Vicepremierul Dîncu vrea să trimită Corpul de Control la Opera NaţionalăVicepremierul Vasile Dîncu a declarat marți că va vorbi cu premierul Dacian Cioloș să trimită Corpul de control la Opera Națională București. De asemenea, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns marți scrisorii deschise transmise de Ion Caramitru, precizând că s-ar fi așteptat ca managerul TNB să propună soluții pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Națională București și nu să caute să producă "un nou scandal".

Vicepremierul Dincu vrea sa trimita Corpul de Control la Opera Nationala (Foto romaniatv.net)
Vicepremierul Dîncu vrea să trimită Corpul de Control la Opera Naţională (Foto romaniatv.net)

"Noi avem... și o să propun premierului... avem un Corp de control al premierului și o să îi propun (să trimită Corpul de control — n.r.)", a afirmat Dîncu, după aproape două ore de discuții cu protestatarii de la Operă.

Potrivit acestuia, Corpul de control ar urma să vină la Operă în zilele care vin.

"Înțeleg că este o soluție administrativă care vine în întâmpinarea a ceea ce dumneavoastră cereți", a adăugat vicepremierul.

Vasile Dîncu s-a întâlnit marți cu protestatarii de la Opera Națională București, cărora le-a spus că a venit la ONB în calitate de mediator.

Angajații Operei, care au protestat față de demiterea lui Vlad Conta și Tiberiu Soare din funcțiile de director interimar, respectiv director adjunct, au umplut Sala Mare a ONB și au vorbit despre cererile lor cu vicepremierul Dîncu.

ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns marți scrisorii deschise transmise de Ion Caramitru, precizând că s-ar fi așteptat ca managerul TNB să propună soluții pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Națională București. 

"Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența și spiritul critic de care dați dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătățirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens. (...) Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe măsura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă", a scris, pe Facebook, Alexandrescu.

Ministrul Culturii susține că intențiile pe care le-a declarat încă de la începutul mandatului său "au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură", bazându-se "pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creație și al personalităților din lumea scenei în acest sens".

"Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt și rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generații, tendințe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituția publică. De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere. Ruptura gravă existentă între inerția și cadrul monolitic al reglementărilor și efervescența scenei vii a artelor m-a determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realității actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape", spune Alexandrescu.

Sursa: Agerpres

Etichete: Corpul de control, OBN, Opera Naţională Bucureşti, scandal, vasile dincu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h