Lia Olguța Vasilescu, REŢINUTĂ de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani UPDATELia Olguța Vasilescu, primar al Craiovei, a fost REŢINUTĂ de DNA. Social-democrata s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citată într-un dosar de corupție. După mai bine de două ore de audieri, Lia Olguţa Vasilescu a fost scoasă în cătuşe din sediul DNA, fiind acuzată de luare de mită şi spălare de bani.

Vicepresedintele PSD, Olguta Vasilescu, la DNA
Vicepreședintele PSD, Olguța Vasilescu, la DNA

UPDATE 17.30 Potrivit avocatul Liei Olguţa Vasilescu, Radu Marinescu, clienta sa a fost denunţată de trei oameni de afaceri care pretind că au sponsorizat-o în campanie, iar unul dintre ei este verişorul unui contracandidat la alegerile pentru Primăria Craiovei, care a şi ameninţat-o cu denunţul.

"Este vorba despre trei oameni de afaceri, care sustin ca au realizat un sprijin in campanie. Unul este craiovean. Doamna primar sustine ca nu ii cunoaste. Nu are nicio legatura cu Adrian Mititelu si cu alt dosar", a spus avocatul.

Avocatul a mai precizat că edilul neagă toate acuzațiile și că poate proba că toate materialele folosite în campania electorală au fost obținute prin mijloace legale.

"Doamna primar este în stare de reținere. S-au formulat acuzații pe două coordonate: în legătură cu campania electorală există trei oameni de afaceri, unul dintre ei este o rudă cu un candidat în campania electorală, care susțin că au furnizat materiale pentru această campanie. Suntem optimiști pentru că putem proba că tot ceea ce s-a utilizat în campanie a fost legal. Nu este vorba de o luare de mită ci de o folosire a influenței față de oamenii de afaceri în campania electorală. Ce a fost utilizat are acoperiră scriptică. Unul dintre cei care susține a solicitat anumite lucruri și a fost refuzat de doamna primar. În privința spălării de bani se susține că acești bani au fost folosiți ulterior în camapnie. Susținerea clientei mele este că nu au existat astfel de sponsorizări în context nelegal. A fost chemată pentru prima dată, s-au adus la cunoștințe acuzațiile", a spus Radu Marinescu.

„Mai există o acuzație formulată împotriva doamnei primar care este calificată ca fiind o luare de mită care presupune că ar fi creat-o. Nu este vorba despre nicio sumă de bani care ar fi ajuns la doamna primar. O asociație din Craiova, nonprofit, a dorit să realizeze renovarea unor fațade de bloc în contextul în care fațadele din centrul orașului erau deteriorate la un nivel foarte mare. Doamna primar este acuzată că a solicitat unor oameni de afaceri din primărie să sprijine demersurile acestui ONG care erau făcute în interes public. La acest moment nu există și nu ni s-a adus la cunoștință că s-ar fi realizat vreun profit material pentru doamna primar și categoric nu s-au folosit fonduri publice în acest sens", a adăugat Radu Marinescu.

UPDATE 16.35 Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este acuzată de procurorii DNA  că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Într-un comunicat de presă, DNA informează că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 martie 2016, a inculpatei VASILESCU LIA OLGUȚA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  luare de mită (4 infracțiuni),  folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 30 martie 2016, față de inculpații  PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită, şi POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

Donațiile" respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016", precizează DNA.

 La data de 31 martie 2016, Vasilescu Lia Olguța urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. "Ma asteptam. O sa vedeti de ce", a afirmat primarul Craiovei la iesirea de la DNA.

UPDATE 16.30 Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, a fost retinuta pentru 24 de ore de procurorii DNA. Ea a fost scoasă în cătuşe din sediul DNA, după mai bine de două ore de audieri.

La intrare în sediul DNA, Lia Olguța Vasilescu a precizat că nu ştie de ce a fost citată de procurori. Întrebată dacă este posibil ca omul de afaceri Adrian Mititelu să fi făcut un denunţ pe numele ei, Olguţa Vasilescu a spus că este posibil.

Surse judiciare, citate de Mediafax, susţin că Olguţa Vasilescu a fost citată într-un dosar de corupţie în care are calitatea de suspect.

Lia Olguţa Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD, din 2008, şi deputat de Dolj, din 2000 până în 2008. Ea a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, unde a fost, pe rând, secretar executiv, vicepreşedinte PSD Dolj şi preşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

Etichete: DNA, Lia Olguța Vasilescu, Lia Olguta Vasilescu retinuta, Olguța Vasilescu

0/6 COMENTARII
Nume*
26 Apr 15:55
+0
VOTURI
-0
No, you don’t just hold up a sign! You go to somewhere like a trainstation going into Chicago and open people’s cab doors for them and ask for a dollar. Most people will be like, aww, it’s a poor man… it’s only 1 dollar… and give you one. Now assuming you do that for several hours, you should make something Don’t shave before you go to w20;2ork⁙ and wear the same clothes to “work” every day. ( but make sure to wash them! ) Was this answer helpful? http://xmbgucd.com [url=http://frjboayh.com]frjboayh[/url] [link=http://srkqadlmwu.com]srkqadlmwu[/link]
Nume*
26 Apr 09:04
+0
VOTURI
-0
Pepper, You are so courageous to share this. I love that you really think about things, why they are showing up in your life and what they have to teach you. You are such a great example to me in this area of serfileflect-on. I’m so glad you are back. You are an inspiration!
Nume*
25 Apr 22:44
+0
VOTURI
-0
EVERY election matters. The GOP — particularly the Christianist segment — has understood that for decades. That’s how they got power — it wasn’t by protesting, it was by WINNING RACES across the bor.2ad30;I found myself in full agreement. And nodding knowingly.As I say here often, as taught to me by a long-ago friend in a (very) different context:THE OBJECT OF THE GAME IS TO WIN. http://yvcbqi.com [url=http://ndohqdshodv.com]ndohqdshodv[/url] [link=http://ofhlpm.com]ofhlpm[/link]
Nume*
25 Apr 14:16
+0
VOTURI
-0
Hey, that's a clever way of thnkniig about it.
Nume*
23 Apr 07:16
+0
VOTURI
-0
This is a really inglelitent way to answer the question.
Cris
30 Mar 16:45
+0
VOTURI
-0
Bubuie Romania de escroci si cik noi, prostii, ar trebui sa mergem din nou la vot. In conditiile in care, vreo 70% din primarii votati acu 4 ani sau oameni din echipele lor, sunt la Zdup...

Dar.. cik e bine ca romanul sa voteze in continuare.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE