Ponta: Am plătit prețul politic. Era campanie, îmi pare rău de multe lucruri pe care le-am spusPrimul ministru, Victor Ponta, a dat astăzi explicații în faţa Parlamentului pentru modul în care a fost organizat votul în diaspora. Premierul și-a cerut scuze românilor din afara țării care nu au reușit să voteze și a propus modificarea legii electorale pentru a evita repetarea unor astfel de incidente. După ședința din Parlament, premierul a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Premierul a declarat că a fost în vacanță pe banii săi și că așteaptă să se descopere și ofițerul Rareș Bogdan. Mai mult, Victor Ponta a declarat că își asumă vina pierderii alegerilor, însă a amenințat liderii PSD care-și doresc preluarea puterii că își va folosi toată autoritatea pe care o mai are pentru a-i opri.

Victor Ponta: Transport gratuit pentru elevii si studentii moldoveni care vor sa ajunga la sectiile
Victor Ponta: Transport gratuit pentru elevii și studenții moldoveni care vor să ajungă la secțiile
Foto: ziuanews.ro

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, marti dimineata, intr-un discurs in fata Parlamentului pe tema votului din diaspora, ca legea privind organizarea alegerilor trebuie schimbata, deoarece "este depasita de realitatile demografice".

Ponta a propus, la dezbaterea din Parlament, introducerea votului prin corespondenta sau a votului electronic, precum si sa se dea "unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului, asa cum este Autoritatea Electorala Permanenta, sarcina organizarii votului".

Premierul a aratat ca "MAE nu are atributia de a organiza alegerile. Au raspuns politic doi ministri. (Corlatean si Melescanu - n.red.)."

Declarațiile premierului Victor Ponta:

"Au existat și la primul tur și la turul 2 cetățeni care au așteptat foarte mult sau nu au putut vota. Este inacceptabil. Am plătit prețul politic pentru asta. E un preț meritat.

Fac apel la toate forțele politice să dea dovadă de capacitate de dialog și măsuri realiste care să nu țină cont de discuții politice cine e de vină. În 2009, ultimul scrutin prezidențial - 294 secții, s-au prezentat la vot 174.000 cetățeni români. În 2014, în turul 1 – 161.000 de cetățeni, turul 2 –378.000 de aproape trei ori mai mare decât scrutinul precedent. Acest lucru a fost posibil prin măsurile luate legate de mărirea numărului de cabine și ștampile, dublarea personalului.

Până în 2 noiembrie nu a existat un semnal, o discuție legată de organizare. Cred că se impune foarte clar să realizăm situația reală și logistica necesară pentru exprimarea votului acestora.

Cred că este de datoria celor reprezentați în Parlament să adopte aceste măsuri:

- crearea cadrului modern de participare la vot

- atribuții clare pentru o instituție nepolitică care să organizeze votul și următoarele alegeri să aibă alte teme politice.

Îmi doresc ca în comisia specială, pe baza tuturor datelor pe care guvernul vi le va pune la dispoziție să luați cea mai bună decizie."

La ieșirea din ședința Parlamentuui, prim-ministrul a răspuns la întrebările jurnaliștilor:

Întrebat de jurnaliști cum se va modifica Guvernul în următoarea perioadă premierul a răspuns: "Este un Guvern de coaliție, deciziile se iau prin negociere în coaliție. Eu am fost întotdeauna foarte corect cu colegii din UDMR."

"În ce mă privește cred că e bine pentru România să avem președinte, prim-ministru, Parlament care să lucreze împreună", a mai spus Victor Ponta.

"Nu e nevoie de un acord scris", a declarat Victor Ponta în ceea ce privește colaborarea cu președintele Klaus Iohannis.

"Voi folosi toată autoritatea pe care încă o mai am ca să-i pun la locul lor", a amenințat premierul vorbind despre colegii din PSD care sunt nerăbdători pentru a prelua puterea.

"Cu siguranță, PSD trebuie să vină cu o nouă strategie, cu un nou proiect, am pierdut la prezidențiale, este nevoie de o resetare a structurii așa încât în 2016 să câștigăm.

Cât am câștigat am luat laude, acum ce credeți că dau vina pe altcineva. O să vă povestesc.

Premierul Victor Ponta a anuntat marți că proiectul Legii Bugetului va fi aprobat de Guvern pe 10 decembrie, după care va fi trimis în Parlament pentru dezbateri. Ponta a spus că pentru 2015 nu va fi schimbată cota unică, va fi menținută scăderea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale și a spus că o eventuală scădere cu 2 puncte a TVA "nu este posibilă" de la 1 ianuarie.

În ceea ce privește bugetul pe 2015, Ponta a spus că o delegație "tehnică" a troicii de finanțatori FMI-CE-BM se află începând de marți în România, unde va avea discuții cu oficialii guvernamentali pe marginea proiectului de buget.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul scăderea TVA, Ponta a spus că "nu se poate de la 1 ianuarie 2015".

Referitor la afirmațiile sale despre dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis: "Era campanie, îmi pare rău de multe lucruri pe care le-am spus în campanie".

"M-am dus câteva zile în concediu pe banii mei, toate minciunile, note de plată... nu beau whisky ca alți președinți, toate aceste lucruri fac parte dintr-un scenariu. Dl Turcescu s-a descoperit, a mai rămas Rareș Bogdan", a spus Victor Ponta la întrebările referitoare la concediul petrecut în Dubai alături de Sebastian Ghiță.

 

Etichete: alegeri prezidentiale 2014, Bogdan Aurescu, ministru de externe, parlament, Victor Ponta, vot diaspora

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE