VEZI documentarul-fenomen despre Mineriadă, lansat în 2015. "Între golani şi criptocomunişti" VIDEODocumentarul "1990 - între Golani și Criptocomuniști", realizat din materiale de arhivă din perioada ianuarie-iunie 1990 arată începutul ratat al unei Românii proaspăt eliberate şi momentele cutremurătoare din cadrul Mineriadei.


VEZI documentarul-fenomen despre Mineriada lansat in 2015. "Intre golani si criptocomunisti" VIDEO
VEZI documentarul-fenomen despre Mineriadă lansat în 2015. "Între golani şi criptocomunişti" VIDEO
Foto: tvr.ro

Documentarul "1990 - între Golani și Criptocomuniști", realizat de jurnalistul Liviu Tofan, directorul Institutului de Istorie Recentă, prezintă, în 50 de minute, primele şase luni de la căderea comunismului în României, începutul ratat al României eliberate de regimul lui Ceuşescu.

Bazat pe motto-ul "La vremuri noi, tot ei", documentarul prezintă în detaliu Mineriada din 1990, manifestaţiile din perioada 22 aprilie - 15 iunie, dar şi cele petrecute în şedinţele conducerii din aceea perioadă.

Jurnalist specializat pe subiectele ale Războiului Rece, Liviu Tofan, realizatorul documentarului, este directorul Institutului Român de Istorie Recentă. Născut la Bucureşti în 1948, el a părăsit România în 1973 şi s-a stabilit în Germania, la München. Acolo a lucrat timp de 20 de ani la Radio Europa Liberă, mai întâi ca redactor de ştiri, apoi ca director adjunct al Departamentului Românesc. Revenit în România după înlăturarea regimului comunist, Liviu Tofan a înfiinţat şi condus până în 1994 redacţia din Bucureşti a Radio Europa Liberă. 

Liviu Tofan a realizat şi documentarul "Afacerea Tănase", care spune povestea scriitorilor Virgil Tănase și Paul Goma, a căror asasinare a fost comandată de Ceauşescu. Cei doi se aflau în exil la Paris şi au fost salvaţi după ce planul lui Ceauşescu a fost dejucat de serviciul francez de contrainformații, cu ajutorul lui Matei Haiducu, agent al spionajului românesc, trecut de partea francezilor.

♦♦♦

Ion Ilierscu urmează să fie pus sub învinuire în Dosarul Mineriadei, miercuri, 21 octombrie. El este acuzat de crime împotriva umanităţii. La Parchet a ajuns şi Virgil Măgureanu, fost director SRI, care a susţinut că nu îşi reproşează morţii care au fost în timpul mineriadei din 1990. 

 

Etichete: comunişti, documentar, liviu tofan, mineriada

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE