Virusul care îţi blochează calculatorul şi îţi cere 50 de euro loveşte în RomâniaRomtelecom vrea sa ii convinga pe bucuresteni sa migreze gratuit la internetul prin fibra optica
Romtelecom vrea să îi convingă pe bucureșteni să migreze gratuit la internetul prin fibră optică
Foto: (Foto: ehow.com)

Un virus care vă blochează complet accesul la calculator face ravagii. Pretinzând că sunt reprezentanţii organizaţiei Celas, realizatorii programului le solicită internauţilor să facă plăţi în valoare de 50 euro sau 50 lire sterline pentru a putea utiliza PC-ul. Pentru ca mesajul să pară şi mai convingător, realizatorii programului citează, în numele Celas, mai multe articole din legislaţia europeană a drepturilor de autor, în care se precizează faptul că internauţii care descarcă ilegal materiale protejate de drepturile de autor riscă să plătească amenzi foarte mari sau să îşi petreacă ani buni după gratii. Însă, pentru a evita aceste sancţiuni, potrivit mesajului care apare pe computerele virusate, utilizatorii pot transfera 50 euro sau 50 lire sterline prin PaySafecard şi pot accesa calculatoarele, precum şi fişierele downloadate ilegal de pe internet, care rămân protejate cu parolă până la efectuarea plăţii, potrivit aceluiaşi mesaj.

Reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturile Autorilor (ORDA) avertizează că internauţii care primesc astfel de mesaje sunt, de fapt, victimele hackerilor, care, prin intermediul conexiunii la internet, instalează viruşi pe calculatoare pentru a-şi îngroşa conturile profitând de naivitatea unora dintre utilizatori. ”Vă recomand să nu plătiţi cei 50 de euro pentru a vă putea debloca PC-urile pentru că puteţi fi păcăliţi. Soluţia ar fi să reinstalaţi sistemul de operare pentru că nu este normală această metodă de abordare. Dacă aceste companii chiar reprezintă pe cineva trebuie să facă o reclamaţie la poliţie dacă sunt titularii drepturilor de autor, iar oamenii legii trebuie să facă investigaţii în acest caz. Numai instanţa de judecată, în funcţie de probele prezentate de ambele părţi într-un proces, poate lua vreo decizie în privinţa celor care downloadează ilegal fişiere protejate de drepturile de autor. În cazuri extreme, internauţii riscă pedeapsa cu închisoarea de la doi la patru ani”, au declarat, pentru B365.ro, reprezentanţii ORDA.

Și oficialii Celas au precizat, într-un comunicat de presă, că mesajele de acest gen sunt viruşi sau tentative de fraudă. ”Celas a fost alertată cu privire la faptul că unor internauţi li s-a blocat accesul la computerele personale după ce au vizionat anumite materiale video postate în mediul online. Prin mesajul trimis li se pretindea acestora să plătească 50 lire sterline pentru a li se debloca PC-urile. Acesta este un virus sau o pagină scam şi nu are nimic în comun cu Celas sau cu poliţia. În prezent investigăm această problemă. Le recomandăm utilizatorilor de internet să nu facă nicio plată pentru a li se debloca PC-urile, să îşi actualizeze programele de tip anti-virus şi firewall-urile, dar şi să îi alterteze pe providerii de internet dacă această problemă persistă. Celas nu îi taxează pe internauţi pentru a viziona videoclipuri online şi nici nu a făcut asta vreodată”, au precizat reprezentanţii Celas în comunicatul de presă remis anterior.

Celas protejează drepturile artiştilor înscrişi în asociaţiile GEMA şi PRS for Music (Performing Right Society), dar şi pe cele ale cântăreţilor care au încheiat contracte cu casa de discuri EMI Music Publishing.

Etichete: acces, blocat, calculator, download, ilegal, PC, realitatea

0/0 COMENTARII
dani
20 mai 21:19
+0
VOTURI
-0

Cel mai bun curs gratis de html 5:

http://www.html5.showbizreal.com/index_ro.html

Cristi
20 mai 16:00
+0
VOTURI
-0

Virusul a aparut de la inceputul lunii mai chiar, mai multe detalii, inclusiv cum trebuie sa dezinstalezi, gasesti aici: http://www.tocilarii.ro/2012/05/atentie-mare-a-aparut-un-nou-virus-foarte-periculos-cum-sa-scapi-de-virusul-windows-daily-adviser-ghid-devirusare/

bula
20 mai 14:08
+0
VOTURI
-0

Si virusull? Cum se numeste? Sau asta e unul dintre acele articole bazate pe imaginatia autorului...

Mang(a)
20 mai 14:07
+0
VOTURI
-0

În ziua de azi virușii se iau pe două căi: 1. În mod conștient, pentru că te interesează virusul sau 2. Dacă ești un mare prost.

Vali
20 mai 11:26
+0
VOTURI
-0

Prima data trebue sa il deviruseze...daca nu merge sa reinstaleze sistemul de operare.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE