.

După cum B365.ro anunța încă din luna februarie, Metrorex a decis să renunţe la cardurile contactless, din cauza datoriei de aproape 20 milioane lei, pe care RATB o avea faţă de Metrorex. Suma provine din titlurile de călătorie încasate de RATB pe cardurile comune pentru RATB şi metrou.

Veniturile totale ale RATB, în scădere

Veniturile totale obţinute de RATB în 2013 s-au ridicat la 871,24 milioane lei, cu 31,1 milioane lei mai mici faţă de cele raportate în 2012, potrivit informaţiilor disponibile la Ministerul de Finanţe. "Veniturile totale se constituie din încasările aferente activităţii de transport public de călători, respectiv vânzarea titlurilor de călătorie, venituri din activităţi conexe acesteia (subvenţii pentru investiţii, dobândă credit BEI, producţie neterminată, venituri din producţie stocată aferentă modernizărilor de tramvaie, valorificare deşeuri, publicitate, venituri financiare, venituri din vânzarea mărfurilor, debite din tamponări, diverse avize, I.T.P., etc.), întregite cu subvenţia acordată ca protecţie socială tuturor utilizatorilor serviciului de transport. (...) Trebuie subliniat că nivelul resurselor financiare alocate de autoritatea tutelară pentru activitatea de transport public de persoane în anul 2013 a fost insuficient pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Regiei până la sfârşitul anului", se precizează în raport.

În raportul de activitate aferent anului 2013 se mai precizează că, faţă de anul 2012, Regia a realizat venituri mai mari din publicitate, din activităţi sportive, din penalităţi. Astfel, per total, veniturile din activităţi conexe au înregistrat o creştere cu circa 8% în anul 2013 faţă de anul precedent.

"Printre clienţii fideli care au ales în mod constant să-şi desfăşoare campaniile de promovare prin intermediul vehiculelor Regiei, pot fi enumeraţi: Samsung, Pepsi, Coca-Cola, Dorna, Bergenbier, Vodafone, Orange, Ford, Danone, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Romtelecom, Transavia, Aptamil, IKEA, Ursus, Fossil/Police/Festina/Diesel, Romexpo, Mega Image, Ford, Top –Gun etc", se mai menţionează în raport.

Cheltuieli mai mari pentru RATB, în 2013

În timp ce veniturile totale ale Regiei au scăzut, cheltuielile totale raportate anul trecut sunt mai mari cu 15,86 milioane lei faţă de anul 2012, rezultat influenţat de creşterea cheltuielilor de personal datorită suplimentării acestuia în anumite sectoare de activitate (control legitimaţii de călătorie, comercializare titluri de călătorie, exploatare) ponderată cu scăderea cheltuielilor materiale ca urmare a prioritizării stricte a achiziţiilor publice de produse şi servicii, potrivit raportului.

"La elementul “cheltuieli materiale“, element cu pondere importantă în activitatea de transport  public de persoane prestată de RATB, se observă o diminuare cu circa 8% faţă de anul precedent, datorată tuturor celor trei elemente componente: “combustibil”, “energie electrică, termică, gaze, apă”,  “materiale şi piese de schimb“, scădere favorizată de prioritizarea foarte strictă a achiziţiilor şi reducerii consumurilor", scrie Regia în raport.

Mai mulţi angajaţi în funcţii de conducere

În ultimii trei ani, numărul angajaţilor RATB nu a înregistrat modificări semnificative. Totuşi, din 2011 şi până în 2013, numărul celor încadraţi în funcţii de conducere, execuţii sau maiştri a crescut cu 1% pe an, după cum se poate observa în raport. Astfel, din cei 11.120 de angajaţi pe care Regia i-a avut anul trecut, 1.340 de persoane (12%) au ocupat funcţii de conducere, execuţie şi maiştri. În 2012, RATB avea 10.949 de angajaţi, din care 1.209 (11%) au ocupat funcţii de conducere, iar în 2011 au fost 11.190 de angajaţi, din care 1.194 de persoane (10%) erau încadrate în funcţii de conducere, execuţiie şi maiştri.

Etichete: bilete RATB, Bucureşti, călătorii RATB, Capitală, card, card ACTIV, carduri contactless, contactless, RATB, realitatea, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, venituri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE