VIDEO Frigiderul cu mâncare GRATUITĂ: Cum au reacționat oamenii, când și unde vor apărea următoareleFrigiderul comunitar, de unde oamenii nevoiași pot lua mâncarea lăsată de cei care vor să doneze, a făcut vâlvă în Capitală. Deși a fost instalat de doar câteva zile, a devenit cunoscut, în special în zona în care se află - Foișor. Părerile oamenilor sunt împărțite, însă. În timp ce unii donează, alții susțin că s-ar implica, dar nu au garanția că mâncarea va ajunge la cei care au nevoie de ea. Pe de altă parte, inițiatorii proiectului susțin că până la finalul săptămânii vor fi montate alte două frigidere, tot în București. Dacă ideea va funcționa, Capitala va dispune de astfel de frigidere în fiecare sector.

Pe 1 octombrie, pe strada Foișorului din Capitală a fost instalat primul frigider comunitar din București. "Luați ceea ce aveți nevoie! Puneți în frigiderul comunitar produsele alimentare care vă prisosesc!", este afișul lipit pe frigider.

Scopul este acela de a-i ajuta pe oamenii săraci ale căror posibilități financiare le limitează accesul la hrană. În același timp, este și o metodă pentru a "recicla" mâncarea pe care bucureștenii nu o mai folosesc.

Bucureștenii nu au ignorat inițiativa, donând produse alimentare diverse: fructe, legume, lactate, mezeluri sau pâine.

S-a golit de mai multe ori, într-o singură zi

Inițiativa a avut succes în rândul oamenilor nevoiași, care au luat cea mai mare parte a produselor lăsate în frigider. 

În cea de-a doua zi de la montare, frigiderul s-a umplut și s-a golit de trei ori.

Cu toate acestea, cei nevoiași sunt reținuți, în cea mai mare parte, atunci când iau alimente. Este și cazul unei femei, pe nume Vasilica (foto), cu care echipa B365.ro a discutat. 

„Am impresia că iau așa... fără să cer voie”, ne-a spus aceasta. Totuși, femeia susține că inițiativa e bună, în special pentru cei nevoiași: „E un lucru bun. Ieri nu am avut niciun leu, am mâncat biscuiți”, ne-a mai declarat aceasta.

Vezi reacția femeii, în video-ul de mai jos.

Părerile bucureștenilor, împărțite

Cu toate că, spun organizatorii, frigiderul nu duce lipsă de donatori, unii oameni susțin că, deși inițiativa este foarte bună, stau pe gânduri, înainte de a dona. Potrivit acestora, există riscul ca unele persoane să abuzeze de alimente, luându-le pe toate, sau, în lipsa unor nevoiași care să le ia, acestea să se strice. 

Cu toate acestea, numărul de donatori nu a fost mic. Cea mai mare parte a celor cu care am discutat susțin că au donat sau o vor face, cu prima ocazie.

Am donat pentru că e o inițiativă bună, care poate ajuta. Am lăsat câteva produse, printre care și lapte. Nu m-a deranjat să cumpăr unul în plus”, ne-a spus Radu (foto).

Principala îngrijorare a celor care nu sunt convinși de proiect rămâne riscul ca alimentele să nu ajungă la cei care au nevoie de ele. 

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) susțin, însă, că frigiderul este păzit, alimentele fiind verificate în fiecare oră, pentru a elimina riscul ca oamenii nevoiași să ia produse expirate. 

Încă două frigidere comunitare, până la sfârșitul săptămânii

DGASMB va monta, în următoarele zile, alte două frigidere, pentru ca oamenii nevoiași din alte zone ale Capitalei să poată avea acces la alimente gratuite. 

Acestea vor fi instalate în zona Perla și în zona Pieței Miniș, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Marius Popescu, care susține că, dacă cele trei frigidere vor avea succes, vor fi montate alte 24, în fiecare sector al Capitalei.

În frigiderele comunitare nu poate fi pus, însă, orice. Există și un set de reguli: Nu se pot pun alimente perisabile precum pește crud, carne crudă, mâncare gătită sau ouă. De asemenea, produsele alimentare care se adaugă în frigider trebuie să fie în termen de valabilitate.  

Vezi povestea proiectului, în video-ul de mai jos.

Etichete: Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, frigider comunitar, oameni nevoiasi, Sectorul 3

0/1 COMENTARII
Cris
06 oct 17:36
+0
VOTURI
-0
Cineva trebuie sa stea langa acest frigider, altfel vor da navala la el inclusiv salariatii cu minimul pe economie - niste muritori de foame cu acte oficiale in regula.

In Romania, peste 3/4 din populatie rabda de FOAME si are pe masa o cantitate insuficienta de alimente si calorii, luna de luna... Exista, totodata si posibilitatea ca cineva sa fure frigiderul cu totul.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE