ANPC continuă verificările la apa vândută în supermarket-uriInspectorii ANPC au prelevat, până luni după-amiază, 70 de probe din supermarketurile din toată ţara, iar reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului continuă controalele.

Controalele ANPC privind apa imbuteliata continua
Controalele ANPC privind apa îmbuteliată continuă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eşantioanelor din apă de masă şi apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eşantioane, potrivit Mediafax.

Eşantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformităţi la mai multe sortimente de apă plată: sortimentul Winny- apa izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic şi sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic.

În urma abaterilor s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a demarat, in data de 3 martie, o actiune la nivel national de prelevare din reteaua de comercializare a esantioanelor din apa de masa si apa de izvor pentru determinarea incadrarii in indicatorii microbiologici conform prevederilor legale in vigoare. 

Conform datelor partiale obținute de Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Mun. Bucuresti, s-au prelevat esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hyperpermarketuri si supermarketuri din Bucuresti. Astfel, în perioada 4-9 martie, au fost prelevate 17 esantioane , din care 5 sunt neconforme in urma analizelor de laborator.

Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformitati:

- Sortimentul Winny- apa izvor plata, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 1.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 600 fata de limita prevazuta de 20.

- Sortimentul Apa de masa necarbogazoasa Aro, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 16.800 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor Calipso imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200 fata de limita prevazuta de 20 .

Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 104 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900 fata de limita prevazuta de 20 .

Esantioanele au fost analizate in cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti din punct de vedere microbiologic.

In urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor in cantitate totala de 244 l. Celelalte doua sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator in jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor.

In data de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevari de probe. Esantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic si al continutului de
nitriti.

Comisarii ANPC continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator. ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate catre Directia de Sanatate Publica pentru a se lua masurile legale care se impun.

Etichete: anpc, apa care nu corespundea microbiologic, apa supermarket, control ANPC, cotrol microbiologic apa

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE