VIDEO Cum decurg lucrările la Magistrala 5 de MetrouLucrările la șantierul noii linii de metrou din Drumul Taberei au căpătat un ritm susținut de la începutul lunii mai, după ce Metrorex a primit fondurile necesare realizării lucrării, cel puțin pentur câteva luni. De la 1 iulie, cele două scuturi aduse de Metrorex pentru a săpa tunelurile magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei vor încep să sape în subteran la tunelul de metrou ce va lega staţiile Academia Militară de Orizont, iar între timp a fost turnat planșeul superior al stației Favorit. 

Statia Favorit - sursa foto Magistrala5.ro
Stația Favorit - sursa foto Magistrala5.ro

Portalul BucurestiTvcity a realizat un reportaj despre mersul lucrările la noua magistrală de metrou din vestul Capitalei:

În plus, puteți viziona și o galerie foto referitoare la stadiul lucrărilor pe magistrala M5, la 20 mai

Lucrările la noua Magistrală 5 de metrou din Drumul Taberei au revenit la desfășurarea într-un ritm susținut, după câteva luni în care șantierele au stat în conservare din cauza lipsei fondurilor. Între timp, Metrorex a beneficiat de o alocare de 104 milioane de lei, din partea Ministerului de Finanțe, bani suficienți ca lucrările să poată continua, cel puțin câteva luni. 

În plus, pentru că bugetul nu putea suporta efortul financiar pentru continuarea proiectului Metroului de Drumul Taberei, acesta a fost trecut  ca proiect prioritar pe Programul Operaţional Sectorial de Transport. Metroul are deja preacceptarea Comisiei Europene pentru a fi trecut la proiect european ce beneficiază de fonduri nerambursabile şi va primi şi acceptarea finală în cel mai scurt timp, potrivit lui Aurel Radu, director Metrorex. Astfel, conducerea Metrorex speră că se vor putea atrage până la 100 de milioane de euro în acest an pentru plata lucrărilor.

Când intră în funcțiune "cârtițele gigantice"

Cele două freze gigantice denumite „Sf. Filofteia" şi „Sf. Varvara" vor începe de 1 iulie forajul tunelului dintre staţiile Academia Militară şi Orizont, lucrare care va dura două luni, a spus Aurel Radu directorul general al Metrorex. În prezent, amândouă sunt îngropate în subteran la Academie. Deşi au fost aduse de mai mult de un an, „cârtiţele" nu au mai lucrat niciodată până acum.

În aceste condiţii, lucrările în subteran ar putea demara cu o întârziere de jumătate de an întrucât, potrivit unor declaraţii ale oficialilor companiei de transport, acestea ar fi trebuit să demareze în luna ianuarie. 

"Scuturile vor acţiona în paralel, la o distanţă de câteva sute de metri unul de celălalt. TBM-urile vor fi urmate de şase sănii. Ne vom îndrepta spre staţia de metrou Orizont, cu câte 20 de metri pe zi şi estimăm că vom ajunge la Orizont într-un interval de aproximativ 25 de zile. Apoi vom continua cu săpăturile spre celelalte staţii, respectiv Favorit, Drumul Taberei 34, Parc Drumul Taberei şi aşa mai departe. Scuturile vor funcţiona non-stop. Ele nu se pot opri până nu ajung în staţie. Se va lucra cu muncitori în trei schimburi", declara pentru B365.ro, inginerul Ioan Ursu, responsabil tehnic pe şantierul magistralei 5 de metrou, în noiembrie 2012, cu prilejul aniversării a 33 de ani de când prima garnitură de metrou a fost pusă în funcţiune. Vezi aici cum arată prima staţie de pe magistrala 5 de metrou. 

Citeşte şi Cine este şeful de la metrou: milionar cu afaceri în Centrul Vechi din Bucureşti. 

Oficial, şefii Metrorex au anunţat că termenul de punere în funcţiune cu călători a magistralei 5 de metrou este anul 2015, însă a fost luat în calcul şi anul 2016.

Între timp, Drumul Taberei se dovedeşte a fi cel mai nefericit cartier al Bucureştiului. De peste un an, au apărut suficiente motive pentru a ocoli cartierul din Vestul Capitalei: pomii au fost defrișați pentru lucrările la metrou, iar praful se ridică înecăcios - chiar dacă lucrările întârzie, Parcul Drumul Taberei a fost închis, iar linia tramvaiului 41 va fi suspendată cât de curând, asta pe lângă traficul auto gâtuit. Mai mult, tot în Drumul Taberei se află și cele mai periculoase haite de maidanezi din București, dacă este să ne luăm după statisticile oficiale ale ASPA. 

Primul tronson al magistralei 5 de metrou va avea o lungime de 6,2 kilometri şi va număra 10 staţii: Eroilor, Academia Militară, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei, Valea Argeşului şi Râul Doamnei. Noile staţii de pe magistrala 5 de metrou vor fi destul de apropiate una de alta, la distaţă de circa 500 de metri. Fiind construite de la zero, acestea vor beneficia de toate facilităţile de acces din start, inclusiv lifturi folosite ca pasaje de trecere dintr-o parte în alte.

În plus, staţiile vor avea multiple guri de acces, recordul fiind deţinut de staţia Drumul Taberei ce va număra şapte intrări-ieşiri. Cum vor arăta staţiile de pe primul tronson al magistralei 5 de metrou găsiţi aici. 

Etichete: lucrări, magistrala M5, Metrorex, metroul de drumul taberei, realitatea, Sectorul 5, Sectorul 6

0/1 COMENTARII
Varvaru'
25 mai 22:05
+0
VOTURI
-0
Si de ce pacatele mele incepeti lucrarea asta ca gaina, din mijloc?
Ati adus scuturile alea la Razoare, si le dati drumul spre Orizont. Faceti mai intai tunelul spre Raul Doamnei, si dupa aia faceti legatura cu Eroilor?
Sau nu mai faceti nici o legatura?

Nu era mai logic sa faceti mai intai legatura cu vechile tuneluri, si de-abia dupa aia sa continuati cu sapatul celor noi?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE